5 elvárás, amitől meg kell szabadulnod

5 elvárás, amitől meg kell szabadulnod

Címlap / Életmód / Egészség / 5 elvárás, amitől meg kell szabadulnod

Akár bevallod magadnak, akár nem, elvásárok szerint élsz, ahogy mindenki más. Elképzeled, hogy szerinted hogyan kellene működnie a világnak, elvárod, hogy a párkapcsolatod olyan legyen, amit megálmodtál magadnak és még sorolhatnánk. Nem baj, ha vannak terveid, álmaid és elképzeléseid az életedről, az elvásárok azonban sokszor tönkreteszik azt, amit már megszereztél. Miattuk nem tudsz örülni a jónak, és elrontják a hangulatod. Lássuk, melyek azok az elvárások, amiktől meg kell szabadulnod!

Mások véleménye

Ahogy a barátaid elvárnak tőled bizonyos dolgokat, úgy te is elvárásokat támasztasz feléjük. Ez valahol így normális, bár lehet, hogy manapság túl sok elvárással érkezünk egy munkahelyre, egy kapcsolatba vagy úgy általában a mindennapokba.

Szuper lenne, ha a környezeted úgy látna téged, ahogyan te szeretnéd, de sajnos ezt az elvárást el kell engedned.

Nem várhatod el ugyanis, hogy mindent úgy lássanak, ahogy te, mindig mindenben támogassanak és mindig megértsenek.

Hiszen mire is jók a barátok, ha nem arra, hogy néha visszatereljenek arra az útra, amiről letértél és néha tükröt mutassanak neked még akkor is, ha éppen egyáltalán nem kérted őket erre?

 

Nem a te utad

Felesleges elvárni az emberektől, hogy ugyanúgy gondolkodjanak a világról, ahogy te szemléled azt, hiszen ettől csak bosszankodni fogsz és csalódást okozol magadnak.

Engedd el azt a szokást, hogy megpróbálod meggyőzni a környezeted a saját igazadról, illetve arról, hogy miért lenne jobb, ha úgy élnék az életüket, ahogy te magad.

Ideje beismerned, hogy nem tudhatod mások teljes sztoriját, nem ismerhetsz minden háttérben mozgó tényezőt, így a döntéseiket sem kérdőjelezheted meg vagy hánytorgathatod fel később, ha esetleg nem a legjobb utat választották.

Hagyd, hogy mindenki a maga döntései szerint éljen, ha szükséges, adj tanácsot, de ne ítélkezz!

 

Túl nagy elvárások

Nem csak magaddal szúrsz ki, de a környezetednek sem teszel jót azzal, ha túl nagy elvárásokat fektetsz eléjük.

Legyen szó a saját családodról, a párodról, a gyerekeidről, a barátaidról vagy a munkatársaidról – ha túl sokat vársz valakitől csak azért, mert motiválni akarod vagy csak egyszerűen ugyanazt várod el tőle, mint magadtól, akkor lehet, hogy pont az ellenkezőjét éred majd el annak, amit terveztél.

A túl nagy elvárásokkal ugyanis az a baj, hogy az egyik fél számára ijesztő, nem megfelelő végeredmény esetén pedig csalódást okoz mindkét félnek.

Próbáld meg megkeresni az arany középutat, azaz ne a legrosszabbat betervezni, de ne is várd mindig mindenkitől a maximumot, ezzel ugyanis számos bosszúságot és csalódást elkerülhetsz!

 

A tökéletes illúzió

Talán a mai világ legnagyobb problémája az, hogy mindenki a tökéletesre vár, a tökéleteset hajszolja, és az elvárásait is ezekhez igazítja. Mit is akarunk ezzel mondani?

Olyan pasi kell, aki jóképű, szuper munkája van, tud főzni, jó a teste, jó a humora, jó az ágyban és még sorolhatnánk. Amikor a felállított listából kettő hibádzik, már az agyunkban felvillan a piros lámpa, hogy valami nincs rendben, biztos a tökéletes férfi még valahol ránk vár, úgyhogy ebből jó lenne gyorsan kilépni.

Ugyanez van a munkával, a fizetéseddel, a környezetedben szinte bármivel, hiszen kilépni sokkal egyszerűbb, mint valamit megjavítani. Az a tökéletes kép, amit nap, mint nap hajszolunk, valójában csak egy illúzió, egy buborék, egy álom – hiszen nincs tökéletes munka, tökéletes férfi vagy tökéletes élet.

Az, hogy mi számodra a tökéletes, te teremted meg, te hozod létre, azaz nagyban tőled és a te hozzáállásodtól függ.

 

Folyamatos boldogság

Tipikus elvárás, hogy boldogok szeretnénk lenni. Ha boldog vagy, akkor mindent szebbnek, naposabbnak és teljesebbnek látsz.

Valóban fontos, hogy folyamatosan törekedj arra és tegyél is azért, hogy boldog legyél, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ez nem egy állandó állapot.

A boldogság is, ahogy minden a világon elmúlik, majd visszatér, tehát nem szabad azt várni, hogy folyamatosan ugyanazzal az intenzitással az életed része lesz.

Azaz, ha egy pillanatra nem vagy boldog vagy éppen egy rosszabb időszakban vagy, akkor ne pánikolj, hogy már soha nem leszel boldog, hanem tegyél érte, változtass és amíg meg nem oldódik a helyzet, addig keresd az apróságokban a boldogságot!

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást