Az első szerelem módosítja az agyunkat. 5 dolog, ami örökre megváltozik általa

Az első szerelem módosítja az agyunkat. 5 dolog, ami örökre megváltozik általa

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Az első szerelem módosítja az agyunkat. 5 dolog, ami örökre megváltozik általa

Első szerelmünk felállítja a mércét jövőbeli kapcsolatainkhoz, hiszen az elsőt sosem felejtjük el. Elég, ha meghallunk egy dalt, amiről eszünkbe jut az illető, vagy meghalljuk a nevét, és egyből újra 15 évesek leszünk. Ezzel az érzéssel nem vagy egyedül, és a pszichológusok szerint teljesen normális, hogy időnként az első szerelmünkről ábrándozunk. Több ez, mint puszta rózsaszín nosztalgia, az élmény ugyanis különleges, hiszen az első benyomásunkat ilyenkor szerezzük a szerelemről, kapcsolatokról. Az első szerelem hatása olyan erős, hogy egész életünkre kihat, íme öt dolog, ami örökre megváltozik.

Élénk emlékeket ágyaz az agyba

Első szerelmünk mosolyát a mai napig látjuk magunk előtt, és halljuk a nevetését. Tisztán emlékszünk a szeme színére, vagy arra, ahogy kimondta a nevünket. Más emlékek elhalványulnak emlékezetünkben, de ez furcsamód élénk marad.

Ez a jelenség az úgynevezett „vaku- vagy villanófény emlékezet”, ami definíciója szerint olyan körülményekre vonatkozó emlékezet, amelyben rögzítjük a fontos vagy érzelmileg megrázó eseményeket. Az első szerelem élménye minden érzékszervünkre hat, és ez az egyedi érzelmi-kombináció örökre beleég az agyunkba. 

Más emberré válunk általa

Az első szerelem idején még mindenki nagyon fiatal.

Ártatlanok és tiszták vagyunk, úgy gondoljuk, ez az érzés örökké tart, ezért mindenre képesek vagyunk érte. Ez egy olyan életre szóló élmény, – akár pozitív, akár negatív vége lesz – amit már sosem leszünk képesek még egyszer átélni.

Ahogy megy az idő, egyre több csalódás ér minket, szívünk összetörik, megbánt az, akitől a legkevésbé várnánk, így már sosem tudunk olyan bizalommal és kedves naivitással hozzáállni egy új kapcsolathoz. 

Felállít egy mércét a többi szerelemnek

A pszichológusok szerint az első szerelem kreál egy „mintát”, ami jövőbeli kapcsolataink örök etalonja lesz, hiszen akarva akaratlanul is, de minden utána jövő jelöltet az elsőhöz hasonlítunk.

Ha találkozunk valakivel, aki első szerelmünkre emlékeztet, érzékeink tudat alatt is „felragyognak”, mert agyunk újra fel akarja idézni az akkor érzett újfajta izgalmat és boldogságot. Ezért van, hogy egy kicsit mindig az első szerelmünket keressük minden partnerünkben.

Annademy/depositphotos.com

Megtanuljuk általa, mit is jelent a szerelem 

Az első viszonzott szerelem katartikus élmény mindkét fél számára, amibe olyan lelkesedéssel vetik bele magukat, mint addig semmi másba.  Együtt kezdik el feltérképezni és megtapasztalni, milyen a szerelem és hogyan működik egy kapcsolat. Ezek a kezdeti lépések mindkettejük számára csodálatos élmények, ezért későbbi kapcsolataikban is ezeket a mintákat követik. Ilyenkor érezzük azt először, hogy kívánatosak vagyunk és szeretnek minket, ezáltal pedig nagyot nő az önbizalmunk is.

Amennyiben viszont negatívan zárul a szerelem, akkor sajnos sok munkánk lesz abban, hogy önértékelésünk ismét egészséges legyen.

Az első szerelem önmagunkról is rengeteget tanít és erősen alakítja személyiségünket.  

Életre szóló kötelék

Sok példa van olyan párokra, akik nagyon fiatalon, tehát tizenéves korukban szerettek egymásba, de valamiért szakítottak, majd később újra összejöttek. Ezeknél az embereknél a válás aránya mindössze 2 százalék. A pszichológusok arra jutottak, hogy ezek a kapcsolatok azért értek véget fiatalkorban, mert a fiúk még nem voltak olyan érettek, mint a lányok és túl korainak találták az elköteleződést.

Életük későbbi szakaszában viszont már békében vannak önmagukkal, lenyugodtak és bölcsebbek, a régi érzések pedig könnyen fellángolnak és ezután már nem is akarják elengedni egymást. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást