Néhány éve került be a konyhánkba először a méteres zöldbab. Nevét méretéről kapta, amely az egy métert is meghaladhatja. Nagyon finom, könnyen tisztítható zöldség. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
- 1 kg méteres zöldbab
- só
- bors
- késhegynyi szódabikarbóna
- ½ l tej
- 5+2 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg edami sajt
- csipetnyi szerecsendió
Elkészítés:
A zöldbabot megtisztítjuk, tetszés szerinti darabokra vágva szódabikarbónás vízben kb.15 percig főzzük, majd leszűrjük. A szódabikarbóna segít a bab színének megőrzésében.
A tejet megmelegítjük.
A vajat a liszttel pirítani kezdjük, s mikor már pici színt kapott, hozzáöntjük a meleg tejet. Sózzuk, borsozzuk. Sűrű mártássá főzzük, miközben állandóan kevergetjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd egyenként belekeverjük a tojás sárgákat és a szerecsendiót.
A sajtot lereszeljük, és a mártáshoz adjuk.
Kétdekányi vajjal kikenjük a magas falú tepsit.
A megfőtt zöldbabot beleterítjük.
Ráöntjük a sajtos besamelt.
180 fokon 25-30 percig sütjük a sajtos-besameles zöldbabot.
Legalább 20 percig pihentessük tálalás előtt a csőben sült méteres zöldbabot.
Kockákra vágva kínáljuk.