Ez a szedres torta, meglátod, mindenkinek ízleni fog! Egy finom rumos-diós kekszes alap, rajta egy remek szedres-mascarponés krém, a rétegezést pedig a zselében szunnyadó szederszemek zárják. Ráadásul egy kis roppanó szeletelt mandula a tetejére. Mintha csak arra várnának, hogy beléjük harapj!
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg darált keksz
10 dkg darált dió
5 dkg vaj
1 evőkanál rumaroma
tej szükség szerint
A krémes részhez:
250 g mascarpone
2 dl habtejszín
300 g szeder
1 dl víz
1 evőkanál zselatin
A tetejére:
néhány szem szeder
1 csomag tortazselé
1 kiskanál barna cukor
1-2 kanál szeletelt mandula
Elkészítés:
A darált kekszet összekeverjük a darált dióval, az olvasztott vajjal és a rumaromával. Annyi tejet adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk.
Egy 16 cm-es kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a kekszes masszát egy evőkanál hátával belenyomkodjuk. Hűtőbe resszük.
A habalapot kemény habbá verjük, majd összedolgozzuk a mascarponéval.
A zselatint hideg vízben megáztatjuk, megmelegítjük, majd hűlni hagyjuk.
A mascarponés habból 2-3 evőkanálnyit a zselatinba keverünk, majd a zselés krémet beledolgozzuk a habba.
Ennek a krémnek a felét a diós-kekszes alapra terítjük.
A krém másik felébe alaposan belekeverjük a szedret, és a fehér krémre terítjük.
A torta tetejére ízlés szerint szép szeder szemeket helyezünk.
A tortazselét előírásszerűen elkészítjük, hűlni hagyjuk, majd a tortára borítjuk.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük ezt a csodafinom nyalánkságot.
Tálaláskor kevés szeletelt mandulával díszíthetjük tovább.