Ennyire fontos a mellméret a vonzalom szempontjából 

Ennyire fontos a mellméret a vonzalom szempontjából 

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ennyire fontos a mellméret a vonzalom szempontjából 

A női mellméret kérdése régóta foglalkoztatja a tudósokat, pszichológusokat és magukat a nőket is. Vajon tényleg akkora jelentősége van a vonzalom szempontjából, amekkorát tulajdonítunk neki?

És a férfiak tényleg jobban szeretik a nagy melleket?

Az 1960-as évek óta számos kutatás foglalkozott a női mellek vonzerejével, különös tekintettel a méretre. Jerry Wiggins és munkatársai egy korai tanulmányukban 95 egyetemista férfi segítségével tesztelték a különböző méretű mellek iránti preferenciákat. Bár a férfiak vonzóbbnak ítélték a nagyobb melleket, mint a kicsiket, a közepes mellméretet előnyben részesítették a legnagyobb mérettel szemben.

A későbbi kutatások is hasonló eredményeket hoztak. Például Viren Swami és Martin Tovée 2013-as tanulmánya 5 különböző mellméret-kategóriát vizsgált, ami alapján a férfiak egyharmada a közepes méretet ítélte a legvonzóbbnak. Csak egynegyedük részesítette előnyben a nagy melleket, és mindössze 10-ből 1 férfi a nagyon nagy melleket.

Számít a kultúra

Ahogy annyi mindenben, úgy a mellméretben is nagyon sokat számít az egyéni preferencia és az, milyen kultúrából származunk. Koronként is sokat változik a nőideál és ezzel együtt a népszerűnek számító mellméret is. Amikor 2010-ben több mint 200 új-zélandi, szamoai és pápua-új-guineai férfit kérdeztek meg a szakértők, akkor kiderült, hogy Pápua Új-Guineában a férfiak kedvelték legjobban a nagy melleket, de még aközött is különbséget találtak a kutatók, hogy a megkérdezettek házasságban éltek vagy sem. Új-Zélandon pl. a hajadon férfiak inkább a közepes méretet részesítették előnyben, míg a házas férfiak a nagyobb melleket.

Bár a méretpreferenciák eltérőek világszerte és az egyes korokban is, a tanulmányok szerint a férfiak jellemzően a közepes méretű kebleket részesítik előnyben, emellett a feszességet díjazzák – valószínűleg azért, mert a feszesség köthető a fiatalabb életkorhoz, ezáltal a termékenység jele lehet (továbbá, hogy a nő kisebb eséllyel adott életet más utódjának).

grinvalds/istockphoto.com

Olyat sejtetnek a mellméretek, amire nem is gondolnánk

Egy 2004-es tanulmányból kiderült, hogy a nagyobb mellek magasabb ösztrogénszinttel párosulnak, ami köztudottan a női termékenység egyik mutatója. Ez tehát arra enged következtetni, hogy a közepes-nagyobb mellméret azt sugallja a férfiaknak, hogy potenciálisan vonzó és termékeny nővel van dolguk.

Akadt azonban még egy különleges eredmény az elemzés során, ami még egy szinten megmagyarázhatja, miért olyan kívánatos a legtöbb férfi számára a homokóra alkat. Kiderült, hogy a nagyobb mellű és keskeny derekú nők ösztrogénszintje körülbelül egyharmadával magasabb, mint amit más testfelépítéseknél találtak a kutatók. Még, ha nem is minden kutatás hozta ezt az eredményt egyértelműen, a vonzerő és a hormonok közötti pozitív összefüggés egyértelmű. Úgyhogy az arányok nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem evolúciós szinten is súgnak a férfiaknak. 

Kiknek szólnak valójában a plasztikai beavatkozások?

Manapság a mellnagyobbítás a legnépszerűbb kozmetikai beavatkozás világszerte, ám a visszajelzések szerint a műtétet kérő nők fő motivációja a saját testképükkel való elégedetlenség, nem pedig az, mit preferálnak a férfiak. Más kérdés, hogy miért akar valaki csak a saját kedvéért az átlagosnál jóval nagyobb és számos kényelmetlenséggel járó melleket magának, ha nem azért, mert tetszeni akar a másik nemnek?

Mindenesetre a tanulmányokból tudjuk, hogy a férfiak túlnyomórészt a közepes méretű melleket preferálják, és eltérő szempontjaik vannak származásuktól, kultúrájuktól függően. A mellméret vonzereje komplex és sokrétű kérdés, amelyet nem lehet egy egyszerű evolúciós magyarázattal leírni. Emellett hozzá kell tennünk azt is, hogy a vonzerő és a szépség nagyon szubjektív, ezért sosem lesz olyan forma és mellméret, ami mindenkinek egyöntetűen elnyeri a tetszését. 

Nyitókép: FreshSplash/istockphoto.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!