5 mindenmentes desszert ötlet, amit imádni fogsz!

Írta: ,

Sokszor megkapom azt a szarkasztikus megjegyzést a barátoktól és ismerősöktől, hogy a „Mindenmentes ételekbe csak levegő van?”. Innen is üzenem nekik, nem, nem csak levegő van, hanem nagyon sok isteni, egészséges és tudatos alapanyag. A mindenmentes elnevezést lényegében azokra az ételekre szokták használni, amiben nincs tej, cukor, és glutén, de ide sorolhatók még a vegán receptek is.

Azonban fontos felhívom a figyelmet arra, hogy a mindenmentes nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármilyen ételallergiával küzdő személynek is megfelelő az adott étel, ugyanis gyakran tartalmaznak mogyoró- és dióféléket, illetve olyan gabona származékokat, amik allergiás reakciót válthatnak ki, így mindig legyünk kellően körültekintők, ha mindenmentes ételt vagy desszertet eszünk.

Most 5 olyan mindenmentes desszert ötletet hoztam el Neked, amiknek biztosan nem tudsz majd ellenállni. Mindegyiknél feltüntetem, hogy pontosan mitől mentesek, így bárki könnyedén beillesztheti az adott étrendjébe.

Mini Snickers korongok Kép forrása: simplyquinoa.com

Ez a legegyszerűbb nassolni való, amit valaha láttam, és természetesen isteni finomság, amiről aligha tudsz majd lekattani! Maga a recept tényleg mindenmentes, tehát vegán, cukor- és gluténmentes, azonban mogyoróféléket tartalmaz!

Hozzávalók: banán, étcsokoládé (min.70%-os), mogyoróvaj, karamell, mogyoró őrlemény

Azért nem írtam konkrét mennyiséget, mert ez teljesen egyénfüggő, annyit készítesz, amennyit csak szeretnél!

A banánokat karikázd fel, majd kend meg mogyoróvajjal. Erre kerüljön a karamell (bio boltban szuper alternatívák találhatóak), majd az olvasztott étcsokoládé. Hagyjuk megdermedni egy kicsit, majd szórjuk meg a mogyoró őrleménnyel. Mikor teljesen megdermedt, már fogyasztható is!

Isteni, gyors, és szuper egészséges, de azért óvatosan a fogyasztásával!

Epres „Sajttorta” korongok Kép forrása: chefsavvy.com

Igazából bármilyen bogyós gyümölcsből készíthető, így az adott szezonhoz alakíthatjuk! Szintén vegán, cukor- és gluténmentes finomság, ami mogyoróféléket tartalmaz!

Hozzávalók: 2 bögre kesudió, 1 bögre datolya, fél bögre pekándió, fél teáskanál fahéj, kb. fél bögre kókuszolaj, 1 bögre fagyasztott vagy friss eper (helyettesíthető más gyümölccsel is), 3 evőkanál juharszirup, háromnegyed bögre növényi tej

A kesudiót áztassuk be meleg vízbe 2 órára. A datolyát, a pekándiót, a fahéjat és egy evőkanálnyi kókuszolajat tegyük a mixerbe, és dolgozzuk el, amíg jó ragacsos masszát kapunk.

Egy muffin formába, vagy más kisebb méretű formába osszuk el kb. 15 egyforma adagra, tetszőleges vastagságban. Érdemes alá sütőpapírt tenni, hogy könnyebben ki tudjuk majd szedni, mikor megdermedt.

A kesudiót, epret, juharszirupot, tejet és kb. 4 evőkanálnyi kókuszolajat turmixoljuk össze. Krémes állagot kell, hogy kapjunk, ne legyen se túl sűrű, se híg! Ezt halmozzuk a masszánkra a formákba, majd szórjuk meg a tetejét apróra vágott gyümölccsel vagy dióval, és irány a fagyasztó 3 órára, vagy a hűtő egy egész estére!