Ezt üzenik a gyümölcsök ‒ jelképek a tányérodon

Írta: ,

Cikkünkben összegyűjtöttük néhány népszerű gyümölcs ‒ az alma, a barack, a dió, a körte és a szőlő ‒ jelentését. Minden, ami körülvesz minket, üzenetet hordoz. Mindnyájunknak nehéz az élete, de ha a hétköznapjainkban jelenlévő szimbólumokat értelmezzük, sok problémánkra megoldást találhatunk, és boldogabbak lehetünk.

Alma

1/5 Alma

Szerelmi és termékenységi szimbólum. Gömb alakú, ezért a teljességet jelképezi, és majdnem tökéletes. A keresztben kettévágott alma közepén látható magház ötágú csillagot, pentagrammát képez, amely a tudás jelképe. 

A pentagramma alakú magház az alma belsejében a testbe zárt szellem. Beavatási szertartásokban az alma a megismerés gyümölcse. A kínai kultúrában a békét és a harmóniát jelenti
A görög–római mitológiában Aphrodité/Vénusz gyümölcse. Erisz, a viszály istennője egy aranyalmát gurít be az istenek lakomájára, és Parisz a legszebb istennőnek, Aphroditének ítéli oda. A Bibliában a tudás és a bűnbeesés jelképe
Szűz Mária vagy a gyermek Jézus kezében levő alma a bűn leküzdésére, Krisztus megváltói küldetésére utal.
Barack

2/5 Barack

Az őszibarackfa a halhatatlanság, az élet fája, a tavasz, a fiatalság, a házasság, a gazdagság és a báj kifejezője.

A legenda szerint Hszi–vang–munak, a Jáde–hegy istennőjének kertjében nőnek a halhatatlanság barackfái, amelyek 3000 évenként teremnek, és gyümölcsükből készül a halhatatlanság elixírje. Sou–hszing, a hosszú élet istene is őszibarackból született. 
A japánok a barackfát a tisztaság és a hűség fájának tartják. A sárgabarack a kétneműség, az önmegtermékenyítés szimbóluma. Az antikvitásban a barack az ízlelést jelképezte.
Dió

3/5 Dió

Az értékes belső rész, a rejtett lényeg, a bölcsesség szimbóluma, amely csak nagy fáradság árán érhető el. Legtöbbször félbevágva ábrázolják, csonthéja a koponyát, belső magja az agyat jelképezi.

A keresztényégben a dió külső burka Krisztus teste, csonthéja a keresztfa, belseje pedig az isteni lényeg. A néphit szerint a dió az anyja méhében, majd a sziklasírban lévő Megváltót jelképezi, ezért karácsonykor és húsvétkor az ünnepi lakoma része.
Körte

4/5 Körte

Pozitív értékeket hordoz, mint a többi gyümölcs is. A remény és a jó egészség kifejezője.

Formája miatt női jellegű, ezért az alma szimbolikájával rokon. Az antikvitásban Héra, Aphrodité és Pomona gyümölcse

Héra kultuszszobrait körtefából faragták. A kínai mitológiában a körtefa a hosszú élet jelképe, mert sokáig él. A virágára hulló esőcseppek képével a kínai versek a legszebb nőket illetik. 
A kínai nyelvben alakilag hasonlít a „válás” szóhoz, ezért több tartományban betiltották bizonyos alkalmakkor a használatát. A kereszténységben Krisztusnak az emberiség iránti szeretetére, hófehér virágai pedig Mária szüzességére utalnak.
Szőlő

5/5 Szőlő

Az antikvitásban Dionüszosz/Bacchus gyümölcse. Ezt az istent megváltóként tisztelték, mert adománya, a bor megszabadít a bánattól és életörömöt hirdet. 

A szőlőlugasban való időzés a békére, jólétre utal. A Bibliában azok az emberek, akiket Mózes előreküldött Kánaán felderítésére, egy hatalmas szőlőfürttel tértek vissza, botokkal a vállukon hozták a kánaáni bőség jelképét
A négy évszak közül az őszt szimbolizálja, és a szeptemberhez, a termények betakarításának hónapjához kapcsolódik.

Forrásmű: Szimbólumtár ‒ Jelképek, motívumok, témák az egyetemes és a magyar kultúrából (Balassi Kiadó 1997.)