Titokzatos luxus: éjsötét hálószobák az egyediség jegyében

Titokzatos luxus: éjsötét hálószobák az egyediség jegyében

Címlap / Otthon / Titokzatos luxus: éjsötét hálószobák az egyediség jegyében

A többség fél a sötét színek használatától, különösen akkor, ha azok nem csak egy-egy kiegészítőn, hanem jóval nagyobb felületen, bútorokon, falakon jelennek meg.

Tény és való, hogy egy rosszul kiválasztott árnyalattal könnyen agyonnyomhatjuk a teret és lehangolóvá tehetjük a helyiséget, de ennek éppen az ellenkezőjét is elérhetjük. Luxushatású, titokzatos lehet a végeredmény – márpedig ezek a jelzők tökéletesen passzolnak a jól eltalált hálószobákhoz!

Hívogató puhaság

Bár ezt a hálószobát egy alapvetően semleges és lehangoló szín, a szürke uralja, mégis sokkal inkább a hívogató jelző jut eszünkbe akkor, amikor ránézünk. A sötét alapszínek ellensúlyozásának egyik legjobb módja, ha a lehető legtöbb puha textilt, felületet viszed be a helyiségbe. Jó megoldás, ha az egysíkú színhasználat helyett próbálsz több, egymáshoz közelálló árnyalatot felhasználni.

Fekete falak

Nem feltétlenül lesz nyomasztó a fekete a hálószobában sem, főleg nem akkor, ha elegendő világos árnyalattal kompenzálod a hatását. Szerencsés, ha nem esel abba a hibába, hogy mindent fehérrel próbálsz egyensúlyozni. Nagyon szabályszerű lehet a fekete mellé a hófehér – nem illik ez a kombináció a hálószobákba.

Azonban a bézses színek, a szürkék remekül megtörik ezt a kötelező egységességet, és ha némi fémes ragyogást is csempészel a kiegészítők közé, garantáltan tökéletes lesz az összhatás.

Ragyogó sötétkék

A sötétkék az elmúlt évek nagy visszatérője, az egyik legtrendibb szín jelenleg a lakberendezésben. Tekintélyparancsoló, mély és feltűnő árnyalat, ezért remekül illik a hálószobákba is.

A tervezők előszeretettel ötvözik a szintén divatos sárgarézzel, de természetesen más árnyalatok is csodálatosan kiemelik a szépségét, kifinomultságát. Érdemes kísérletezgetni vele, hiszen nem annyira ijesztő, mint a fekete, de nem is annyira sablonos, mint a szürke – garantáltan könnyű új színt vinni vele az otthonotokba!

Rusztikus hatás

A rusztikusság ugyancsak nagy népszerűségnek örvend a lakberendezésben. Ehhez a stílushoz gyakran szorosan kapcsolódnak a durva felületek, valamint a sötét alapszínek. Hálószobában is lehet helye ennek az irányzatnak, például akkor, ha téglával, kővel, fával, vagy ezek utánzatával borított falfelületek formájában csempészitek be a helyiségbe. Népszerűek a rusztikus külsővel rendelkező bútorok és ágyak is, de ami biztos, hogy ezzel a megoldással a vidéki stílusú otthonokban sem lesz idegen hatású a sötét színű hálószoba. 

Sötét plafonok

Csak feltűnően nagy belmagasság mellett érdemes sötét színű plafont választani a helyiségekbe. Azonban ha a hálószobátokra is jellemző ez a tulajdonság, érdemes elgondolkozni a lehetőségen.

Egyszerű festékkel is izgalmas hatást érhettek el, bármelyik színre is essen a választásotok, de természetesen a klasszikus, sötétre festett gerendák szintén csodálatosan tudnak mutatni a megfelelő kontextusban. Ez a stílus ugyancsak inkább a vidéki otthonok sajátossága, de modern berendezések mellé ugyancsak tökéletesen passzol.

Sötét falrészek

Ha még csak most ismerkedtek a sötét színekkel, akkor valószínűleg nehezen tudjátok elképzelni, hogy az egész hálószobátokat feketébe, vagy szürkébe öltöztessétek. Ekkor alternatívát jelenthet, ha egyszerre csak az egyik falat borítjátok a sötét színnel, vagy visztek fel rá valamilyen sötétebb tónusú tapétát. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!