Sok dolgod van? Ezért éri meg kicsit elhalasztani őket!

Sok dolgod van? Ezért éri meg kicsit elhalasztani őket!

Címlap / Otthon / Háztartás / Sok dolgod van? Ezért éri meg kicsit elhalasztani őket!

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra, tartja a mondás, mégis van néhány eset, amikor igen is megéri kicsit halogatni a nagyobb teendőket. Ez persze nem jelenti azt, hogy kibújhatunk a kötelességeink alól, de ha okosan osztod be az idődet, sokkal produktívabban térhetsz vissza a feladataidhoz egy kis elodázás után, és ami talán még fontosabb, nem nyűgként, hanem örömmel oldod majd meg a dolgokat.

Haladj a kisebb dolgokkal!

Amikor az egyetemi vizsgáimra készültem, azt abból lehetett tudni, hogy hirtelen csillogó-villogó lett a hűtőszekrény belseje, eltűntek a hónapok alatt felhalmozott „majd leviszem a szelektívbe” üres üvegek, és frissen mosottak voltak a függönyök. 

Mert hirtelen minden apró, addig halogatott munka fontosabb lett, mint leülni tanulni. A kötelességet a végsőkig persze nem halaszthatjuk el, de ha még nem érzed magadban az elhatározást, nincs azzal semmi baj, ha néhány kisebb feladatot is elvégzel, mielőtt a nagyhoz hozzáfogsz. 
Legalább lehúzhatod őket a listáról, és, ha produktívnak érzed magad, még az is lehet, hogy a nagyobb teendőkhöz is jobban megjön a kedved.

Zöld öt perc

Több kutatás is igazolta, hogy 5-10 perc kék vagy zöld szünet segíthet, hogy feltöltődj szellemileg, és nagyobb energiával, több kreativitással állj vissza a munkába. 

A kék és a zöld jelen esetben a vizet és a fákat jelöli. Ha van lehetőséged kicsit kimenni a szabadba, akkor tedd meg, és utána térj vissza a munkádhoz.

Tegyél valamit a kapcsolat-bankba

Ha úgy érzed, túl feszült vagy ahhoz, hogy dolgozni kezdj, használd az időt arra, hogy valamivel kedveskedsz a párodnak.

Ez nem csak remek alkalom arra, hogy a kapcsolatotokat erősebbé tedd, de téged is feltölt annyira, hogy nagyobb lendülettel állj munkához. 

Az is segíthet, ha megosztod a pároddal az aggodalmaidat, és meghallgatod a tanácsait.
Ha lehet, közben legyetek valamilyen fizikai kontaktusban, bújjatok össze a kanapén vagy hajtsd a fejed az ölébe. 15 perc is csodákat tesz.

Pozitív benyomások

A hangulat hihetetlen mértékben befolyásolja a produktivitást, de szerencsére egészen egyszerűen befolyásolható is. Sokkal jobban jársz, ha szánsz 10 percet arra, hogy kicsit inspiráld magad, mintha 10 perccel hamarabb, de morcosan, kedvetlenül kezded meg a munkát. 

Hallgasd meg a kedvenc számodat, nézz meg egy vicces videót, és közben próbálj jókedvre hangolódni. Csak vigyázz, nehogy beszippantson az internet!

Keress más témát!

Amikor nem találok ihletet az íráshoz, nekem mindig segít, ha 10-15 percig valami egészen más témával foglalkozom. Megválaszolok egy baráti levelet, elolvasok egy cikket egy tudományos témában, ami mondjuk érdekel, de tudom, hogy írni biztos nem fogok róla, vagy utánanézek annak a receptnek, amit régóta ki akarok próbálni. 

Tapasztalatom szerint, amikor a kiégés határára kerülsz, sokat segít, ha egy egészen kicsit más dolgokkal foglalkozol, mert ettől gyorsan visszajön a lendületed.

Nem szellemi kihívások

Olyan is van persze, amikor az agy egyszerűen nem fog, de minél tovább ül az ember tétlenül a monitor előtt, annál inkább kétségbeejtő lesz az a szürke köd, ami az elméjére ereszkedik

Ilyenkor segíthet, ha valami rutinmunkát végzel, ami talán nem túl izgalmas, viszont nem is igényel különösebb odafigyelést vagy kreativitást. Én például ilyenkor szoktam képeket megvágni, vagy feltölteni a cikkeimet az admin felületekbe. 
Ezek amolyan szükséges rosszak, de ilyenkor segítenek, hogy egy kicsit feltöltődhess, és amikor visszatérsz a munkához, már ennyivel kevesebb dolgod lesz.

És a végső mentsvár: az alvás

Persze, bent, az irodában nem biztos, hogy össze lehet hozni, de ha vasárnap az ebéd után szunyókálsz 20 percet, a fennmaradó időben elmosogathatsz, rendbe rakhatod a kertet és átválogathatod az iratokat. 

Még mindig jobban jársz, mintha makacsul küzdve ébren maradsz, de cserébe csak annyi energiád lesz, hogy a kerti szöszmöszöléssel töltsd az egész napodat.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást