Eddig élhetnénk valójában – kutatók kiszámolták az öregedésmérés mutatóját

Eddig élhetnénk valójában – kutatók kiszámolták az öregedésmérés mutatóját

Címlap / Hírek / Eddig élhetnénk valójában – kutatók kiszámolták az öregedésmérés mutatóját

Szingapúri kutatók közzétettek egy új tanulmányt a Nature Communications folyóiratban. Kitaláltak egy olyan stratégiát, amit vérvizsgálatokkal ötvöztek, és úgy vélik, ezzel meg tudják mérni, hogy az emberi test milyen abszolút életkort érhet el. A dinamikus organizmusállapot-mutatónak (DOSI) nevezett indexük szerint ez a szám 150 év.

Hogyan jött ki ez az eredmény?

A szerzők számos, az életkorral kapcsolatos változót és az öregedési pályákat is egyesítették egy olyan mutató segítségével, ami lehetővé teszi a maximális élettartam megállapítását.

Az öregedés a funkciók fokozatos csökkenésével jár. Kiszolgáltatottá teszi az emberi testet a megbetegedések kialakulását tekintve, legyen szó rákról, neurológiai betegségről vagy szívbetegségről.

A DNS-ünk újra és újra replikálódik. Ez a szám minél magasabb, annál nagyobb az esélye annak, hogy idővel valami rosszul sül el, és ebből eredően különféle betegségekkel kalkulálhatunk. 

A hosszabb élet titka
alfexe/istockphoto.com

Jelenleg az általános egészségi állapot egyik legjobb mutatója a teljes vérkép elemzése, ami egyúttal felbecsülhetetlen értékű a betegségek szűrésében. A szakértők a kutatás során a teljes vérképet nyomon követték, figyelembe véve az öregedést, valamint az egyéni betegségeket.

Eközben pedig felfedezték, hogy ezeknek az adatoknak a segítségével létre tudják hozni az öregedés mutatóját. Ez a mutató képes mérni a fizikai ellenálló képességet. Nem túl meglepő módon – negatív irányt mutatott azoknak az embereknek az esetében, akik káros életmódot folytattak, pl. dohányoztak, helytelenül étkeztek, túl sokat stresszeltek, stb. 

A DOSI segítségével még a jövőbe is láthatunk

Amikor a kutatók egészséges egyéneket vizsgáltak, a DOSI képes volt rá, hogy megjósolja az életkorral kapcsolatos jövőbeni betegségek előfordulásának esélyét annak ellenére, hogy abban a pillanatban nem mutatkozott nyilvánvaló jele a későbbi betegség kialakulásának.

A mutató felhasználásával a kutatók képesek voltak a jövőbe tekinteni. A betegségek mellett megállapították azt, ami egyébként összhangban áll a korábbi kutatásokkal: az emberek 120-150 évesen jutnak el a testileg elérhető teljes életkorig. Az ezt megelőző időszakra pedig fokozatos funkcióvesztés jellemző.

Érdekes megállapítás a kutatók részéről, hogy az eredményeik szerint a testen belüli ellenállóképesség elvesztése a halálozás szempontjából sokkal nagyobb mozgatórugó, mint az adott betegség.

Tehát többet nyom a latban, ha az immunrendszerünket nem támogatjuk megfelelően, mint az, hogy magunkban hordozzuk-e valamilyen betegség csíráját.

Ez azt jelenti, hogy az életkort meghosszabbító terápiákhoz éppúgy elengedhetetlen az immunerősítés, mint az öregedési modell kidolgozása. Nem érdemes minden energiát a betegségek kezelésére fordítani ezek alapján.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást