9 dolog, amit érdemes megfontolni kutyavállalás előtt

9 dolog, amit érdemes megfontolni kutyavállalás előtt

Címlap / Életmód / Család / 9 dolog, amit érdemes megfontolni kutyavállalás előtt

A kutya, vagy bármilyen más állat örökbefogadása óriási felelősség, legalábbis akkor, ha valamirevaló gazdi szeretnél lenni. A sok-sok pozitív élményen és érzelmen túl, amit az állatok adnak, alapvető és extra feladatok fognak rád hárulni, márpedig ezekkel sajnos sokan nem kalkulálnak.

Érdemes energiaszint alapján választani

Sokan kizárólag fajta és szimpátia (na meg az ár) alapján döntenek, pedig az az igazság, hogy sokkal többet számít az egyed természete, mint az ösztönei. Persze, az is rettentően fontos hogy számodra kedves fajtát válassz, tehát ne akarj border collie-t néhány rövid séta mellett lakásban tartani.

Ugyanakkor mindennél fontosabb, hogy veled megegyező, vagy alacsonyabb energiaszintű állatot válassz, ebben több szakirodalom a segítségedre lehet.

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a kutyák menhelyre kerülnek, az az, hogy a tulajdonosok nem bírnak velük, s ennek a hátterében gyakran az áll, hogy az állatnak sokkal több az energiája, mint gazdájának.

Lesz pár álmatlan éjszakád

Ha egy kiskutyát már a nyolcadik héten elhozhatsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem éppen egy felelős tenyésztővel van dolgod.

A tizedik hét már sokkal ideálisabb, de jobb, ha kivárod a három hónapos kort. Ha kibírod, hogy néhány hétig csak látogatod a kiskutyát, és utána viszed haza, akkor a későbbiek során sokkal egyszerűbb dolgod lesz.

Nem olyan fájdalmas az elválás, az egészségügyi tényezők, oltások adottak, és a szocializálódás folyamata is sokkal könnyebb lesz. Amennyiben így teszel, kisebb eséllyel szembesülsz majd az éjszakai sírással, vonyítással, és könnyebben meg tudod majd nyugtatni az állatot, ha az mégis szülei, testvérei után vágyakozna.

Pont olyan, mint egy gyerek

Nem csupán az éjszakai kelések miatt, hanem még számtalan egyéb tényezőből adódóan is olyan tud lenni egy kölyökkutya, mint egy kisgyerek. Őt is éppúgy nevelni, kontrollálni kell, és feltétlenül kijelölni számára a határokat.

Persze, akadnak komoly különbségek is, egy kutyát például szigorúan tilos vigasztalni. Ezt a hibát sajnos sokan elkövetik, és úgy tekintenek az ebre, mint egy gyermekre, akit ily módon kell támogatni.

Míg egy csemeténél fontos a vigasz, addig a vonyító, nyüszögő állatban a pátyolgatás az egyébként helytelennek tartott magatartást erősíti meg.

Nehéz erre a rendszerre átállni, de nem szabad elcsábulni a szomorú gombszemek láttán, különben a kölyök pillanatok alatt átveszi az irányítást.

A problémákat kezelni kell

Sokan halogatják a kutyanevelést, pedig ez éppolyan, mint a gyermekek esetében: nem lehet elég korán kezdeni. Már egy néhány hetes kutyát is meg lehet tanítani az alapvető dolgokra, nemhogy egy olyan ebet, akit már el lehet szakítani az anyjától.

Ez nem csupán lehetőség, hanem létfontosságú dolog is. Muszáj kezelni a rossz szokásokat, a problémákat, és messze nem csak azért, hogy a kölyök ne aprítsa miszlikbe az összes cipőnket, vagy ne ugráljon fel mindenkire. Sajnos sokan a verés eszközéhez nyúlnak, pedig ahogy a gyermekek esetében, úgy a kutyákat illetően is ez a helytelen döntés.

Őrült sok időt elvesz

Nem szeretnénk pálcát törni azok felett, akiknek csak „dísznek” van a kutya a kertjükben, de ők valójában legfeljebb állattartók, nem pedig gazdák. Egy felelős gazdinak ugyanis a napirendje a kutya körül forog, főleg akkor, ha még olyan fontos fázisban vannak, mint amilyen a kölyökkor.

Egy kiskutya nem csak édes és babusgatnivaló, hanem rengeteg minőségi időt is igényel. A séta létfontosságú, és az egyik legjobb módja a szoros kötelék kialakításának, a falkavezér szerep tisztázásának.

A játék sem maradhat ki a sorból, a fajtához illő, megfelelő keretek közé szorított szórakozás épp olyan lényeges, mint a tréningezés. Ezt az időt mind a pihenésből, láblógatásból kell elvenni.

Gyakran sok pénzbe kerül

Ha tetszik, ha nem, egy kutyára messze nem csak akkor kell költeni, amikor megvásárolod az állatot és a kezdőkészletet. Akadnak évente ismétlendő vagy javasolt oltások, és ezek éppolyan alapvetőek, mint a minőségi táplálék és a folyamatosan adagolt, friss víz.

Nem árt néhány könyvet megvásárolni annak érdekében, hogy zökkenőmentesen menjen a nevelés, sokaknak a kutyaiskola is nagy segítség, ám ez mind pénz és pénz.

Az esetleges állatorvosi kezelések sem éppen olcsók, márpedig az a minimum, hogy betegség esetén kezelteted kedvencedet, annak ellenére is, hogy sokan ezt jobban félvállról veszik, mint kellene. Gondoskodnod kell a megfelelő bolha-, szúnyog- és kullancs elleni védelemről, de a sort még hosszan sorolhatnánk…

Néha nem túl gusztusos a nevelés

A megfelelő táplálással és gondozással sok egyéb, problémás betegséget kivédhetünk, ám ezek nem mindig gusztusosak. Egy gazdinak fel kell készülnie arra, hogy időnként inkább gyomorforgató, semmint édes lesz a kölyök.

Hogy csak néhány hétköznapi példát említsünk: nem lesz az első pillanattól szobatiszta, az ürüléket pedig nem csupán a padlóról kell összetakarítani. Sanszos, hogy bele fog hemperegni gusztustalan dolgokba, esetleg még meg is fogja kóstolni őket.

Ezenfelül a fürdéstől kezdve a fültisztításon át egészen a fésülésig gondoskodni kell róla, akkor is, ha a legkevésbé sincs kedved hozzá. 

Mindig gondolnod kell rá is

Onnantól kezdve, hogy van egy kutyád, aki iránt felelősséggel tartozol, számolnod kell azzal, hogy a Te életben történő változások rá is kihatnak. Legyen szó munkahelyváltásról, költözésről, gyermekáldásról, vagy egy teljesen egyszerű, egész napos programról. Ilyenkor ugyanúgy kell gondoskodnod róla, ami néha pénzbe, máskor szívességbe kerül, hiszen nem viheted mindig mindenhova magaddal.

Kutyát csak úgy lenne szabad vásárolni, hogy már előre tudod, ki fog vigyázni az állatra, ha mi valamilyen okból kifolyólag ideiglenesen neked nem lesz rá lehetőséged. Nem egy hetes, vagy hónapos tervről, évekre előremenő gondolkodásról van szó.

Ha nincs veled, hiányozni fog

Végül, de nem utolsó sorban, bármennyire is nehéz gondoskodni egy kutyáról, bármilyen nehéz nevelni, kordában tartani, megfelelő háttérismerettel és kitartással irigylésre méltó kapcsolatra tehetünk szert.

A sok idő és energia meghozza a gyümölcsét, és alig, hogy kitetted a lábad otthonról, elkezdesz aggódni. Vajon jól van? Jól bánnak vele? Mindent megkap a távollétedben? A kutya valószínűleg jóízűen alszik, vagy majszolja a hátrahagyott csontot, de a felelősségteljes gazdi sosem teljesen nyugodt – ahogy egy jó szülő is mindig aggódik a szíve mélyén.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást