A szervezet sav-bázis egyensúlya kényes műszer, ami könnyen kibillen, hiszen a legtöbb étel, amit fogyasztunk, savasító jellegű. Az elsavasodás pedig nem csak egészségügyi problémákat, fáradékonyságot és gyenge immunrendszert okozhat, de a méreganyagok felhalmozódásért, az anyagcsere lelassulásáért, és így az elhízásért is felelőssé tehető. Nézzük most, mit tehetsz ellene.
Kevesebb savas, több lúgos
Mivel savas élelmiszerből így is sokat fogyasztunk – szinte mindenféle édesítőszer, pékárú, gabona, de még nagyon sok gyümölcs is ide tartozik – ezért, ha nem figyelünk oda az étrendünkre, szinte elkerülhetetlen a savasodás.
A megoldást egy lúgosító étrend jelentheti, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ezentúl minden lúgosító élelmiszerről le kell mondanod.
A kulcsszú az egyensúly, vagyis hogy egyenlő arányban fogyaszd a savasító és lúgosító táplálékokat, azonban, a kezdetekben érdemes egy pár napos lúgosító étrendet követned, ami csak kis mértékben tartalmaz savasító ételeket.
Ez után fokozatosan visszavezetheted az étrendedbe a savasító ételeket is, de persze csak mértékkel, ügyelve arra, hogy az egyensúly fennmaradjon.
A sav-bázis egyensúly helyreállításával felgyorsulhatnak a méregtelenítő folyamatok, helyreáll az anyagcsere, és a diétát követve jelentős súlyfeleslegtől szabadulhatsz meg.
Mi savasít, mi lúgosít?
Az interneten kutakodva számos táblázatot találhatsz a savasító és lúgosító ételekről és italokról.
Ezek közül a legerősebben savasító és lúgosító hatásúakat érdemes mindig fejben tartani.
Erősen savasít például a kukorica, a sertés, a borjú vagy a marhahús, a kemény sajt és a túró, a fehér kenyér, a barna rizs és az ananász, valamint a legtöbb gyümölcs is. Kis mértékben savasít, így tűréshatáron belül marad a köles, a tönköly, a rozskenyér, a tartós tej, a máj, és általában a belsőségek.
Erősen lúgosít viszont az uborka, az avokádó, a fokhagyma, a szója, a lucernacsíra, a legtöbb zöldség, valamint, noha az íze savanyú, lúgosít a citrom, a lime és a meggy is.
Mintaétrend az első napra
Reggeli: két evőkanál teljes kiőrlésű gabonapehely, két evőkanál teljes kiőrlésű zabpehely, egy marék mandula, egy pohár mandulatej, egy bögre zöld tea.
Tízórai: egy marék zsenge zöldborsó.
Ebéd: grillezett hal párolt bébirépával.
Uzsonna: egy marék meggy.
Vacsora: céklasaláta.
Mintaétrend a második napra
Reggeli: Egy szelet rozskenyér, vékonyan megvajazva, zöldségekkel és szójacsírával, egy bögre zöld tea.
Tízórai: paradicsom saláta.
Ebéd: Dinsztelt máj uborka salátával.
Uzsonna: egy zellerszár.
Vacsora: Egy adag hajdina kása.
Mintaétrend a harmadik napra
Reggeli: friss avokádó saláta, egy bögre zöld tea.
Tízórai: egy marék mandula.
Ebéd: babfőzelék tofu fasírttal.
Uzsonna: két répa.
Vacsora: zöldségturmix uborkából, karfiolból, avokádóból.