Döbbenet: 26 napunk megy el várakozással egy évben

Döbbenet: 26 napunk megy el várakozással egy évben

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Döbbenet: 26 napunk megy el várakozással egy évben

Pár éve, még a pandémia előtt éppen a nőgyógyászomra vártam – már amikor beléptem a váróba, tudtam, hogy valami nem stimmel. Rengetegen voltunk, de bíztam abban, hogy sokan csak receptre várnak. Aztán, amikor fél óra után sem történt semmi, csak jöttek az új páciensek, rákérdeztem, hogy mi a helyzet. Megtudtam, hogy az orvosom éppen sürgősségi császáron vesz részt, szóval fogalmuk sincs, mikor ér ide.

Annak ellenére, hogy teljesen megértettem a helyzet életmentő mivoltát, engem mégsem vigasztalt, hogy magánrendelésen ilyen bármikor előfordulhat. Elvégre, nem csak azért választottam ezt a lehetőséget, mert sokkal minőségibb ellátásra számíthatok, hanem azért is, mert pont az órákig tartó várakozást szeretném megúszni. Öröm az ürömben, hogy legalább ez utóbbin egy kicsit segített a pandémia. Mostanában sokkal komolyabban tartja mindenki az időpontot: orvos és páciens egyaránt.

Eszedbe jutott már, mennyi időt töltünk várakozással?

Az Egyesült Királyságban készítettek egy felmérést, amiből kiderült, hogy egy átlagember nem kevesebb, mint 26 napot tölt el minden évben semmittevéssel megtűzdelt várakozással. Ez majdnem egy hónap!

A 2000 fő bevonásával készült tanulmány segítségével arra jutottak a kutatók, hogy napi átlagosan két óra jut arra, hogy sorban álljunk, vagy éppen a dugóban üljünk, ingázzunk a munkahelyünk és az otthonunk között, miközben bámulunk ki a fejünkből. Ha ehhez hozzávesszük még a képernyő előtt töltött időt, akkor sajnos iszonyúan magas szám jön ki, ami alighanem bőségesen túl is szárnyalja az évi 26 napot.

Khachik Simonian/unsplash.com

Mivel megy el ennyi idő?

A válaszadók csaknem fele, 45%-a érezte úgy, hogy rengeteg időt elveszít, mikor sorban áll a közértben. 44% gondolta, hogy a dugóban, a tömegközlekedésen való ücsörgés rabolja leginkább az óráit, de sokan vannak azok is (21%), akik azt gondolják, hogy a közösségi oldalak valósággal odaragasztják a képernyő elé. Bár időrablásnak érzik az ott töltött órákat, mégis azt nyilatkozták, hogy képtelenek abbahagyni a böngészését. 

A megkérdezettek számos, egyéb időpazarló tevékenységet is felsoroltak, illetve olyanokat, amikről úgy érzik, túl sok időt rabolnak. Ilyen pl. az, mikor várják, hogy felforrjon a víz a teához, amíg kicsöng a telefon, amíg befejezik a fogmosást, vagy éppen megérkezik a rendelt étel.

A felmérésből kiderült azt is, hogy a legtöbb felnőtt tisztában van azzal, hogy jobban kellene gazdálkodnia az idejével. A munka, a család és az egyéb kötelezettségek miatt viszont úgy érzik, egyszerűen ahhoz is fáradtak, hogy erre sort kerítsenek. 

Milyen feladatokkal töltheted ki a holtidőt?

Ha nem tervezzük meg és nem állítjuk be az életünkben a fontossági sorrendet, akkor nagyobb valószínűséggel pazaroljuk el” – mondta Clare Evans.

„Érdemes úgy felfogni a várakozási időt, mint a lehetőséget arra, hogy egy gyors feladattal végezzünk a listánkon.” 

A felmérés szerint egy átlagos felnőtt minden nap háromszor találja úgy, hogy nincs semmi tennivalója. Figyelemre méltó, hogy a megkérdezettek közel fele bevallotta, hogy ezekben a pillanatokban egyáltalán nem produktív és hiányzik a motivációja arra vonatkozóan, hogy érdemben tegyen valamit. 38% klasszikus időpazarlókkal él, mint amilyen a tévénézés, vagy a böngészés. 22% nyilatkozta, hogy ha szabadideje adódik, akkor fogalma sincs, mihez kezdjen magával. 

Content Pixie/unsplash.com

Néhány egyszerű tipp

Ha te is ebben a cipőben jársz, először is célszerű gyors, de hasznos időtöltéssel foglalkoznod. Ilyen lehet pl. átfutni az e-maileket, elolvasni a mentett bejegyzéseket, cikkeket, elrendezni néhány fontos hívást, vagy előkapni a könyvet a táskádból és olvasni pár sort. Rengeteget segít a jegyzetelés, a feladatok rangsorolása, a határidőnapló használata. Szerencsés, ha utóbbiban külön részt vezetsz a gyors teendők számára. Így amikor holtidőd adódik, ezek között is válogathatsz, és nem kell úgy érezned, hogy hasztalanul telnek az órák. 

Ha hosszabb időt kell várakoznod, nagyobb volumenű feladatokat is beiktathatsz. Pl. amíg vársz a rendelt ételre, megteríthetsz, vagy kipakolhatod a mosogatógépet, bekészítheted másnapra a mosást. Összeállíthatod reggelre a szettedet, esetleg beiktathatsz egy gyors tabata edzést, amit éppen az időszűkében élőknek találtak ki. Néhány percnyi meditáció, elcsendesedés is nagyon jól jön, hiszen nem csak az számít hasznos időtöltésnek, ami a klasszikus értelemben vett teendő. Sokszor azzal tudsz a legjobban feltöltődni, ha relaxálsz és így a következő holtidőd is produktívabban telhet. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást