Ezekben a hetekben még sok helyen találhatunk friss, napérlelte hazai paradicsomot, ha pedig te magad is belevágtál otthon a paradicsomtermesztésbe, akkor jó eséllyel mostanában szüretelhetsz a saját termésedből. Utána aztán mehetnek is levesekbe, mártásokba, de persze önmagukban is feldobhatunk velük rengeteg salátát, szendvicset és még megannyi ételt. Na de meddig? Nos, ha körültekintő vagy, a szakértők szerint akár több, mint egy hétig is elállhat a leszedett paradicsom.
1/6 Nem mindegy, milyen állapotban van a paradicsom
Ha a paradicsom helyes tárolásáról van szó, akkor a legfontosabb szempont, hogy milyen állapotban van. Pontosabban, hogy egész vagy darabolt paradicsomról van-e szó, illetve hogy éretten szedtük/vettük le, vagy még éretlenül. Egy azonban biztos: mindaddig, amíg a paradicsom egészben van, a hiedelmekkel ellentétben semmi keresnivalója nincs a hűtőszekrényben.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik!
2/6 Így tárold az egész éretlen vagy érett paradicsomot
Akár éretlen, akár érett paradicsomot vettél, a legjobb, ha szobahőmérsékleten tárolod. „A paradicsom a legízletesebb a csúcsérettségben és szobahőmérsékleten tárolva” - mondja Maddy Rotman, az Imperfect Foods korábbi fenntarthatósági vezetője.
„Próbálj megenni egy hideg paradicsomot és egy szobahőmérsékletű paradicsomot. Látni fogod, hogy a paradicsom minden íze el van rejtve, amikor hideg, és megízlelheted az összes édességét, ha a környezetedben van” - figyelmeztet Rotman.
A nagy paradicsomfajtákat továbbá Rotman szerint mindig szárukkal lefelé érdemes tárolnunk, amíg készen nem állnak a fogyasztásra. Így ugyanis hosszabb ideig frissebbek maradnak, és megakadályozhatjuk a nedvességvesztést, ami lédúsabb paradicsomokat eredményez.