5 dolog, amire mindenki rájön a konyhában, aki nem tud főzni (X)

Nagy Niki
Írta: ,
5 dolog, amire mindenki rájön a konyhában, aki nem tud főzni (X)

Kép forrása: India Earl Photography

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az az időszak, amikor a főzés már nem csak a forró víz valamilyen porral történő összekeverését jelenti. Ez azzal jár, hogy (hacsak nem istenadta tehetség) szinte a nulláról kell elkezdenie a tanulást – és biztosan hibát hibára fog halmozni, mielőtt rájön, hogy nem mindegy, melyik edényben főzi azt a szószt, és az sem, hogy milyen lángon.

Ami leéghet, az le is fog égni Kép forrása: flickr.com

Murphy törvénye gondoskodik róla, hogy bármi, amit lángon vagy a sütőben sütsz, úgy odatapadjon az edényhez, hogy másfél órás kemény edzésnek megfelelő energiabefektetéssel tudd csak lekaparni onnan. Igazán szerencsés vagy azonban, ha csak odaégetsz, és nem elégetsz dolgokat – nekem sikerült már felgyújtanom rántottát és pizzatésztát is, egyiket a tűzhelyen, másikat a sütőben. Az, hogy éppen mi a sok és mi a kevés az ételben, amitől valamiért az istenért sem akar feljönni az edény aljáról, valószínűleg csak távol-keleti sámánasszonyok tudnák megmondani – mert mindegy, hogy több olajat raksz-e hozzá, vagy alacsonyabb hőfokon sütöd-e, valahogy mindenképpen ugyanaz az eredmény: a vacsorád leég, te pedig takaríthatsz.

Edény és edény között is van különbség Kép forrása: cookrepublic.com

Ahogy az imént említettem, sikerült már rántottát is felgyújtanom – ekkor jöttem rá, hogy nem mindegy, milyen edényben sütöm a tojást, erősen ajánlott ugyanis az olajat leginkább teflonos edénybe önteni, különben elég nagy rá az esély, hogy lángra kap az egész reggeli.

Aztán ott van még az a faktor, hogy a különböző méretű, típusú edényeknek más a hőelvezetése és a hőmegtartása, ezért nem mindegy, melyikben csinálod a rántást, melyikben rakod be a sütőbe a rakott krumplit, és melyikben sütöd a palacsintát.

Érdemes utánanézni a neten, hogy az adott étel elkészítéséhez van-e egyáltalán megfelelő edényed, mert ha nincs, akkor nagyon kicsi eséllyel lesz ugyanolyan íze és állaga, mint amilyennek lennie kéne.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!