Ez az oka: a vallásos emberek kevésbé szeretik a macskákat

Ez az oka: a vallásos emberek kevésbé szeretik a macskákat

Címlap / Otthon / Ez az oka: a vallásos emberek kevésbé szeretik a macskákat

Minden randi első néhány kérdésénél elhangzik, hogy valaki kutyás vagy macskás ember-e – úgy tűnik, hogy annyira más tulajdonságokat gondolunk azoknak, akik egyik, és akik a másik négylábút szeretik, hogy ez alapjaiban tudja formálni a róla alkotott képünket. Most egy friss kutatás talált érdekes összefüggéseket a vallásosság és a kisállattartás között: akik nagyon vallásosak, nagyon kis arányban tartanak például macskákat.

Azt, hogy valaki miért tart kisállatot, vagy miért nem, már rengeteg pszichológiai kutatás próbálta kideríteni. Egy nagyon friss most abban az összefüggésben vizsgálta a témát, hogy mennyire függ össze a háziállat tartása és a vallásosság. Kiderült, hogy eléggé.

Az amerikai kutatás azt vizsgálta meg, hogy azok, akik rendszeresen járnak templomba, milyen kisállatot tartanak, ha tartanak egyáltalán. A kérdőív, amivel dolgoztak, egy óriási adatbázis, amelyben rendszeresen kérdezték a 18 éven felüli amerikaiakat mindenféléről, köztük a vallásosságról, a templomba járásról, a kisállatokról, és olyan egyéb, a kisállattartást befolyásoló tényezőkről, mint a jövedelem, a politikai hovatartozás, lakóhely, gyerekek száma vagy az iskolai végzettség. Ami a vallásosságot illeti, olyan részletekbe menően kérdeztek rá, mint hogy valaki hányszor jár templomba, és mennyire tartja igaznak a Bibliát.

Miután a többi faktorra kiegyenlítették a válaszokat, azt találták, hogy akik vallásosabbak, és gyakran járnak templomba, összességében ritkábban tartanak háziállatot.

A kutyás és macskás emberek felosztásában pedig egyértelműen látszik, hogy kevesebb az esélye a templomba járóknál a macskatartásra, mint azoknál, akik nem vallásosak, a kutyáknál azonban nem volt ilyen különbség.

A többi faktor nem zavart nagyon bele a kisállattartás sajátosságaiba, bár azok, akik városi környezetben éltek, ritkábban tartottak állatot, ami azért érthető is.

Érdekes azonban, hogy a vallásosak macskaellenessége mind a városokban, mind a vidéki területeken megmaradt. 

Hutomo Abrianto/pexels.com

A kutatást végzők szerint azok, akik gyakran járnak templomba, egész egyszerűen azért nem tartanak háziállatot, mert nincs rá idejük: a templom és a hozzá tartozó közösség annyi plusz időt elvesz tőlük, hogy nem érzik egy kisállat hiányát az életükből. Azok az emberek azonban, akik macskát tartanak, valószínűleg az olyan szociális összejöveteleket, mint a templomba járás, kevésbé tartják kívánatosnak, és inkább egy macska társaságát választják helyette. Ez visszavezethető lehet arra, hogy a kutyás és macskás embereknek tényleg alapvetően mások a személyiségvonásaik, már ha a szociális érzéket és igényeket nézzük.

Hogy mik ezek a különböző személyiségvonások? Több kutatás kimutatta már, hogy a kutyás emberek inkább extrovertáltak, barátságosak és könnyű velük kijönni, míg a macskások inkább befelé fordulók, de ugyanakkor nyitottak az új élményekre. Ezen felül a macskapártiak idegesebbek, hajlamosabbak túlgondolni a dolgokat. A kutyások jellemzően szabálykövetőbbek, melegebbek, és szociálisan bevállalósabbak, jelentsen ez bármit is, míg a macskások intelligensebbek, érzelmileg érzékenyebbek, valamint önállóbbak.

A kutatók ezért azt feltételezik, hogy a macskások kevésbé konzervatívak, szabálykövetők és hajlamosabbak a hagyományokra kevésbé figyelni, ezért lehet, hogy ők azok, akik nem igazán járnak templomba sem.

Az még mindig talány a kutatók előtt, hogy miért vannak ilyen különbségek a kutyás és macskás emberek között, de valószínűleg az állatok különböző személyiségi jegyei és a különböző igényeik között keresendő a válasz. Míg egy macskának teljesen másra van szüksége, mint egy kutyának, ezért a különböző személyiségű emberek általában megtalálják, melyik illik jobban hozzájuk.

1 hozzászólás

  • Gizella Horvath
    2021.07.18., 14:41

    SZERINTEM MINDEN JO EMBER SZERETI AZ ALLATOKAT,AKIK NEM AZOK NEM VIRAG KEDVELOK SE.

    S NEM BARATSAGOSSAK.

    Válasz

Írj egy hozzászólást