Mi lesz, ha életem szerelmével megunjuk egymást?

Mi lesz, ha életem szerelmével megunjuk egymást?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Mi lesz, ha életem szerelmével megunjuk egymást?

Az új kapcsolatok mindig pezsdítőek és izgalmasak, érdekes dolog megismerni a másikat és a végére járni, valóban összepasszolunk-e.

Aggodalommal tölthetnek el a kisebb-nagyobb jelek, melyekből arra következtethetsz, hogy „valami nem stimmel”, de közben tudod, hogy ez normális és türelmesnek kell lenned. Ha az esetleges hullámvölgyeken átjuttok, és valóban boldogok vagytok, akkor viszont jön az aggodalom: „ez tényleg így maradhat életünk végéig”?

Mi lesz akkor, ha életed szerelmével megunjátok egymást?

A kapcsolatok olyanok, akár csak mi: folyton változásban vannak, alkalmazkodnak a körülményekhez, egyszer csúcsra járnak, máskor viszont a depresszió határát súrolják. Ha úgy tetszik, akár egy különálló entitásként is gondolhatsz a párkapcsolatodra. Talán ez mutatja meg a legjobban, milyen valójában, hogyan is működik. 

Biztos neked is vannak olyan ismerőseid, akik régóta együtt vannak már és ha megkérdezed őket, nem azt mondják, az első pillanattól fogva teljes köztük a harmónia. Ha teljesen őszinték, valószínűleg elmesélik, hogy voltak nehézségeik még akkor is, ha manapság kifejezetten jól megvannak és nagyon szerelmesek egymásba évek, évtizedek múltán. A legtöbb kapcsolat pontosan ilyen! Kell idő, míg az alkalmazkodásnak és a kommunikációnak hála kialakul a stabilitás. Ehhez azonban türelem, tenni akarás, időnként pedig viták szükségesek – a szeretet a kötőanyag.

Tévedsz, ha elhiszed, hogy egyszer csak betoppan a nagy Ő, aki majd minden formában tökéletessé teszi az életedet. Még, ha aktuálisan pont ez történik veled, tudnod kell, hogy ez az állapot, ez az érzés nem tart örökké. Ha pedig most keresed az igazit, akkor megnyugodhatsz: nem kell azonnal olyat találnod, aki minden szempontból hibátlan.

HayDmitriy/depositphotos.com

Többet és máshogy éreznek a friss párok

A Journal of Social and Personal Relationships szerint a friss párok napi szinten sokkal nagyobb érzelmi skálát élnek meg, mint azok, akik már régebb óta együtt vannak. Ezek között szerepel az elégedettség, elkötelezettség, közelség, konfliktus, szerelem, ambivalencia is.

Szinte látszik, ahogy hullámoznak az érzelmek a nap folyamán és ide-oda csaponganak a páros tagjai a hormontúltengésnek, a boldogságnak és az aggodalomnak köszönhetően. 

Ez azért van, mert folyton változik, ahogy gondolkodsz a párodról, a kapcsolatotokról. Ez nem is csoda, hiszen fogalmad sincs, mit tartogat a jövő. Kételkedsz, hogy ő is így érez-e, ő is erre vágyik, vagy benyögi néhány elődéhez hasonlóan, hogy meggondolta magát? Félsz felengedni mellette, mert fogalmad sincs, meddig tart ez az egész.

Természetes, hogy az érzelmeitek fellángolnak, majd alábbhagynak, főleg akkor, amikor még csak ismerkedtek. Megnyugtató lehet, hogy a legtöbb problémás terület az első néhány hónapban és évben óhatatlanul felszínre kerül és foglalkozást, törődést igényel. Viszont erre a szakaszra szükség van ahhoz, hogy később egy stabilabb, nyugodtabb jövő elé nézhessetek, amiben minden kiszámíthatóbb.

oneinchpunch/depositphotos.com

Egy házasság sem garantálja a hosszú távú vonzódást 

Akárcsak az érzelmek a kapcsolat elején, úgy a vágyakozás is hullámzó egy párkapcsolaton belül. Pl. a családalapítás idején alábbhagy, de ha a pár tagjai megugorják a kihívásokat, akkor gyermek mellett a közös idő még inkább felértékelődhet, ismét lángolhat a vágyakozás. Ugyanígy, a hétköznapi gondok terhelhetik a házaséletet, de amikor minden jól megy, akkor értelemszerűen a vágy is nő.

Ahhoz, hogy ez a szoros kapocs megmaradjon hosszú távon, alkalmazkodni kell hozzá, jóformán áramolni vele és elfogadni, hogy nem mindig ugyanolyan. 

Az érdeklődés fenntartása és a vágy megőrzése mindkét fél felelőssége és érdemes is foglalkozni vele, mégpedig sokat. A hűtlenség esélye ugyanis nagy a párkapcsolat elején, mikor még nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Nő akkor is, ha már nagyon régóta egy párost alkotunk. Ám utóbbi csak akkor igaz, ha a házasoknak gyakorlatilag megszűnik a magánélete, nincs vonzalom és kötődés, mert nem foglalkoztak ezzel a nagyon lényeges tényezővel. Veszélyes azt feltételezni, hogy a partnerünk mindig vonzónak és kívánatosnak talál majd minket, ezért általában tenni kell. 

Sajnos azt a tényt, hogy a kezdeti lángolás nem tart örökké, sokaknak nehéz elfogadni. Azonban egy párkapcsolathoz sokkal több kell, mint a kezdeti szikra. Ellenben, a legtöbb ember számára sokkal többet tud adni egy tartalmas kapcsolat, mint egy végtelenül izgalmas kaland, mégpedig az élet minden területén. Az egymást támogató, a másikra számító felek könnyebben köteleződnek el egy tervezhető és előremutató jövőkép mellett, hiszen közösen haladnak a célok felé. Ez pedig lehetővé teszi nem csak a nagyon szoros támogatását a másiknak, hanem az igazán nagyléptékű eredményeket is. 

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!