5 dolog a lakásban, amit elfelejtesz fertőtleníteni, pedig kellene

5 dolog a lakásban, amit elfelejtesz fertőtleníteni, pedig kellene

Címlap / Otthon / Háztartás / 5 dolog a lakásban, amit elfelejtesz fertőtleníteni, pedig kellene

A higiénia mindig is fontos volt, a mostani időben azonban még nagyobb szerepet kap, hogy odafigyeljünk magunkra és a környezetünkre. Senki nem azt mondja, hogy vállj kényszeres takarítóvá, de ha a helyes kézmosásra odafigyelsz, figyelj oda a környezetedre is, és ne hagyd ki a rendszeres takarításból ezeket a tárgyakat sem!

A táskád

Belegondoltál már, mennyi helyre leteszed, felakasztod napközben? Vagy hányszor nyúlsz bele úgy, hogy nem mostál előtte kezet?

Ha eddig nem tetted, a mostani remek alkalom, hogy végre rendet rakj a táskádban, kidobáld belőle a szemetet, régi zsebkendőket, fél müzliszeleteket, minden olyasmit, amin kórokozók szaporodhatnak.

Csak a szükséges dolgokat és elrendezve tedd a táskádba, így nem kell benne hosszasan matatnod, ha ki akarsz venni valamit.

Ha mosható táskád van, akkor időről időre dobd be a gépbe, ha nem, akkor pedig egy fertőtlenítő kendővel vagy fertőtlenítő permettel tisztítsd meg, illetve, ha a táska anyaga lehetővé teszi, akkor a gőzölés is jó módszer lehet.

 

A telefonod

A kezedben van a tömegközlekedési eszközökön, előveszed séta közben, nyilvános helyeken – gyakorlatilag lehetetlen kivitelezni, hogy a telefonodhoz csak kézmosás után nyúlj, a felületen pedig órákig, napokig is élekben maradhatnak kórokozók.

Ha belegondolsz, hogy ezután otthon, például evés közben is a kezedbe veszed, vagy például telefonáláskor az arcodhoz emeled, máris érthető, miért olyan fontos a telefon fertőtlenítése.

Egy finom tisztítószeres, puha ronggyal áttörölheted, de a fertőtlenítő törlőkendők is megfelelnek ennek a célnak, csak arra vigyázz, hogy ne ázzon el belül.

 

Kulcscsomó

Ahhoz, hogy be tudj menni a lakásba kezet mosni, előszőr meg kell fognod a lakáskulcsodat – a fém felületeken pedig tudjuk, hogy hosszú ideig lesben tudnak állni a vírusok.

Akár a csap alatt, szappanos vízzel is átmoshatod őket, vagy itt is használhatsz törlőkendőt, a lényeg, hogy utána alaposan szárítsd meg a kulcsaidat, nehogy rozsdásodni kezdjenek.

Ne feledkezz meg a slusszkulcsodról vagy a biciklis lakat kulcsáról sem!

 

Kilincsek

A bejárati ajtó és a fürdőszoba kilincse különösen kritikus pontok, hiszen ezeket még az előtt fogod meg, hogy kezet tudtál volna mosni.

Mindenképpen töröld át őket időről időre, de ne hanyagold el a többi ajtót sem, hiszen a kilincsek szintén ideális felületet jelenthetnek a kórokozók szaporodásának, a tisztításukról pedig gyakran megfeledkezünk.

 

Mosdó körüli tárgyak

A szappanadagoló nyomógombja a nedvességnek és a fémes felületnek köszönhetően melegágya lehet a kórokozóknak, ráadásul ehhez még kézmosás előtt nyúlsz, tehát jó eséllyel hagysz is rajta valami szépet odakintről.

Érdemes rendszeresen áttörölni, ahogyan például a csapot megnyitó gombot vagy kart is – ha nyilvános helyen mosol kezet, akkor érdemes a kéztörléshez használt papírtörlővel elzárni a csapot, hogy miután megmostad a kezedet, ne érj rögtön hozzá egy fémes felülethez, amit előtted több száz ember fogdosott.

Otthon a fertőtlenítéshez használd rendszeresen a megszokott fürdőszobai tisztítószereket, és gondoskodj róla, hogy a kéztörléshez használt törülközőt is rendszeresen cseréld, és az mindig meg tudjon száradni, mert a nedves textilen szintén jól tudnak szaporodni a kórokozók.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást