10 dolog, amit tudnod kell, ha egyedülálló anya vagy

10 dolog, amit tudnod kell, ha egyedülálló anya vagy

Címlap / Életmód / Család / 10 dolog, amit tudnod kell, ha egyedülálló anya vagy

Egyedülálló anyának lenni finoman szólva is kihívás és olykor még a legerősebb nők is megroppannak a nyomás alatt. Olyan fizikai, mentális és érzelmi teher ez, amire képtelenség felkészülni, viszont nagyon kevés helyet ad hibázni.

Egyedül nevelni egy gyereket kétszer annyi munka, stressz és könny, azonban kétszer annyi szeretet, ölelés és büszkeség is.

Amerikában a gyerekek csaknem egyharmada él egyedülálló szülővel – elsöprő többségben az édesanyjával – de az nem jelenti azt, hogy bármiben is hiányt szenvednének, vagy rosszabbul teljesítenek, mint a klasszikus családmodellben cseperedő társaik. Egyetlen szülő is képes ugyanis stabil, szerető hátteret biztosítani a gyerekének. Ha úgy érzed, összecsapnak a fejed fölött a hullámok, jusson eszedbe az alábbi tíz dolog.

Ne hanyagold el a saját életed

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy annak ellenére, hogy úgy érzed, minden perced lefoglalja valami teendő, saját magadra is időt kell szakítanod. Menj el kozmetikushoz, szaunába, edzésre, moziba, randira. Hidd el, a gyereknek is csak javára válik, ha anyja egészséges, kipihent és kiegyensúlyozott. 

Fogj össze a többi szülővel

Mindenki jól jár, ha megbeszéled más szülőkkel, hogy egymás gyerkőceit ki mikor vigye iskolába, edzésre, vagy pizsama partira. A gyerekek is jól érzik magukat együtt és ezzel sok időt is megspórolnak az elfoglalt anyukák.

alebloshka/depositphotos.com

Légy következetes a szabályokkal és a fegyelemmel

Ha a gyerekre bébiszitter, nagyszülő vagy barátok is vigyáznak, fontos, hogy mindenki az általad megszabott, univerzálisan betartandó szabályok szerint nevelje. Az még belefér, hogy a nagyi néha a vacsora előtt ad egy szeletet a sütiből, de érdemes mindenkivel megbeszélni, kitől mit vársz el. 

Légy felkészülve a vészhelyzetekre

Egy egyedülálló anyának mindig szüksége lehet egy B tervre. Bármi közbejöhet, egy fontos munka, vagy rosszullét, ezért fontos, hogy legyen valaki – vagy valakik – akire számíthatsz ilyen esetekben. Ha ezt előre megbeszéled egy baráttal vagy rokonnal, máris csökkented a szorongásod, mert tudsz kihez fordulni, ha baj van.

LenaNester/unsplash.com

Ne szégyellj segítséget elfogadni

Egy egyedülálló anyuka kénytelen egyszemélyben lenni orvos, tanár, szakács, ápolónő, testőr, takarítónő és játszótárs, tehát kijelenthetjük, hogy minimum egy szuperhős. Mégsem kell minden pillanatban annak lenned, hiszen ezzel óriási nyomást helyezel magadra. Ha valaki felajánlja, hogy segít, akár egy órányi gyerekfelügyelettel, egy fuvarral vagy egy vacsorával, fogadd el és – mint már említettük – foglalkozz magaddal addig is. 

Legyen egy kialakult, stabil rutin

Főleg a kisebb gyerekeknél elengedhetetlen, hogy legyen egy megszokott meder, amiben folynak a dolgok. Ebbe beletartozik a kelés, étkezés, tanuló- vagy játékidő, fürdés és lefekvés. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez kőbe van vésve, de neked és a gyereknek is könnyebb, ha a mindennapi életnek van egy megszokott, biztonságos menete.

The Honest Company/unsplash.com

Ne ostorozd magad

Bármilyen példás anya is vagy, anya és apa nem lehetsz egyszerre. Rengeteg nő érez bűntudatot amiatt, hogy esetleg nem tud mindent megadni a gyermekének, de ezt a negatív, káros érzést el kell engedni. Ahelyett, hogy azon keseregsz, hogy mennyivel jobb lenne neki egy kétszülős családban, inkább arra koncentrálj, hogy mi mindent vagy képes így is megadni a gyerekednek.

Légy őszinte a gyerekkel

Ha a gyerek megkérdezi, hogy az ő apukája miért nem él veletek, ne szépítsd a helyzetet, mondd meg neki, miért van így. Ha lehet, a lehető legkevesebb rosszat mondd az apjáról, de ne térj ki a kérdés elől. Hosszú távon a gyereknek is az a jó, ha tudja az igazat.

Jude Beck/unsplash.com

Keress pozitív apa-példákat

Ha egyáltalán nincs kapcsolat az apával, keresni kell a gyereknek olyan férfiakat, akik jó férfi-példaként vannak jelen az életében. Ez lehet bármilyen rokon vagy barát, de fontos, hogy a gyerek kialakítson megfelelő „apa-pótló” kapcsolati dinamikát akkor is, ha édesapja nem az élete része.  

Élj, ne csak túlélj!

Egyedülálló anyának lenni nehéz, de nem hagyhatod, hogy legyűrjenek a nehézségek, mert annak nemcsak te, hanem a gyerekeid is látják a kárát. Ne hagyd, hogy elhagyjon a humorod és bízz a jövőben.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást