Egészség / Életmód

5 dolog, ami gyengíti az immunrendszeredet – könnyebben leszel beteg, ha ezekre nem figyelsz

5 dolog, ami gyengíti az immunrendszeredet – könnyebben leszel beteg, ha ezekre nem figyelsz

Biztos te is törekszel arra, hogy a hideg hónapokban elkerüljenek a betegségek – biztos te is szedsz vitamint, próbálsz ügyelni a zöldség-és gyümölcsbevitelre, és rétegesen öltözködsz. Ezek az immunerősítő praktikák hasznosak, de vajon azt is tudod, milyen tényezők gyengítik, szinte észrevétlenül tested védekezőképességét?

Alváshiány

Az egyik legrosszabb dolog, amit a szervezeteddel tehetsz, ha nem alszol eleget.

Ez különösen igaz akkor, ha próbálsz ügyelni az immunrendszered állapotára, ugyanis az alváshiány valósággal tizedeli azokat az antitesteket, amik az ekkor terjedő betegségek ellen védhetnének.

Idén a biológiai Nobel díjat is olyan kutatók nyerték, akik az alvás fontosságát vizsgálták, illetve kimutatták, mennyire lényeges, hogy lehetőség szerint alkalmazkodjunk a környezeti változásokhoz a pihenésünkkel.

Tehát télen előbb feküdjünk le, és ha van rá mód, mindig a Nappal próbáljunk kelni. Sajnos ez a modern életvitel mellett aligha kivitelezhető minden esetben, de arra feltétlenül ügyelned kell, hogy rendszeresen és eleget pihenj.

Perfluor-karbonok

A perfluor-karbonok (PFC) üvegházhatású gázok, de nem csak a globális felmelegedésért felelősek. Gyakran használják őket csomagolóanyagokban, textilekben, a kozmetikai és rovarirtó szerekben.

Egy átlagember ezek mindegyikével érintkezik – legalább közvetetten –, így a PFC ki tudja váltani a szervezetre gyakorolt negatív hatásait.

Kutatások alapján daganatos betegségeket és fejlődési rendellenességeket okozhat, de negatív hatással van a pajzsmirigyműködésre és az immunrendszer állapotára is.

Sajnos nehezen kizárható ez a lassan lebomló, és a szervezetben halmozódó vegyi anyag, hiszen megtalálható pl. a serpenyők bevonatában is. Amit megtehetsz, hogy kerülöd az olyan kozmetikumokat, amik tartalmaznak PFC-t, illetve nem előre csomagolt, hanem friss élelmiszereket fogyasztasz.

Antibiotikum kúra

Ironikus, hogy éppen az betegíthet meg, amit a betegséged kezelésére kaptál, mégis így van.

Mindenki számára ismert, hogy erősen ajánlatos pótolni a bélflóra jótékony baktériumait antibiotikum kúra során, hiszen a kezelés alatt nem csak a káros, hanem a jótékony, a szervezet számára hasznos baktériumok is elpusztulnak.

Ebből egyenesen következik, hogy egy-egy antibiotikum kúra alaposan legyengítheti a szervezetet, az immunrendszert, és ezzel előidézheti, hogy egyik betegségből a másikba ess.

Persze időnként tényleg kivédhetetlen, hogy drasztikusabb gyógyszerekkel segítsék a szervezetedet, de valóban igaz, hogy nem kell ragaszkodni az antibiotikum szedéséhez.

Amikor tényleg kell, akkor nagyon hasznos, de ne követelj az orvosodtól minden kisebb-nagyobb betegségre antibiotikumot, mert ez többet árt, mint használ.

Cukorfogyasztás

A cukor önmagában nem feltétlenül tekinthető méregnek, gond azzal van, ha túl sokat fogyasztunk belőle, különösen a finomított, agyonfehérített változatokból. Messze nem csak a súlyodra van káros hatással a fehércukor, hanem úgy általában az egészségedre is.

Nem annyira ismert tény, hogy a cukor lassítja a fehérvérsejtek mozgását, tehát negatív hatást gyakorol a szervezet védekező rendszerére.

Egy felmérés szerint 24 teáskanálnyi cukor 92%-ban csökkenti a fehérvérsejtek hatékonyságát az elkövetkezendő 5 órára.

Tehát a legrosszabb, amit az immunrendszereddel tehetsz, ha sok cukrot fogyasztasz, és szinte egész nap édességen élsz. Így, mielőtt az immunrendszered magára találhatna, ismét teljesen kiütöd.

Ételintolerancia

Manapság a lakosság csaknem fele érzékeny valamilyen összetevőre, ám ez egészen addig nem tudatosul az emberekben, amíg az intolerancia komolyabb panaszokat nem okoz.

Átfordulhat ételallergiába, komoly hasmenést, puffadást, ízületi és bőrproblémákat okozhat, de még a belső szerveket is károsíthatja.

Az emésztést, a beleket egyértelműen megviseli a kezeletlen, figyelmen kívül hagyott intolerancia, és ebből adódóan az immunrendszert is gyengíti. Ha intoleranciára gyanakszol, nem érdemes megvárni a komoly tüneteket.

Azon felül, hogy figyeled a tested jelzéseit, célszerű szakemberrel konzultálnod, esetleg vehetsz házilag is elvégezhető teszteket, amik – ha nem is ígérnek 100%-os bizonyosságot – útmutatót adhatnak a későbbiekre vonatkozóan.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást