5 dolog, amire mindenki rájön a konyhában, aki nem tud főzni (X)

Írta: ,

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az az időszak, amikor a főzés már nem csak a forró víz valamilyen porral történő összekeverését jelenti. Ez azzal jár, hogy (hacsak nem istenadta tehetség) szinte a nulláról kell elkezdenie a tanulást – és biztosan hibát hibára fog halmozni, mielőtt rájön, hogy nem mindegy, melyik edényben főzi azt a szószt, és az sem, hogy milyen lángon.

Ami leéghet, az le is fog égni Kép forrása: flickr.com

1/5 Ami leéghet, az le is fog égni

Murphy törvénye gondoskodik róla, hogy bármi, amit lángon vagy a sütőben sütsz, úgy odatapadjon az edényhez, hogy másfél órás kemény edzésnek megfelelő energiabefektetéssel tudd csak lekaparni onnan. Igazán szerencsés vagy azonban, ha csak odaégetsz, és nem elégetsz dolgokat – nekem sikerült már felgyújtanom rántottát és pizzatésztát is, egyiket a tűzhelyen, másikat a sütőben. Az, hogy éppen mi a sok és mi a kevés az ételben, amitől valamiért az istenért sem akar feljönni az edény aljáról, valószínűleg csak távol-keleti sámánasszonyok tudnák megmondani – mert mindegy, hogy több olajat raksz-e hozzá, vagy alacsonyabb hőfokon sütöd-e, valahogy mindenképpen ugyanaz az eredmény: a vacsorád leég, te pedig takaríthatsz.

Edény és edény között is van különbség Kép forrása: cookrepublic.com

2/5 Edény és edény között is van különbség

Ahogy az imént említettem, sikerült már rántottát is felgyújtanom – ekkor jöttem rá, hogy nem mindegy, milyen edényben sütöm a tojást, erősen ajánlott ugyanis az olajat leginkább teflonos edénybe önteni, különben elég nagy rá az esély, hogy lángra kap az egész reggeli.

Aztán ott van még az a faktor, hogy a különböző méretű, típusú edényeknek más a hőelvezetése és a hőmegtartása, ezért nem mindegy, melyikben csinálod a rántást, melyikben rakod be a sütőbe a rakott krumplit, és melyikben sütöd a palacsintát.

Érdemes utánanézni a neten, hogy az adott étel elkészítéséhez van-e egyáltalán megfelelő edényed, mert ha nincs, akkor nagyon kicsi eséllyel lesz ugyanolyan íze és állaga, mint amilyennek lennie kéne.

Nem mindegy a hőfok sem Kép forrása: bonappetit.tumblr.com

3/5 Nem mindegy a hőfok sem

Azt azért általában kezdőként is szoktuk tudni, hogy sütéshez nem mindegy, milyen hőfokot állítunk be – arra azonban már kevesebben figyelünk, hogy ugyanez a helyzet a főzésnél is. Belobban a gázláng, rárakjuk az edényt, aztán már mehet is – maximum akkor kell lejjebb venni, ha már kifut, nem igaz?

Nem véletlenül van a gázlángnak (és a főzőlapoknak is) több fokozata – van, amit alacsonyabb lángon kell főzni, és van, amit magasabban. Én a leckét az omlettnél tanultam meg; évekig szórakoztam azzal, hogy ne égjen le, míg végül kiderült, hogy csak alacsony lángon kellett volna rotyogtatnom, úgy szépen megkeményedik magától.

A hozzávalók bizony megromlanak Kép forrása: adventures-in-cooking.com

4/5 A hozzávalók bizony megromlanak

Mindannyian jártunk már így: ránk jött az ötperc, és mindenféle jól hangzó alapanyagot összevásároltunk, hogy majd nagyon finomat fogunk belőle főzni. Görög joghurt, gourmet sajt, hatvanféle fűszer, ilyen gyümölcs, olyan zöldség – aztán persze a lelkesedés alábbhagy, és pár hétig bent felejted a hozzávalókat a hűtőben. Amikor megint rád tör a főzhetnék, meglepődve tapasztalod, hogy ezek a dolgok nem állnak el a végtelenségig, és gyakorlatilag dobhatsz ki mindent, amit nem kevés pénzért megvettél – hiába gondoltad, hogy minden alapanyagod megvan a főzéshez, indulhatsz el újra a boltba, amitől aztán megint elmegy a kedved mindentől.

Ördögi kör ez, és csak két módon tudod megtörni: ha erőt veszel magadon, és vásárlás után rögtön főzöl, vagy ha olyan alapanyagokkal készülsz, amik nem olyan romlandóak.

5/5 Rendelni mégiscsak egyszerűbb

Hiába nagy a lelkesedés, a vége általában mégis ugyanaz: az, aki nem szeret főzni, nem is élvezi a dolgot, és felcsillan a szemei előtt a három kattintással elérhető, kész, forró és finom ebéd. Egy kezdő szakács hamar rájön, mennyivel könnyebb a NetPincérről rendelni egy csirkés quesadillát, somlói galuskával desszertnek, mint egyedül összeütni bármit is a nulláról. Persze nem érdemes feladni a próbálkozást (abból tanul az ember, ha nem ég le a konyhája közben), de néha egész nyugodtan hátradőlhetsz, és várhatod, hogy a vacsi jöjjön el hozzád – a legjobb, hogy ilyenkor olyan fogásokat is rendelhetsz, amiket csak több hónapos gyakorlással tudnál elkészíteni magadnak.

Aztán ki tudja – lehet, hogy annyira megszereted a rendelt ételt, hogy kedvet kapsz az elkészítéséhez is. Ilyenkor viszont jussanak az eszedbe a fent felsorolt örök igazságok! :)