7 dolog, ami megkönnyíti az életed, ha porckopásod van

7 dolog, ami megkönnyíti az életed, ha porckopásod van

Címlap / Életmód / Egészség / 7 dolog, ami megkönnyíti az életed, ha porckopásod van

Elképesztően gyakori problémát jelent az ízületi porckopás – más néven oszteoartrózis vagy oszteoartritisz –, s világszerte a rokkantság egyik leggyakoribb oka. A betegség során a porc elgyengül, majd teljesen felszívódik, ezáltal mozgáskorlátozottság vagy akár mozgásképtelenség alakulhat ki. Korai stádiumban bizonyos óvintézkedésekkel lassítható a folyamat.

Maradj aktív!

A testmozgás talán az utolsó dolog, ami porckopással élve eszedbe jut. Kutatások bizonyítják azonban, hogy az életminőség javítására a rendszeres edzés a kulcs, amely mintegy „mellékhatásként” még a hangulatot is javítja amellett, hogy segít megőrizni az ízületek épségét.
Keress alacsony intenzitású, kevéssé terhelő mozgásformát, például próbáld ki a sétát, az úszást, vagy a jógát!

Étkezz egészségesen!

A kiegyensúlyozott táplálkozás képes mérsékelni a porckopás tüneteit. A C-vitaminban gazdag fogások sokat segítenek, csakúgy, mint a halak omega-3 zsírsavjai.
A dietetikusok szerint egyszerűbb egészséges ételekre koncentrálni, mint bizonyos összetevőket keresni. Maradj tehát a zöldségeknél, a gyümölcsöknél, a fehér húsoknál, a teljes kiőrlésű gabonánál és a zsírszegény tejtermékeknél!

Fogyj le!

A túlsúly jelentős terhelést jelent az ízületeid számára. Már öt kiló plusz és mérhető plusz feladatot ró rájuk, tehát érdemes lassan, fokozatosan lefogynod.
Mivel a gyors fogyókúra szervezeted valamennyi részét megviseli, tűzz ki magad elé havi mínusz egy-két kilós célt! Ebben az esetben jojó-effektustól sem kell tartani.

Aludd ki magad!

A pihentető alvás segít, hogy könnyebben megbirkózz a krónikus fájdalom okozta megpróbáltatással.
A jobb alvás érdekében alakíts ki egy stabil napirendet, és lehetőleg száműzd a tévét, a számítógépet és a mobilt a hálószobából! A párnák ügyes elhelyezésével csökkentheted a sajgó részeket érintő terhelést.

Borogass!

A hideg és meleg borogatás egyaránt serkenti a vérkeringést. Előbbinek előnye, hogy csökkenti a duzzanatot, utóbbi pedig mérsékeli a fájdalmat és a merevséget.
Nincs egyetemes irányelv, hogy milyen helyzetben melyikre van szükség. Egyszerűen próbáld ki egymás után mindkettőt!

Legyen egy jó fájdalomcsillapítód!

A porckopás bizonyos stádiumában elengedhetetlen a megfelelő fájdalomcsillapítás. Nagyon fontos, hogy ne vény nélkül kapható készítményeket szedj orvosi iránymutatás hiányában, hanem a doktorral rendszeresen konzultálva, az utasításokat betartva szabj határt a kínoknak!
A betegtájékoztató elolvasása pedig nem időpazarlás, hanem egyenesen kötelező feladat.

Keress lelki támogatást!

Porckopással nem könnyű az élet, mert számodra kihívást vagy lehetetlen küldetést jelenthet az, ami másoknak természetes. Ismerkedj sorstársakkal személyesen vagy az interneten, és bátran beszéld meg velük, milyen nehézségekbe ütközöl a mindennapokban! Biztos lehetsz benne, hogy megértenek majd.
Ha úgy gondolod, hogy alternatív módszerek segítségével szeretnél küzdeni a porckopás ellen, mindenképpen értesítsd róla az orvosodat – nehogy a két terápia „egymás ellen dolgozzon”!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást