Az éjjeli baglyok vagy a reggeli pacsirták az egészségesebbek?

Az éjjeli baglyok vagy a reggeli pacsirták az egészségesebbek?

Címlap / Életmód / Egészség / Az éjjeli baglyok vagy a reggeli pacsirták az egészségesebbek?

A cirkadián ritmusunk, vagyis a testünk belső órája másképp működik – van, aki hajnalban szeret kelni, és ekkor aktívabb, és van, aki napnyugta után van elemében, és hajnalig le sem lehet lőni. De vajon tehetünk-e különbséget a két típus között aszerint, hogy melyikük az egészségesebb, vagy mindenkinek az a jó, amit a teste természetesen kíván?

Ami engem illet, én nem vagyok sem éjjeli bagoly, sem reggeli pacsirta – valahol a kettő közötti átmenetben létezem, az éjjeli bagolyból haladok a reggeli pacsirta felé, de valahogy még egyiknél sem horgonyoztam le, úgyhogy nagyjából, ahogy a vicc is tartja, egy állandóan kimerült galambként lehetne inkább jellemezni.

A társadalom jó része azonban erre a két csoportra osztható: akad, aki hajnalig nem tud elaludni, és éjszaka az aktívabb (ez voltam régen én), és van, akinek hajnalban kipattannak a szemei, és a délelőtt folyamán van igazán elemében. Az egész azon múlik, hogyan működik az ember belső órája – de meg lehet vajon állapítani, hogy ki csinálja jobban, és melyik az egészségesebb?

A kutatások nem az éjjeli baglyoknak kedveznek: egy német tanulmány szerint azoknak, akik rendszeresen sokáig vannak fenn, sokkal kevesebb a fehérállományuk, ami az agyban található egyfajta szövet, és ha megfogyatkozik, az hozzájárulhat a depresszió kialakulásához, valamint a kognitív funkciók csökkenéséhez.

Magyarán, hajlamosabb lehetsz a depresszióra, és akár az agyi képességeid is csökkenhetnek, ha sokszor maradsz fenn éjszakába nyúlóan.

Az éjjeli baglyok vagy a reggeli pacsirták az egészségesebbek?Kép forrása: pixabay.com

Persze ehhez azt is hozzá kell számolni, hogy a kutatás olyan embereken zajlott, akik nem tudtak addig aludni reggel, amíg szerettek volna – hiszen jellemzően a munka vagy az iskola korán kezdődik, tehát az ő agyuk egyfajta folyamatos időeltolódásban van ahhoz képest, ami a normális lenne.

Ha te is ilyen típus vagy, ne csüggedj, van remény: át tudod állítani a biológiai órádat arra, hogy korábban feküdj, és korábban kelj, csak nagyon következetesnek és óvatosnak kell lenned.

Az sem segít sokat ugyanis, ha ráerőszakolod magadra, hogy mostantól este 8-tól alvás van, aztán álmatlanul forgolódsz, másnap meg hajnalban felkelsz.

Szakaszokban kezdj el inkább korábban elaludni: először kezdd fél órával, aztán mindig menj egy kicsit visszább. Ugyanez a helyzet a koránkeléssel is: kezdd úgy, hogy fél órával korábbra állítod az ébresztőt, majd innen haladj minél előrébb. Eleinte nehéz lesz, de a szervezeted okosan van kitalálva – úgy át fog állni a korai ébredésre, hogy nem is fogod érteni, hogy tudtál hajnalig fennmaradni korábban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást