Ha nyár, akkor egyértelműen grillszezon. Akár a kertben, akár az erkélyen, de egy kis kontakt grillserpenyőn a konyhában is nekiállhatsz ezeket az isteni ételeket elkészíteni. Ha azonban nem szereted a zsírosabb, nehezebb húsokat, vagy éppen a nagy meleg miatt nem ezekre a fogásokra vágysz, készíthetsz egyszerűbb ételeket is. Hoztunk mi is néhány receptet ezek közül!
Fokhagymás gombák
Hozzávalók:
- 500 g gomba (fehér vagy barna csiperke),
- 2 evőkanál balzsamecet,
- 1 evőkanál szójaszósz,
- 3 fokhagyma apróra vágva,
- só, bors,
- kakukkfű.
Elkészítés: A gombákat mosd meg, majd vágd félbe mindet. Az ecetet keverd össze a szójaszósszal, a fokhagymával és a fűszerekkel. Ebben fürdesd meg a gombákat, majd fűzd fel ezeket nyársra, ezután tedd a grillre. Süsd szép barnára a nyársak mindkét oldalát, a maradék szósszal közben locsolgathatod a gombákat. Melegen tálald, ízlés szerint egy kis joghurtos öntettel!
Ananászos grillezett rákok
Hozzávalók:
- 20 db garnélarák,
- ¼ csésze olíva olaj,
- 1 citrom leve,
- 1 teáskanál méz
- só, bors,
- 1 ananász kockákra vágva.
Elkészítés: A rákokat tisztítsd meg, majd sózd és borsozd. Az olajat keverd össze a citromlével és a mézzel, majd ebben fürdesd meg egyenként a rákokat. Készíts nyársakat a rákokból és az ananászból úgy, hogy egy rákot egy ananász kövessen, majd újabb rák. Grillezd addig a rákokat, amíg szép aranybarna nem lesz mindkét oldaluk. Friss zöldsalátával tálald, ízlés szerint fokhagymás öntettel.
Mediterrán csirkemell
Hozzávalók:
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
- 1 csésze apróra vágott, friss kapor,
- 1 evőkanál oregánó,
- 1 evőkanál bazsalikom,
- 1 és ¼ csésze görög joghurt,
- 1 evőkanál olíva olaj,
- só, bors,
- 1 citrom leve,
- 500 g csirkemell.
Elkészítés: A csirkemellet mosd meg, majd vágd szeletekre, sózd és borsozd. A joghurtot keverd össze az olajjal, a citromlével, a fokhagymával és a zöldfűszerekkel, majd pácold ebben a csirkét pár óráig. A pácolás után tedd grillrácsra a csirkemellet, majd süsd mindkét oldalát aranybarnára. Paradicsomsalátával és mozzarellával tálalva a legfinomabb!
Bazsalikomos grillkukorica
Hozzávalók:
- 8 kukorica, félbe vágva,
- 1 csésze puha vaj,
- só, bors,
- 1 csésze friss bazsalikom, apróra vágva,
- 1 gerezd zúzott fokhagyma.
Elkészítés: A kukoricát tisztítsd meg és mosd meg, majd vágd félbe és fűzd nyársra. A vajat keverd össze a bazsalikommal, sóval, borssal és fokhagymával, közben a kukoricákat sózd és borsozd. Kend be a kukoricákat a bazsalikomos vajjal, majd tedd a grillre. Süsd addig, amíg szépen meg nem pirulnak, ez nagyjából 10-15 perc lesz. Magában is nagyon finom, de joghurtos öntettel és fogyaszthatod.
Grillezett zöldségtál
Hozzávalók: 1 csomag zöldspárga, 250 g koktélparadicsom, félbe vágva, 4 sárgarépa, hosszában félbe vágva, 1 cukkini, szeletelve, 2 lilahagyma gerezdekre vágva, 1 sárga zsenge tök szeletelve, ¼ csésze olíva olaj, 2 evőkanál balzsamecet, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál dijoni mustár, 3 zúzott gerezd fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál bazsalikom, 2 evőkanál petrezselyem, 2 evőkanál kakukkfű.
Elkészítés: A zöldségeket tisztítsd meg és vágd fel, majd tedd félre. Az olajat keverd össze a mézzel, a mustárral, az ecettel, a fokhagymával és a fűszerekkel. Ebben az öntetben fürdesd meg egyenként a zöldségeket, majd az egész mehet is a grillre. Süsd aranybarnára és mártogatóssal tálald!