Emiatt öli meg a kapcsolatot a társfüggőség – 5 jel, hogy változtatnod kell magadon

Emiatt öli meg a kapcsolatot a társfüggőség – 5 jel, hogy változtatnod kell magadon

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Emiatt öli meg a kapcsolatot a társfüggőség – 5 jel, hogy változtatnod kell magadon

A többség néhány hosszabb-rövidebb viszony után cövekel le valaki mellett véglegesen, ám vannak olyan mázlisták, akik szinte azonnal belebotlanak a nagy Ő-be – és sajnos olyanok is akadnak, akik komolyabb kapcsolat nélkül élik le a teljes életüket. A szerencsét, vagy éppen a sorsot félretéve, a kapcsolatokat illetően messze nem egyformák az igényeink. Az mindenesetre biztos, hogy senkinek sem tesz jót hosszútávon, ha egyik kapcsolatból a másikba esik… A társfüggőség rövidtávon jó eséllyel, hosszú távon pedig garantáltan megöli a szerelmet. De honnan tudhatod, hogy változtatnod kell a hozzáállásodon?

1. A félelmeid vezérelnek

Az első és egyben leggyakoribb oka, amiért az egyik kapcsolatodból a másikba esel az, hogy túlságosan is a félelmeid vezérelnek, tehát a társfüggőség sokszor nem más, mint szimpla önbizalomhiány. Attól tartasz, hogy nem vagy elég jó másoknak, ezért mindig arra koncentrálsz – mégpedig erőn felül –, hogy megtartsd az aktuális partneredet. Ezzel azonban egy dolgot biztosítasz magadnak igazán, azt, hogy a szerelmet nem tudod a saját, teljes valójában megélni.

A társfüggőket nagyon sokszor emészti a féltékenység, mert gyakorlatilag teljes egészében a kapcsolatukra alapozzák az életüket.

Nem csoda, hogy tartasz annak az elvesztésétől, ami számodra az élet értelmét jelenti… Persze önmagában sem a féltékenység, sem a másik elvesztésétől való félelem nem mutatja feltétlenül azt, hogy társfüggő lennél. Ugyanakkor, ha ok nélkül bukkannak fel ezek a problémák az életedben, és a párkapcsolat indulásától fogva állandóan jelen vannak, akkor erre is érdemes gondolnod. 

2. Túl komoly a megfelelési kényszered

Párkapcsolatban mindenki próbál megfelelni a másik elvárásainak és igényeinek, ez teljesen normális, azonban a társfüggők mindezt nem azért teszik, mert annyira szerelmesek. Ilyes esetben legbelül megint csak a félelmed motivál: félsz attól, hogy elhagynak, egyedül maradsz, ezért képes vagy kivetkőzni önmagadból. Ez értelemszerűen a párkapcsolati egyensúly felborulásához vezet. Többek között azáltal, hogy alárendeled magadat a másik felednek, akit ezzel egyszerre magasabb „posztra” emelsz.

A párod ezt sajnos nem egyfajta jó dolognak éli majd még, éppen ellenkezőleg. Automatikusan lazábban fogja kezelni a kapcsolatotokat, mert az ő motivációja elvész a te (megjátszott) rajongásoddal. Hab a tortán, hogy az ilyen társfüggési eseteket illetően benne van a pakliban, hogy a barátodban állandósul a bűntudat, tehát az ő vállaira is hatalmas terhet teszel.

3. Elvárod a hálát

A párkapcsolatban az lenne az ideális, ha nem kellene különösebb elvárásokat megfogalmaznunk, hanem minden automatikusan menne a maga útján, de ez általában nem szokott ilyen idilli lenni. Társfüggőség esetén főleg nem túl egyszerű a helyzet…

Ha te is túlságosan ragaszkodsz a kapcsolataidhoz, akkor bizony jó esély van arra, hogy – nem is tudatosan, de – hálát vársz mindazért, ami egyébként normális elvárás lenne a partnered részéről.

Mit is jelent ez? Te alapvetően önzetlennek tartod magadat és úgy érezheted, mindent bedobsz a boldogságotok érdekében, folyton a másikra koncentrálsz. Azonban legbelül más dolgok motiválják az engedékenységedet, vagy éppen azt, hogy nagyon is „szolgálatkész” vagy, tehát azonnal ugrasz a másik kívánalmaira. Ráadásul mindezt nem adod ingyen, puszta szeretetből, ugyanis azok, akik valóban szerelmesek, természetesnek veszik ezt a hozzáállást. Esetedben arról van szó, hogy a hálát megköveteled magadnak és elvárod a viszonzást, különben beveted az érzelmi zsarolást.

4. Inkább elveszel, minthogy adnál

A társfüggők önös érdekből igyekeznek megfelelni a partnernek, de időnként felszínre bukkan a másik énjük is – ez pedig önzőbb az átlagosnál. Jellemző, hogy problémahelyzet esetén derül ki, neked melyik oldalad erősebb, akárcsak az, milyen mértékben vagy társfüggő. Azok ugyanis, akik magát a kapcsolatot szeretik, nem pedig a partnerüket, nem tudnak remekelni ilyen helyzetekben. Bár próbálkoznak, nehezükre esik támogató, biztos pontot jelenti a másik fél számára, és te is észreveheted magadon, hogy egyfajta elégedettséggel tölt el a barátod sérelme – így ugyanis megmutathatod, milyen nagyszerű ember vagy. Érdemben sokat nem tudsz neki segíteni és őszintén legbelül érzed, hogy még ez is kicsit nehézkesen megy, esetleg idegesít is. Míg a valódi szerelmeket a problémák összekovácsolják, addig titeket könnyedén eltávolíthatnak egymástól.

5. Nem mersz konfrontálódni

A társfüggők képtelenek a szakításra, legfeljebb akkor teszik meg ezt a végleges lépést, ha már egy ideje másvalakibe szerelmesek, és biztosnak tűnik az új kapcsolat kialakulása. Mondani sem kell, hogy ez számos problémához vezethet a kapcsolatokon belül is, az önértékelésben pedig főleg.

A társfüggés egyik legnagyobb buktatója az, hogy inkább vagy egy rossz kapcsolatban, mint egyedül, márpedig így könnyedén elszalaszthatod a ténylegesen ideális jelölteket.

A nézeteltérések nem rosszak a kapcsolatokban, éppen ellenkezőleg – a megoldások közelebb visznek titeket egymáshoz. Azonban ha nem vállalod fel a gondolataidat, a döntéseidet, pusztán azért, mert tartasz attól, hogy egyedül maradsz, akkor magad is beláthatod, hogy nem fogsz tudni ezzel a hozzáállással felnőtt kapcsolatokat kialakítani.

Képek forrása: AnnaGribtsova/Depositphotos.comnd3000/Depositphotos.comAnnaGribtsova/Depositphotos.com

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!