Az erdei levegő gyógyhatásai – akár az otthonodban is

Az erdei levegő gyógyhatásai – akár az otthonodban is

Címlap / Életmód / Egészség / Az erdei levegő gyógyhatásai – akár az otthonodban is / 2. oldal

A barna arany illata

Az erdőben nem csak a levegőnek, hanem a talajnak is gyógyító az illata, mégpedig egy baktérium, a Mycobacterium vaccae- nak köszönhetően. Kirándulás során érdemes kicsit közelebb kerülnöd az erdei talajhoz (és nem csak a hátsóddal), kuporodj le, hogy megérinthesd és megszagolhasd. De nem kell nagyon messzire menned, hogy részesülj a jóságokból: a kapcsolatba lépés a földdel, a kertészkedés, a talajszinten végzett munka boldoggá tesz, de legalábbis javíthatja a hangulatot.  

Dr. Mary O’Brien a Royal Marsden kórház onkológusa meglepő eredményre jutott egy kísérlete során, amikor a páciensein ezt a baktériumot alkalmazta. A kezeltek ugyanis arról számoltak be, hogy energikusabbnak, derűlátóbbnak érzik magukat, valamint világosabban tudnak gondolkodni. 

A Bristoli Egyetemen egereket oltottak be vele, akik azt követően úgy viselkedtek, mintha antidepresszánskezelésben részesültek volna. A baktérium olyan neuronokat aktivál, amelyek kapcsolatban állnak az immunrendszerrel, ebből kifolyólag valószínűnek tartják az immunrendszer és az érzelmek kapcsolatát. 

Stephen Leonardi/unsplash.com

Erdei hangulat otthon

Már azzal óriási javulást érhetsz el, ha legalább havonta egy alkalommal sétálsz egy nagyot egy erdőben, parkban vagy arborétumban. Amennyiben ezt mégsem tudod megvalósítani, vagy szívesen fokoznád az erdőterápia hatását, van néhány könnyen kivitelezhető praktika:

A gyógyító légkört legerősebben illóolajokkal teremtheted meg magad körül. Az atlaszcédrus illata megnyugtat, harmonizál, támogatást nyújt nehéz élethelyzetekben.

A boróka megszilárdítja a belső erőt, és az önbizalmat, különösen hasznos a túl nagy lelki megterhelést jelentő időszakokban. A cédrus megnyugtat, lecsillapít, és erősíti az önelfogadás képességét.

A duglászfenyő illata elmélyíti a relaxációt és a meditációt; lágy, frissítő illata felidézi az erdei séták hangulatát. Az erdei fenyő enyhíti a mentális és a fizikai fáradtságot, fokozza a koncentrációt, megtisztítja a gondolkodást. Az európai ciprus illóolaja légfrissítőként titokzatos és meditatív hangulatot teremt, valamint segít fenntartani az összpontosítást. A lucfenyő földel, feltölt és felhangol.

Stresszoldó hatású, ha egy természeti helyet, erdőt ábrázoló festményt, fényképet vagy plakátot tudsz nézegetni, de akár ki is tapétázhatod egy erdővel az egyik faladat. 

Megnyugtató, ellazító és felemelő érzést kelt a természet hangjait, neszeit hallgatni, pl.: a lomb zizegését, az esőcseppek kopogását, a patak csobogását, a madarak csivitelését. Rögzíthetsz ilyeneket magadnak, de találhatsz hallgatni valókat készen is. 

Aki szeret erdőbe járni, az ösztönösen érzi, hogy ez jót tesz neki: nyugodtabbá, harmonikusabbá válik, javul a hangulata, és hiába tér haza olykor kimerülten és elcsigázottan mégis úgy érzi, hogy feltöltődött. Az erdei levegő pedig nemcsak a tüdőnket tisztítja meg, hanem a gondolatainkat és az érzelmivilágunkat is. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást