Édes tekercsek aszalt gyümölcsökkel töltve

Édes tekercsek aszalt gyümölcsökkel töltve

Címlap / Életmód / Receptek / Édes tekercsek aszalt gyümölcsökkel töltve

Igazi édes gasztronómiai élményben lehet részünk, ha kipróbáljuk ezeket a kelt tésztából készült recepteket! Kerek sütőformában sütve a tekercsek összeragadnak és dekoratív, ünnepélyes sütemény lesz a végeredmény.

Hozzávalók (2 tekercs-tortára)

250 ml meleg víz
45 dkg + 2 teáskanál cukor
2 csomag száraz élesztő
130 ml tej
12 dkg margarin
1,5 teáskanál só
2 tojás
50 dkg fehérliszt
2 teáskanál fahéj
12 dkg vegyes aszalt gyümölcs

A cukormázhoz

1 evőkanál vanília eszenc
25 dkg szobahőmérsékletű sótlan krémsajt
25 dkg porcukor
12 dkg margarin

Elkészítése

1. Melegítsük fel egy nagy bögrében a vizet (ne legyen forró). Keverjük hozzá a 2 teáskanál cukrot és a száraz élesztőt. Hagyjuk kb. 10 percig, hogy felfusson.

2. Közben egy serpenyőbe, alacsony hőmérsékleten, öntsük bele a tejet és a margarin felét, míg össze nem olvad a tejjel, keverjük hozzá a cukrot és a sót. Öntsük a felfuttatott élesztős keveréket a serpenyőbe, majd keverjük el jól.

3. Egy nagy tálba öntsük bele a lisztet, a tojást és fokozatosan keverjük hozzá a folyékony keveréket. Gyúrjuk lágy, homogén tésztává, míg rugalmas nem lesz. Olajjal kenjük be a tésztánkat és meleg helyen, letakarva kelesszük 1 órán át.

4. Osszuk ketté a tésztát és nyújtsuk téglalap formájúra (kb. 1 cm magasra). Olvasszuk meg a margarin másik felét és kenjük át vele a tészta tetejét. Szórjuk meg kristálycukorral a margarinos tésztát és szórjuk meg bőségesen aszalt gyümölcsökkel és a fahéjjal.

5. Tekerjük fel az egészet, majd szeleteljük kb. 2 cm széles szeletekre. Egy kerek sütőformát kenjünk ki margarinnal és szórjunk be liszttel, majd fektessünk bele annyi tekercset, amennyi elfér. Süssük 180 C-on 25-30 percig. A tekercsek csodálatosan felnőnek és összenőnek.

6. Miközben sül, készítsük elő a második tekercset is. A tortákat vegyük ki a sütőformából.

7. Elkészítjük a mázat: A krémsajtot verjük fel a margarinnal, porcukorral, vaníliával. A krémet kanalazzuk a még forró tortákra és hagyjuk szétfolyni rajtuk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást