A tudomány szerint sem egészséges műanyag tárolókban tartani az ételt

A tudomány szerint sem egészséges műanyag tárolókban tartani az ételt

Címlap / Otthon / Háztartás / A tudomány szerint sem egészséges műanyag tárolókban tartani az ételt

Ha a vasárnapi ebéd elcsomagolásáról van szó, szerintem mindenki a tipikus, műanyag dobozos tárolási módszerre asszociál. Valljuk be, a legtöbbünk így teszi el a további napokra a megmaradt főtt ételt. Csakhogy ez a tárolási módszer, úgy tűnik, egészségünk szempontjából egyáltalán nem jó döntés.

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

Ha belegondolok, hogy hogyan szoktam eltenni a hűtőbe a fogyasztásra még alkalmas, további napokra elcsomagolt meleg ételt, szinte kivétel nélkül csak olyan emléket tudok felsorolni, amikor műanyag dobozba pakolok. Persze van a háztartásban üveg tároló edényünk is, de azzal valahogy nem vagyok olyan jóban, kiváltképp, hogy két kisgyermekem van, akik előszeretettel túrják fel a konyhaszekrényeimet. Így az „addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik” elven mozogva, inkább a műanyag dobozolást részesítem előnyben. Mint kiderült, oly sok emberhez hasonlóan, én is rosszul teszem. 

Mind tudjuk, hogy a felelőtlen műanyag felhasználás mennyire káros. Nem csak az egészségünkre, de a természetre is. Környezetvédők ódákat zengenek a felhalmozott műanyagok negatív tulajdonságairól, és valljuk be, igazuk van, hiszen a valaha keletkezett műanyag hulladék mindössze 9%-át hasznosítottuk csak újra eddig. Aggasztó tény, amit magukról a műanyag dobozokról tudunk, ugyanis ezek olyan vegyi anyagokat és mikroműanyagokat tartalmaznak, melyek kifejezetten károsak az egészségünkre.

monkeybusinessimages/istockphoto.com

Mégis mi minden van a műanyagokban, ami ennyire mérgező?

A listát olvasva, talán inkább azt a kérdést kellene feltennünk, hogy van-e egyáltalán bennük olyan vegyület, ami nem ártalmas az emberek szervezetére nézve? Rengeteg káros anyag van ugyanis a műanyagokban. Például itt van a ftalátok, melyek olyan kémiai vegyületek, amik növelik a műanyagok rugalmasságát és élettartamát. Ezek annak a csomagolásokon és a fóliákon. Egyes kutatók szerint nagy tételben az embereknél idegrendszeri problémákat, csökkent termékenységet és asztmatikus gondokat eredményezhetnek. 

A biszfenolok (BPA) szintetikus vegyületek, melyeknek napjainkban igen nagy visszhangja volt, ugyanis a BPA-t összefüggésbe hozták a kisbabák agyi károsodásával, a meddőséggel, a figyelemhiányos hiperaktivitással, az endometriózissal és egyes szívproblémákkal.

Éppen ezért láthatjuk oly sok mindenre a „BPA mentes” feliratot rányomva, mert az ipar kénytelen volt ezzel a témával egy kicsit jobban foglalkozni és odafigyelni. 

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!