Előző életekre emlékező gyerekek – Mégis van bizonyíték a reinkarnációra?

Előző életekre emlékező gyerekek – Mégis van bizonyíték a reinkarnációra?

Címlap / Életmód / Ezotéria / Előző életekre emlékező gyerekek – Mégis van bizonyíték a reinkarnációra?

Az eddigi legátfogóbb és legismertebb esettanulmány a reinkarnációról Dr. Ian Stevenson munkásságához kapcsolódik, aki a Virginiai Egyetem pszichiátriai tanszékének professzora volt. Stevenson több mint négy évtizeden keresztül kutatta az úgynevezett „előző életek emlékezetét”, különös tekintettel a gyerekekre, akik állították, hogy emlékeznek korábbi inkarnációikra.

Stevenson kutatása során több mint 2500 esetet dokumentált és elemezett szerte a világon. Ezek az esetek gyakran tartalmaztak olyan részleteket, amelyeket a gyerekek nem tudhattak volna a jelen életükben szerzett információkból. Stevenson módszeresen gyűjtött adatokat, beszélgetett a gyerekekkel és családjaikkal, és igyekezett objektíven ellenőrizni az állításokat.

Az egyik legismertebb könyve, a „Twenty Cases Suggestive of Reincarnation” („Húsz eset, amely a reinkarnációra utal”), részletesen bemutatja a legmeggyőzőbb eseteit. Ezek között szerepelnek olyan gyerekek, akik részletesen beszéltek korábbi életeikről, ismertek olyan helyeket és embereket, amelyekkel korábban nem kerülhettek kapcsolatba, és olykor pontos részleteket adtak meg a korábbi életük végéről, például hogyan haltak meg.

fizkes/istockphoto.com

Különböző reinkarnációs értelmezések

A reinkarnáció koncepciója több vallásban és spirituális hagyományban is megjelenik, különböző formákban és értelmezésekben. A hinduizmusban a reinkarnáció, vagy samszara, az élet, halál és újjászületés örök körforgását jelenti. Ebben a rendszerben az egyén lelke (atman) folyamatosan újraszületik, amíg el nem éri a moksát, vagyis a körforgásból való megszabadulást. A buddhizmus szintén elfogadja a reinkarnáció vagy újjászületés elvét, de különböző megközelítéssel, mint a hinduizmus. A buddhizmusban nincs állandó lélek, hanem az újjászületés a tudat folytonos áramlásának eredménye. Az újjászületés ciklusát (samszara) a nirvána elérése szakítja meg, amely a szenvedés megszüntetését és a teljes megvilágosodást jelenti.

Bár a tudományos közösség nagy része szkeptikus a reinkarnációval kapcsolatban, a parapszichológia néhány esetben komoly vizsgálatokat folytatott az előző életekkel kapcsolatos emlékezések alapján. Most három ilyen esetről mesélek neked, amelyek a parapszichológiai kutatások középpontjában álltak.

1. James Leininger – A második világháborús pilóta

James Leininger esete talán az egyik legismertebb a reinkarnációs történetek között. Mint kisgyermek, James részletesen mesélt egy „James M.” nevű második világháborús amerikai haditengerészeti pilóta életéről és haláláról. Az igazán meglepő az volt, hogy a történetei részletei sok esetben megegyeztek a valós történelmi eseményekkel, amelyekről egy ilyen fiatal gyermeknek aligha lehetett volna tudomása. James elmesélte, hogy hogyan lőtték le a gépét Iwo Jima felett, és ezek az információk összecsengtek egy valóban létező, a háborúban elesett pilóta, James Huston Jr. életével.

2. Shanti Devi – Az újjászületett indiai nő

Shanti Devi esete Indiában vált ismertté a 1930-as években. Fiatal kora óta állította, hogy ő egy bizonyos Lugdi Devi újjászületése, aki Delhi egy másik részén élt és fiatalon meghalt szülés közben. Shanti részletesen beszélt Lugdi korábbi életéről, családjáról és otthonáról, amit később helyszíni látogatásokkal is ellenőriztek. Megdöbbentő módon, a részletek nagy része pontosnak bizonyult, beleértve Lugdi férjének nevét és bizonyos családi eseményeket, amelyekről egy különben elszigetelt gyermeknek nem lehetett volna tudomása.

3. Cameron Macaulay – A skóciai kisfiú

Cameron Macaulay egy skóciai kisfiú, aki egy másik szigeten lévő életről mesélt. Részletesen beszélt egy „Barra” nevű szigetről, ahol állítása szerint korábban élt. Elmondta a sziget részleteit, egy házat, amelyben élt, sőt, még egy fehér kutyáról is beszélt, amely ott volt a családjával. Ami igazán lenyűgöző volt, hogy Cameron soha nem járt Barrán, és a családja sem ismert senkit onnan. Amikor a család végül ellátogatott a szigetre, sok részlet megegyezett Cameron leírásaival, beleértve a ház elhelyezkedését és a környezet egyéb aspektusait.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!