Elsüllyedt városok

Elsüllyedt városok

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Elsüllyedt városok

A víz lepte világok nem csak különleges látvánnyal kecsegtetnek, de olyan katasztrófákról is mesélnek, melyek emberek ezreinek életét követelték, és amelyeknek hatására az épületek a tenger játékszerévé váltak.

Port Royal

A nagy sikerű, A Karib-tenger kalózai című filmeknek köszönhetően bizonyára sokak előtt cseng ismerősen Port Royal neve. A régi időkben kedvelt kikötő volt, Jamaica fővárosa, a rum, a prostituáltak és a kalózok fellegvára.
Egy hatalmas földrengés azonban szétzúzta ezt az idillt, és több ezer áldozatot követelve a földdel tette egyenlővé a várost, melyet a tenger is ellepett. Jelenleg Jamaica legfontosabb turistalátványossága, mivel a víz alatt remekül kivehetőek a falak és az utcák körvonalai.

Helike

Egy pezsgő, és kulturálisan is jelentős görög városról van szó, mely Kr.e. 370-ben egyszerűen eltűnt a föld színéről, és csak jóval később, 2001-ben bukkantak rá újra, a szárazföldön.
Helike is elsüllyedt, ugyanis a régi korban egy hatalmas földrengés rázta meg, amely cunamit indított, és a közeli lagúna maga alá temette a várost. A víz lassan visszahúzódott, így a kutatók rátalálhattak a maradványokra.
Egyesek valószínűsítik, hogy Platón Helike története alapján alkotta meg Atlantisz legendáját.

Mahabalipuram

India partjainál található a település, melynek egy része ma is lakott. Egy szép legenda szerint a városkában egykor 7 templom állt, ám az istenek 6-ot elsüllyesztettek.
Ennek a történetnek sokáig senki sem tulajdonított nagy jelentőséget, mígnem egy cunami tört a településre. Amikor az ár visszahúzódott, a homok egy részét is magával vitte, és ezzel csodálatos szépségű, ősi épületeket hagyott maga után.

Pavlopetri

A bronzkori város nagyjából 3000 évvel ezelőtt tűnt el a föld felszínéről. Hogy ennek mi az oka, azt egyelőre a régészek sem tudják. A 2009-ben megtalált település csupán 4 méterrel helyezkedik el a vízfelszín alatt, így a szakemberek sikeresen feltérképezték a körvonalait.
A tervek szerint a bronzkori város teljes történetét megismerhetik 2014-re, legalábbis annyit, amennyit hajlandóak elmesélni a megtalált romok.

Alexandria

Bizony, a híres egyiptomi város egy része is a tenger fenekén pihen. Ez nem is olyan meglepő, hiszen tudjuk, hogy a világ 7 csodája között emlegetett, legendás világítótorony is eltűnt a föld színéről.
A 4. század környékén egy szökőár pusztított itt, majd több földrengés is tombolt, aminek következtében paloták, szfinxek és persze maga a világítótorony is a tengerbe veszett.
Szerencsére a mai technika fejlődése lehetővé teszi, hogy mindezt megmutassák a nagyközönségnek, így tervezik egy víz alatti múzeum létrehozását a területen.

Baia

A város a Nápolyi-öbölben fekszik, és kedvelt üdülőhely volt a rómaiak körében. Nem kisebb személyeknek állt itt fényűző villája, mint Julius Caesar-nak vagy éppen Neronak.
A 16. századba a településen maláriajárvány pusztított, így gyorsan elnéptelenedett. A kísértetváros ezután a vulkáni tevékenység következtében el kezdett süllyedni, és mára teljesen a víz alá került.

Yonaguni

A Japán partjainál fekvő település 1987 óta tartja izgalomban a régészeket. A víz alatt ugyanis közép-amerikai városok lépcsőzetes templomaira emlékeztető képződményeket találtak.
A romok ősiek, ez biztos, ám a kutatók abban nem értenek egyet, hogy emberkéz alkotta-e őket. Egyesek szerint a homokkő természetes eróziója a felelős, mások azonban azt mondják, hogy az éles sarkok emberi tevékenységre utalnak.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!