Házi praktikák, avagy mit mire használhatunk

Házi praktikák, avagy mit mire használhatunk

Címlap / Otthon / Háztartás / Házi praktikák, avagy mit mire használhatunk

Gondoltál arra, mi mindenre használhatod a citromot, sót, olajat vagy ecetet? Most összegyűjtöttünk pár hasznos háztartási praktikát.

Citrom:

1. Fertőtlenítsd a húsvágó tőkét. Egy szelet citrommal dörzsöld át a felületét és máris higiénikussá varázsoltad.

2. Ha sokáig hagytad elő az ételeket és megbarnultak, citrommal ezt is eltüntetheted. Az alma és körte szeletekre facsarj egy kis citromlevet és máris eltűnik a barnaság.

3. Tüntesd el a makacs ételfoltokat a műanyag és világos színű vágódeszkákról. Vágj félbe egy citromot, a levét csavard a piszkos felületre, dörzsöld át és hagyd hatni 20 percet. Vízzel öblítsd le.

4. Halványítsd el a tea foltokat a ruhaanyagokon. Egyenlő arányban hígíts fel citromlevet és vizet. Egy szemcsepegtető segítségével célozd meg a foltokat, majd bőséges hideg vízzel öblítsd ki.

5. A citromot olcsó dekorációként is használhatod. Egy üveg tála rakj tele citrommal és helyezd az asztal közepére, vagy rendezd sorba az ablakpárkányon.

6. Enyhítsd a torokfájást. Vágj félbe egy citromot. Húzd nyársra és tartsd közepes láng felett, amíg a héja aranybarna lesz. Hagyd hűlni, majd a levét keverd össze egy teáskanál mézzel. Fogyaszd el.

7. Fehérítsd a körmeidet. Egy szelet citrommal dörzsöld át a körmeid felületét.

8. Fényezd ki a rézedények belsejét. Egy szelet citromra szórj sót, majd dörzsöld át az edényt.

9. Fehéríts citrommal. Adj 1/2 csészényi citromlevet egy normál adag mosnivalóhoz.

10. Tüntesd el a sajtot és egyéb ragadós ételeket a rost rácsai közül. A rost minkét oldalát dörzsöld át egy fél citrommal.

Újság:

1. Újítsd fel az ételtartókat. Göngyölíts fel egy darab újságpapírt és tedd bele az ebédet tároló dobozba vagy termoszba, csukd be és hagyd úgy éjszakára.

2. Érleld meg a paradicsomot. Egyenként csomagold őket újságpapírba és hagyd őket szobahőmérsékleten.

3. Csomagold be a törékeny dolgokat. A képkereteket és a dísztárgyakat csomagold be újságpapírba, a dobozban lévő helyet is töltsd ki összegyűrt újságpapírral.

4. Tüntesd el az üvegen található makacs csíkokat. A tükrök és az ablakok tisztításához használj újságpapírt és ablaktisztítószert.

5. Óvd meg az antik üveget. Fele-fele arányban keverj össze meleg vizet és fehér ecetet. A keverékbe mártogass újságpapírt, majd dörzsöld át vele a felületet. Hagyd magától megszáradni.

6. Szárítsd ki a cipőket. Gyűrj össze újságpapírt, majd helyezd a cipőkbe. Hagyd így éjszakára.

7. Ajándékok csomagolása. Díszpapír helyett egy képregény is megteszi, ha a gyerek szülinapi ajándékát szeretnéd becsomagolni. Akár az eljegyzési ajándékot is becsomagolhatod esküvői reklámpapírokba.

8. Készíts otthont a latyakos téli cipőknek. Télidőben tarts pár újságot a bejáratnál. A hazatérő hóemberek és hónénik ezeken hagyhatják a csizmájukat ahelyett, hogy tócsát csinálnának a padlón.

9. Készíts kertet. Ősszel kaszáld le a füvet arról a területről, ahol ágyást szeretnél tavasszal. Fedd le négy réteg újságpapírral és tíz centiméternyi levéllel. Locsold meg. Amikorra megérkezik a tavasz, a komposzt alatt elfojtja a fű gyökereit és az ágyás megfelelő lesz az ültetéshez.

10. Tartsd szárazon és szagmentesen a hűtőben található zöldséges fiókot. Az alját béleld ki újságpapírral.

Olíva olaj:

1. Borotválkozás. Az olíva olaj hatékonyabb borotválkozást biztosít, ha borotválkozó krémedet lecseréled rá.

2. Fényezd ki a rozsdamentes acélt. A legtöbb ilyen szerben ammónia van, mely árthat a krómból és a rozsdamentes acélból készült tárgyaknak, sőt ki is marhatja őket. Azonban az olíva olaj biztonságos és hatékony fényező.

3. Sminklemosó. Szemeidet töröld át olíva olajjal, majd egy mosdókesztyűvel mosd le.

4. Ne hagyd, hogy a viasz ráragadjon a gyertyatartóra. Mielőtt beletennéd a gyertyát vékonyan kend be a tartót olíva olajjal. Így a lecsöpögött viaszt könnyedén lehúzhatod róla.

5. Vigyázz a házi kedvencre. Ételéhez adj 1/8 vagy 1/4 teáskanál olíva olajat, hogy ne kócosodjon be a bundája.

6. Hidratáld a kutikulákat. Kevés olíva olajat vigyél fel a körömágyakra.

7. Kezeld a száraz bőrt. Tusolás után dörzsölj bőrödbe egy kevés olíva olajat.

8. Újítsd meg a cipzárt. Egy csepegtetővel olajozd meg a cipzár fogait, anélkül, hogy az anyagot megérintenéd. Ezután szabadon tudod majd fel- és lehúzni.

9. Portalanítsd a fából készült szekrényeket. Egy kevés olajat tegyél egy rongyra, majd töröld át vele a szekrényt.

10. Hallgattasd el a nyikorgó ajtókat. Kend be az ajtó sarkait egy apró ruhadarab és olíva olaj segítségével.

Szárítókendő:


1. Frissítsd fel a szagos cipőket. A cipőkbe helyezz egy szárítókendőt éjszakára.

2. Szüntesd meg a ruhák, a haj, a tévéképernyő és a számítógép monitorjának statikusságát. Egy szárítókendővel töröld át a felületüket.

3. Takarítsd el a házi kedvenc szőrét a padlóról és a bútorról egy szárítókendő segítségével.

4. Helyettesítsd az illatosítót. A fiókokat frissen és tisztán tarthatod, ha az aljukra egy-egy szárítókendőt helyezel.

5. Lazítsd fel az odaégett ételt a serpenyőből. Egy friss kendőt tegyél a serpenyő aljára, majd engedj rá langyos csapvizet és hagy úgy éjszakára. Reggel sokkal könnyebb lesz elmosni az edényt.

6. Szüntesd meg a bőrönd és az edzőtáska szagát. Helyezz el bennük egy-egy szárítókendőt, így a tiszta ruhák nem veszik át a piszkosak szagát.

7. A könyvek dohos szagának kialakulását is megszüntetheted egy illatos szárítókendővel, ha lapjaik közé helyezed.

8. Töröld fel a fűrészport a garázsban. A finom fát töröld át szárítókendővel.

9. Előzd meg, hogy a cérna összegabalyodjon. Mielőtt nekilátnál a kézimunkának, a tűbe fűzött cérnát húzd át egy szárítókendőn.

10. Portalanítsd a reluxákat. Szárítókendővel töröld át a reluxákat is.

Tépőzár:


1. Akassz műtárgyakat vagy festményeket a falra. Ragassz fel több csík tépőzárat a falra, illetve a könnyű keretek hátára.

2. A gombos kabátokat és blúzokat egyenes felületűvé varázsolhatod, ha a gombok közé tépőzárat varrsz.

3. Tartsd a szőnyeget a helyén. Ragassz tépőzár csíkokat a padlóra és szőnyegek alsó részére.

4. Gátold meg, hogy a székről állandóan lecsússzanak a párnák. Helyezz tépőzárat a székre és az ülőpárnákra egyaránt.

5. Rendezd el a játékokat. Fogj fel tépőzár darabokat a falra és a plüssjátékokra. Így rendben tarthatod a szobát.

6. Tartsd szem előtt a távirányítót. Rögzítsd a tévé oldalához a távirányítót, amikor épp nem használjátok.

7. Szabadulj meg a pulóvereken keletkező csomóktól. Egy tépőzárral szedd le a bolyhokat.

8. Fogd össze a kábeleket. Tartsd őket egy helyen egy tépőzár segítségével.

9. Tarts kéznél tollat és noteszt. Az autóban is mindig jól jöhet egy papírlap és egy toll, ha valamit sürgősen le szeretnél jegyezni.

Fehér ecet:


1. Cseréld le a citromot ecetre egy ízletes ételért. Használj 1/2 teáskanál ecetet 1 teáskanál citromlé helyett.

2. A csészék aljáról tüntesd el a kávé és tea foltokat. 2 evőkanál ecettel töröld át a csészéket, majd mosd el őket, mint általában.

3. Kezeld a zsíros hajat. Az ecet kiváló zsírtalanító a haj számára, hiszen segít helyreállítani a pH szintet. Samponozd be hajad, öblítsd le, majd önts negyed csészényi ecetet a hajadra és öblítsd le újra.

4. Töröld le a só nyomát a cipőről. Egy ruhadarabot márts ecetbe és töröld le a só maradványait.

5. A gyapjú szvettereket varázsold bolyhosabbá. Adj két kupaknyi ecetet az öblítő mellé, ha még puhább érzetet szeretnél.

6. Szagtalanítsd a szemetest. Készíts ecetes jégkockákat, és helyezd a szemetes aljára, majd mosd át hideg vízzel.

7. Tisztítsd meg a tea- és a kávéfőzőt. A teáskannában főzz fel ecetes vizet, majd töröld ki belőle a lerakódott szennyeződést. Vízzel öblítsd le.

8. Tisztítsd meg a mosogatógépet. Havonta egyszer indíts el egy üres mosást a mosogatógépen, és adj hozzá egy csésze ecetet, így meggátolhatod a mosogatószer lerakódását.

9. Tüntesd el a makacs ár- és egyéb címkéket. Kend be őket ecettel, hagyd ázni öt percig, majd mosd le a maradékot.

10. Írtsd ki a kövezet közül, illetve a járdáról gazt. Egy spray-es üveget tölts meg ecettel és fújd be vele a gazt többször.

Zárható zacskók:


1. Dagassz tésztát . Helyezd a tésztát a zacskóba, így nem maszatolod össze az ujjaidat, vagy egyszerűen húzd a zacskót a kezedre és viseld, mint egy kesztyűt.

2. Tárold a harisnyákat. A harisnyák egyformának tűnnek amikor kiveszed őket eredeti csomagolásukból. Ezért szedd le a címkéjüket és tedd őket zárható zacskókba a harisnyával együtt, így könnyebben számon tartod majd őket.

3. Távolítsd el a rágógumi vagy a viasz maradékokat az asztalterítőről, fotelről. Tegyél jeget egy zacskóba és finoman dörzsöld át, amíg az anyag megkeményedik. Egy életlen tárggyal zúzd össze a rágógumit, majd szedd le a maradványokat, a viaszt pedig óvatosan húzd le egy műanyag spatulával.

4. Cukormáz felvitele. A zacskó egyik sarkából vágj le egy apró darabot, így használhatod a cukormázzal való díszítéshez.

5. Levesek tárolása. Töltsd meg a zárható zacskókat és lapjára helyezd őket a fagyasztóba. Amikor megfagytak egymásra helyezheted őket, helyet spórolva a jégszekrényben.

6. Óvd meg a törékeny tárgyakat. Nincs otthon buborékos csomagolózacskó? Semmi baj. Egy szívószálat csúsztass be a majdnem bezárt zacskóba és fújd tele levegővel. Húzd ki belőle a szívószálat és zárd be teljesen.

7. Törj össze kekszet vagy diót zárható zacskókban, így nem lesz gondod az elpattanó morzsákra.

8. Tarts benne szendvicset vagy kenyeret. Így nem szárad meg, és tovább megőrzi frissességét.

9. Gyűjts gyógynövényeket a kertből. Mielőtt a fagy beköszöntene gyűjtsd össze a gyógynövényeket, most meg őket, itasd le róluk a vizet és zárható zacskókban tedd be őket a fagyasztóba.

10. Jegeld le a sérüléseket. Hideg borogatásként használj egy zárható zacskót, melyet előzőleg megtöltöttél jégkockákkal.

  
  
1. A tejszínt vagy tojásfehérjét gyorsabban és jobban felverheted. Mixerelés előtt adjunk hozzá egy csipet sót.

2. Feloldja a jeget a járdáról. A konyhai só helyettesíti a kősót, amit a közutak sózására használnak.

3. A szárnyas húsokat nedvesen tartja. Sütés előtt dörzsöljük át minden üregben a szárnyashúst, így nem fog kiszáradni.

4. Kiszedi a vizet a padlizsánból, tökből, cukkiniból, így könnyebb ezeket sütni. Szórjuk meg a zöldségeket sóval sütés előtt.

5. Kitisztítja a ragacsos lerakódásokat a vasalóról. A forró vasalót (nem gőzőlgős) toljuk végig egy sóval meghintett papíron.

6. Tisztítja a csatornát/lefojót. Öntsünk erős sós oldatot (1/2 csésze só minden liter vízbe) a lefolyóba.

7. Eltávolítja a leveles zöldségekről a piszkot (pl. a spenótról). Mossuk át sós vízben a zöldségeket.

8. Eltávolítja a vörösbor foltokat a ruhákról. Tegyük a foltos ruhát egy tálba, fedjük le a foltot sóval és öntsünk rá kevés forrásban lévő vizet.

9. Megelőzi a tojáshéj kirepedését tojásfőzés közben. Tegyünk pár csipet sót a főző vízbe.

Szódabikarbóna


1. Eltávolítja a bőr elhalt hámsejtjeit (exfóliál). Készíts arclemosót három rész szódabikarbónából és egy rész vízből. Masszírozd a bőrbe körkörös mozdulatokkal, elkerülve a szem környékét, majd mosd le.

2. Letörli a zsírkrétával, ceruzával, festékkel összekent bútorfelületeket. Szórj szódabikarbónát nedves szivacsra és dörzsöld be a felületet.

3. Kidugaszolja a csatornát. Öntsünk másfél csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd lassan öntsünk 1 csésze ecetet rá. Hagyjuk öt percet (fedjük le, ha lehetséges) majd öntsük le forró vízzel.

4. Eltávolítja a zománcozott, vas vagy acélból készült tárgyakról a szennyeződéseket. Dörzsöljük át nedves szódabikarbónás szivaccsal a fémtárgyakat. Töröljük szárazra tiszta ronggyal.

5. Edények tisztítására is alkalmas. Szórjuk meg a felületet szódabikarbónával, és hagyjuk állni öt percet. Enyhén dörzsöljük meg és öblítsük le.

6. Fogak tisztítása és fehérítése. Használj szódabikarbónás fogkrémet és vizet.

7. Eloltja a B-kategóriás tüzeket (gyúlékony folyadékok, mint a benzin, olaj és zsír). A szódabikarbóna csak kis lángokat képes eloltani.

8. Szagtalanítás. A szódabikarbóna por elveszi a testszagot.

9. Eltávolítja a kis olaj- vagy zsírfoltokat. Szórjuk meg a foltot szódával, hagyjuk állni pár percet majd tisztítsuk le nedves ronggyal.

10. Rendezi egyes gyomorproblémákat. Igyunk meg fél teáskanál szódabikarbóna és fél csésze vízből készült oldatot – ez hatékony savkötő.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!