Szórakozás / Otthon

Elképesztő! A vércseppek érzik a zenét

Nemrég kiderült egy kutatásból, hogy a zene hatására a vércseppek „táncolni” kezdenek. A szerkezetük átrendeződik, és az új információt a vér elraktározza. Hogyan lehetséges ez, és milyen következményei lehetnek?

A zene és a lélek

Mindnyájan tudjuk, hogy a zene képes oldani a lelkünkben felgyülemlett feszültséget. A zenét évezredek óta használja az emberiség gyógyító és hangulatjavító céllal. 

Állítólag Aszklépiosz ókori görög gyógyító (a botjára tekeredő kígyó a gyógyszertárak szimbóluma lett) egy beteg embert fektetett egy amfiteátrum közepére, és speciális hangok segítségével próbálta meggyógyítani.

Kísérlet vízcseppekkel

Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a zene nemcsak a testben, de a lélekben is képes változásokat létrehozni. Korábban már elterjedt az a nézet, hogy a víz szerkezetét megváltoztatja.
 
Masaru Emoto japán kutató megfigyelte, hogy a különböző zenei irányzatok miként hatnak a víz struktúrájára. Azt tapasztalta, hogy zenétől függően más-más módon rendeződnek el a vízmolekulák. A megfagyott vizet szintén mikroszkóp alá helyezte, és látszott, hogy szabályos és szabálytalan kristályformák rajzolódnak ki.

Kísérlet vércseppekkel

Mivel testünk 70 százaléka víz, a kutatók kíváncsiak lettek arra, hogy a zene miként hat a vérre. Annette Kolb és Katharina Sinner a stuttgarti egyetemen végezték a vizsgálatot. Egy fekete lapra friss vért cseppentettek, majd bekapcsoltak egy nagy felbontású kamerát

Nyugalmi helyzetbe kerülve kirajzolódott a csepp lépes szerkezete, és láthatóvá vált, hogy a szélén nagyobb, a közepén pedig kisebb üregek vannak. Ezután a kutatók működésbe hozták és nagy hangerőre állították a CD-lejátszót. 
Először egy könnyed zongoradarab hallatszott, és a vércsepp rögtön reagált a hanghullámokra: a szerkezete besűrűsödött. A második szám dübörgő heavy metal volt: ettől a vércsepp szerkezete fellazult. A kísérlet bizonyította, hogy testnedveinkben a zene változásokat indít el.

A zene hatása a testre

Felvetődött, hogy a zene hatására a vércseppekben kirajzolódó mintáknak hatása lehet a testi folyamatokra, és talán lehet betegségeket gyógyítani vele. A zene hatást gyakorol az immunrendszerünkre, a vérnyomásunkra, a hangulatunkra és az emésztésünkre. Egyes klinikákon, kórházakban már alkalmazzák terápiás céllal például Chopin vagy Dvorzsák zenéjét

Aneszteziológusok megfigyelték, hogy a zene szabályozza a szívritmust, a vérnyomást, az anyagcserét, és lazítja az izomtónust, vagyis olyan állapotba hozza a testet, ami csökkenti a félelmet, a fájdalmat, és elősegíti a gyógyulást. Bebizonyosodott az is, hogy a zene a gyógyításon kívül még más helyzetekben, sokféle célra alkalmazható.

A vér és a zenei irányzatok

Annette Kolb és Katharina Sinner három zenei irányzat ‒ a klasszikus, a rock és a heavy metal ‒ hatását vizsgálta. Egy szobában, nyugodt körülmények között mindegyiket fél órán keresztül hallgatták. Két hallgatás között szintén fél órát vártak, hogy a szervezetük ismét „normál állapotba” kerüljön. 

Újra és újra elvégezték mikroszkóp alatt a vér vizsgálatát, egy fekete lemezen. Meglepő eredményeket kaptak: A klasszikus zene hatására a vér szerkezete finompórusúvá vált, mint a buborékos csokoládé. A dallamos rock nem vagy csak alig változtatta meg a struktúráját. Az agresszív heavy metal hatására viszont a feloszlottak a vércseppek.

A vér eltárolja a zenei információkat

A megszáradt vércseppek módosult szerkezete nem rendeződött vissza az eredeti állapotba. Mintha a vérnek lenne emlékezete… A zene hasonló hatást gyakorol a vérre, mint a szívre és az egész testre. 

Az erőteljes, dübörgő hangok hallatára a testben káros folyamatok indulnak el. Vagyis egész lényünkkel érezzük a zenét. Azt, hogy ennek mi lehet az oka, arra eddig még senkinek sem sikerült rájönnie.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást