7 élelmiszer, amit érdemes kerülnöd a terhességed alatt

7 élelmiszer, amit érdemes kerülnöd a terhességed alatt

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 élelmiszer, amit érdemes kerülnöd a terhességed alatt

Várandósan teljesen természetes, hogy bizonyos ételekre és italokra érzékenyebben reagál a szervezeted a szokásosnál. Most azonban olyan élelmiszereket gyűjtöttünk össze, melyek kifejezetten egészségügyi kockázatot jelenthetnek rád és a babára nézve. Elkerülésükkel problémamentesebbé teheted a terhességed.

Higanytartalmú konzervek

A higany negatívan befolyásolhatja a magzat idegrendszerének fejlődését. Elsődleges forrásai a tengeri finomságok, például a kardhal vagy a cápa húsa.
Ezekből valószínűleg nem fogyasztasz mindennap, de a konzerv makréla már gyakoribb vendég lehet az asztalon, ami ugyancsak kockázatos ebből a szempontból. Válassz inkább lazacot, ton- vagy tőkehalat, illetve garnélát, ha ilyen ízekre vágysz!

Nyers tengeri herkentyűk

A nyers kagyló páratlan gasztronómiai élményt nyújthat a nyaraláson. Ha viszont babát vársz, érdemes most kihagynod ennek megkóstolását.
A kagylóban ugyanis olyan baktériumok tanyázhatnak, amelyek súlyos emésztőrendszeri fertőzést okozhatnak. Ez sajnos a baba egészségét is veszélyezteti a tápanyagellátás felborításával.

Félig átsült hús

A terhesség miatti érzékeny állapot révén célszerű mellőznöd a nem teljesen átsütött húsételek fogyasztását. Ha a steak az egyik kedvenced, várj néhány hónapot, míg újra elkészíted!
Valahányszor húst készítesz babavárás idején, mindig győződj meg róla, hogy teljesen átsült. Így biztos, hogy a benne lévő kórokozók közül mind elpusztult.

Nyers tojás

A nyers tojás fogyasztása fokozott szalmonella-kockázattal jár, főleg nyáron. Az ebből készült desszerteket tehát hagyd ki, ha lehet!
Sokan három perces lágytojást szeretnek enni reggelire – ez az időintervallum sem elég ahhoz, hogy ez a makacs baktérium elpusztuljon. Ilyenkor célszerű minimálisra szorítani az ételmérgezés lehetőségét, szóval csak tökéletesen sült vagy főtt tojást egyél!

Lágy sajtok

A brie, a feta, a kék sajtok és a camembert rendkívül egészséges csemege, hiszen mind tejből készült.
A lágy állagú termékek közül azonban nem mindhez használnak pasztőrizált tejet, tehát eleve adott a kockázat. Csak olyan árut vásárolj, aminek a csomagolásán szerepel, hogy hőkezelt alapanyagból van!

Nyers gyökértermések

A zöldségek fogyasztása mindig egészséges. Várandósság alatt azonban kivételt jelenthetnek a gyökértermések – tehát azok a növények, amelyeknek a föld alatti részét eszed meg.
Ezek nyers állapotban káros baktériumokat rejthetnek. Válassz organikus terméket, vagy pedig párolással, sütéssel vagy főzéssel szabadulj meg a kórokozóktól!

Koffein

A kávé és a kóla jelentős mennyiségű koffeint tartalmaz, ami növeli a terhességi magas vérnyomás kockázatát – ez nemcsak a te szíved és érrendszered terheli fölöslegesen, de a babádét is. Normális vérnyomás mellett általában naponta legföljebb két csésze kávé fogyasztását javasolják az orvosok, de nem lehet belőle baj, ha ezt is elhagyod.
Fontos, hogy frusztráció nélkül fogadd el az étkezési szokásaidban beálló változásokat. Ne problémázz rajta, ha az eddigi kedvencedtől felfordul a gyomrod, vagy olyat kezdesz kívánni, amit ki nem állhattál korábban!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!