Így fermentálj otthon szinte bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így fermentálj otthon szinte bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

A különféle táplálkozási irányzatok folyton jönnek-mennek, ám szép lassan szinte mindig kiderül, hogy a jó öreg, természetes és hagyományos módszereknél nem tudunk jobbat alkotni. Jó példa erre a fermentálás is! Tavaly év végén publikáltak egy tanulmányt a probiotikumokról, amiből kiderült, hogy a mesterségesen „előállított”, jótékony baktériumok nem feltétlenül hasznosak a szervezet számára. Ugyan vannak, akiknek segítenek, de a vizsgált alanyok egy részénél egyenesen hátráltatták a gyógyulást. És hogy mit ajánlottak a probiotikumok helyett a kutatók? A fermentálást!

Védeni kell az emésztőrendszerünket

Sokan nem tudják, de az emésztőrendszerünk jó állapota kulcsfontosságú az egészségünk megőrzése szempontjából. A tápanyagok, amiket a szervezetünkbe viszünk, éppúgy itt szívódnak fel, mint a méreganyagok, amik bejárják az egész testünket. A nyirokkeringésünk 70-80%-a átszövi a bélrendszert, márpedig köztudott, hogy a nyirok- és az immunrendszer nagyon szoros kapcsolatban áll egymással.

A legtöbb egészségügyi panasz visszavezethető az egészségtelen és helytelen táplálkozásra, ezért a fermentálásnak szinte alapvetőnek kellene lennie minden háztartásban.

Gyakran példálóznak a különféle fórumokon az „egészséges japánokkal”, akik valóban híresek hosszú élettartamukról és örökké fiatalos külsejükről. Természetesen ez sok tényezőtől függ, de az sokszor kimarad a táplálkozási kérdéseket illetően, hogy a fermentálás különösen népszerű a keleti kultúrában. A kimchit, a Koreában nemzeti ételnek számító, fermentált zöldségekből készült finomságot például a világ legegészségesebb ételének választották. Nem véletlenül!

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!