Élelmiszerek, amelyek megbetegíthetnek

Élelmiszerek, amelyek megbetegíthetnek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Élelmiszerek, amelyek megbetegíthetnek

Olyan technológiákkal teszik számunkra ínycsiklandozóvá az élelmiszereket, apellálva a látásra és szaglásra, melyeknek a távlatokat tekintve már sokkal kedvezőtlenebb a hatása, mint amekkora élvezetet nyújt, amikor megkívánjuk és megesszük.

Fagyasztott ételek

A fagyasztott ételek nagy része előfőzött, ami nem azonos azzal az előfőzéssel, amit mi otthon csinálunk. Tápanyag és vitamin tartalmuk szinte már nincs. A melegítésnél a mikrohullámú sütő pedig még jobban rontja – gyakorlatilag károssá teszi – az étel összetételét.
A fagyasztott ételek – főleg a készételek – csurig vannak tartósítószerrel, hidrogénezett olajokkal, mesterséges összetevőkkel és sóval.

Pattogatott kukorica

Tartalmilag alig van benne természetes anyag. Tele van ízfokozóval, tartósítószerrel és töménytelen mennyiségben van benne só. A mikrozható popcornban diacetil van, ami nagyon káros a tüdőre. Lehet biokukoricát is pattogtatni, hagyományos módon. Ám ott van a nagy kérdés, érdemes-e. Ugyanis a kukorica gyakorlatilag minden fajtája génkezelt lett mára.
A génkezelt élelmiszerekről csak annyit: a mangalicatenyésztők nem adhatnak génkezelt ételt a sertéseknek. Mi viszont – állítólag büntetlenül – ehetünk ilyen ételt. Ez pedig igencsak elgondolkodtató…

Margarin

Évtizedekig szidták a vajat, és helyette próbálták bevezetni a margarint, mint a szívet óvó tápanyagot. Lehet, hogy a vaj nem egészséges, de legalább természetes. Mindenki látta azt a fotót az interneten, amin a hangyák csak a vajra mentek rá, a margarint érintetlenül hagyták. Vagy a hangyák okosak, vagy mi vagyunk hiszékenyek.
A margarint régen kizárólag hidrogénezéssel állították elő, ami során káros transzzsírsavak is képződtek belőlük. Ma már a nagyobb margaringyártó cégek természetes szilárd olajokkal cserélték le a hidrogénezett alapanyagot, amelynek köszönhetően sikerült 1% alá csökkenteni a margarin transzzsírsav tartalmát. Figyeljük ezért a margarinok összetételét, és kerüljük a 1-1.5% feletti transzzsírsav százalékot vagy az olyan termékeket, ahol ez az érték fel sincs tüntetve!

Diétás élelmiszerek

A cukorbetegeknek nem nagyon van más választásuk, ám jó ha tudjuk, hogy a diétás élelmiszerek, köztük a rágógumi(!) is, aszpartámot tartalmaz. Egyéb édesítő szerek még a szukralóz, szacharóz. Az ilyen édesítőszerek fogyasztása emésztőrendszeri problémákhoz, endokrin zavarokhoz és neurológiai károsodáshoz vezetnek.
Emellett a diétás élelmiszerek – mivel az élelem sava-borsát vonják ki – rengeteg más ízesítő anyagot tartalmaznak. Aki egészséges és akinek nem szükséges, ne egyen ilyen termékeket.

Szója

A szója a háború időszakában került az asztalra nagyobb mennyiségben, fehérje pótlás céljából, az állati fehérjékhez való hozzájutás nehézségei miatt. Feldolgozásánál belekerül a hexán nevű méreg, mely szoros kapcsolatban áll a születési rendellenességekkel, és a rák kialakulásával.
A meg nem erjesztett szója ösztrogén tartalma igen magas, ami komolyan és véglegesen felboríthatja a hormonális egyensúlyt. Az ösztrogén az egyik legjobban felszívódó hormon, amit kívülről a szervezetünkbe vihetünk, még a petpalackból kioldódva is képes beépülni a szervezetbe.

Fehér kenyér

Gyakorlatilag értéktelen tápanyag, már ami a rostokat, ásványi anyagokat illeti. A szervezet nem tudja helyesen megemészteni, amik komoly problémákhoz vezethetnek később az emésztőrendszerben.
Jó ha tudjuk, hogy a lisztet klórral és bromiddal fehérítik, melyek mérgező anyagok, és a pajzsmirigyben okoznak károsodást. A nők fele szenved élete folyamán valamilyen pajzsmirigy problémában, ami például lehetetlenné teszi kezelés nélkül a teherbeesést.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!