Család / Életmód

5 dolog, amit egy kismamának érdemes tudnia a császármetszés előtt

5 dolog, amit egy kismamának érdemes tudnia a császármetszés előtt

Rengeteg dolog befolyásolhatja azt, hogy a gyermeked milyen módon jön majd világra. Az egészségi állapototok, a váratlan komplikációk, egy ikerterhesség és a kórtörténeted egyaránt fontos szerepet játszanak ebben. Ezért hasznos, ha a szülés előtt a császármetszés tudnivalóival is képben vagy, hogy semmi se érjen váratlanul a kórházban!

1. Fertőzés veszélye

A szülés után megvan az esélye annak, hogy az édesanyák valamilyen fertőzést kapnak el, ám a császármetszéssel szülő nőknél ennek kicsit magasabb az aránya, részben a katéterezés miatt is. Ezért nem meglepő, ha még a tünetek megjelenése előtt az orvosok már előre felírnak az anyukáknak antibiotikumot a megelőzés miatt.

Aggodalomra viszont nincs okod, ugyanis csak nagyon kevés olyan gyógyszer létezik, ami az anyatejen keresztül esetleg ártalmas lehetne a gyermeknek, és ezeket csak ritka esetekben használják!

2. Óvatos mozdulatok

Egy szülés után persze egyébként is óvatosabban mozognak az édesanyák, viszont fontos tudnod, hogy a császármetszés után ez fokozottan igaz rád! Hiszen egy elég mély vágást ejtettek a testeden, ami egy hirtelen mozdulat hatására nem csak fájdalmas lehet, de egyúttal sérülhet is.

Már csak azért is fontos odafigyelned a pihenésre, mert az, hogy mennyi ilyen behatás éri a sebet, befolyásolja annak gyógyulását, a heget, ami utána marad, sőt, még akár fertőzést is okozhat. Utóbbi miatt figyelj oda arra, hogy minden nap cseréld a pólódat, nehogy azon keresztül jusson be szennyeződés a sebbe.

3. A tejbelövellés késése

Gyakran hallani arról, hogy a császármetszést követően az anyukáknak sokkal nehezebb dolguk van a szoptatással, és később indul meg a tejük. Azt érdemes tudnod, hogy ez nem kifejezetten a műtét “hibája”, hanem azé, ami azt követi.

A gyermekek ugyanis a születésük utáni másfél órában a legaktívabbak, ilyenkor a szoptatással is kevesebb a probléma, egy császármetszés után viszont nem minden esetben kapják meg az anyukák rögtön a kisbabájukat. Ha a bőrkontaktusra csak később kerül sor, valamint az anya a műtétet követően szinte mozgásképtelen, legyengült, akkor azok mind okozhatják a tejbelövellés megkésését.

Lofilolo/depositphotos.com

4. Amit közben érzel

Sokan rettegnek a gondolattól, hogy mi történik egy császármetszés közben, pláne, hogy az édesanya érzéstelenítve van, de nem altatva (ami persze érthető). A gerincérzéstelenítés az első olyan pont, ahol az anyukák megijednek, hiszen ez bár nem elviselhetetlen fájdalom, azért messze nem kellemes érzés, tekintve, hogy a gerincedbe kapsz injekciót. Ezt követően tesznek át a műtőasztalra, ahol eltakarják a szemed elől azt, hogy mi történik odalent.

Azt mondják, enyhe feszítő érzést tapasztalhatsz közben, de ez azért nem teljesen ennyi. Szerencsére az érzéstelenítő rendkívül erős, nem tapasztalsz fájdalmat, de azt azért érezni lehet, hogy dolgoznak, szétfeszítik az izmokat, és sajnos ez nem igazán megy némi rángatás nélkül. És hogy mennyi ideig tart egy császármetszés? Összességében úgy 40 perc; maga a baba hamar kijön, de utána még a varrással elmegy fél óra.

5. A fájdalomcsillapító 

A szülés után fájdalomcsillapító nélkül biztosan nem tudsz meglenni egy darabig, ezért szerezz be olyat, amit szoptatás alatt is használhatsz. Ugyanis sajnos a fájdalmak egy ideig még veled maradnak. A seb érzékeny lesz, a séta és a mozdulatok egyaránt nehezen fognak menni, és sajnos még egy egykor olyan egyszerű vécézés is nehézkes lesz.

Az orvosok gyakran javasolják a székletlágyítókat, mivel a hasizmaid sem a régiek, így az erőlködés és nyomás biztosan nem fog menni. A gyógyulás pedig mindenkinél más ütemben zajlik. Van, akinek egy-két hét után már sokkal jobb az állapota, míg másnál ez elhúzódhat, a seb állapotától függően. A lényeg azon van, hogy ne erőltesd meg magad, pláne ne az elején!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást