Szerelem / Párkapcsolat

Soha nem felejtjük el az első szerelmet: ez a pszichológiai oka

istockphoto

Az első szerelem igazán varázslatos élmény. Új érzéseket tapasztalsz meg, amelyek semmihez sem hasonlítható intenzitással törnek rád, és mintha egy kicsit megszállott lennél, mindent tudni akarsz a másikról. Akkor is, ha ez a szerelem nem viszonzott, és akkor is, ha igen. Szakértők szerint több oka is van annak, hogy függetlenül a kapcsolat hosszától és minőségétől, az emberek még évtizedekkel később is gyakran gondolnak az első nagy szerelmükre.

Általában ezek az intenzív érzések még akkor alakulnak ki benned, amikor fiatalabb vagy (többnyire tinédzserként). Ekkor viszont az agyadnak a logikáért felelős része nem fejlődött ki teljesen.

A hormonok viszont tombolnak, ami egy erőteljes érzelmi hullámot okoz a testedben, és egy még erősebb kötődést alakít ki valaki más irányába. Az oxitocin eluralkodik a testedben, és ez az, ami a szerelem érzését okozza. Sőt, egyébként ez az, ami anya és gyermeke között megteremti a ragaszkodást, úgyhogy nem meglepő, ha a hatására legszívesebben minden percedet a másikkal töltenéd.

Minden egy új tapasztalatot takar

Arról nem is beszélve, hogy még egyáltalán nincs tapasztalatod ezen a téren. Úgyhogy minden érintés, ölelés, csók még nagyobb hatással van rád, mint a későbbiekben bármikor. Ezek tovább növelik az erős kötődés érzését, és egyúttal maradandó élményként az emlékeid között is megmaradnak. Amikor már több kapcsolaton is túl vagy, sokkal nehezebbé válik ezeket az első alkalmakat igazán emlékezetessé tenni. Emiatt a kötődés sem feltétlenül alakul ki olyan gyorsan és intenzíven, mint a legelső pároddal.

Miután az első szerelmet átélted, és a kapcsolat véget ért, ezt az érzést újra és újra keresni fogod.

Ez az egyik oka annak, hogy a szakítás után biztosan neked is nagyon sok időbe telt továbblépni, és sokáig gondoltál reménykedve még az exedre. Mivel ez a szerelem nagyon intenzív volt, az emberek hajlamosak azt hinni, hogy még egy személyt így biztosan nem fognak szeretni. Mindenkiben ezt keresik, és amikor nem találják, folyton vissza akarnak térni a volt párjukhoz.

Idő kell ahhoz, hogy végre kiheverd a szakítást, és őszintén odaadd a szíved egy másik embernek. Ez a tapasztalat pedig minden későbbi kapcsolatodat is befolyásolja. Megadja az alapot arra, hogy mit keresel másokban, és félelmeket ébreszt benned. A csalódást sem érezted még át előtte, és ez okozhat olyan nagy traumát, ami bizalmatlanná tesz másokkal szemben. 

Csak rajtad múlik, mi következik

A fentiek mind együttesen hozzátesznek ahhoz, hogy az első szerelmedre még sok-sok év után is gyakran gondolj. Az sem ritka, hogy az álmaidban is feltűnik bizonyos időközönként. Az első alkalmak mindig maradandóak, és azt gondoljuk, semmi sem múlhatja felül őket. Pedig valójában egyáltalán nem biztos, hogy az első lesz a legnagyobb szerelem. Sőt, ahogy telnek az évek, megtanulod, hogy minden kapcsolat rejt magában új izgalmakat, és csak rajtad múlik, mennyire adod át magad az érzésnek. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW