Díszítsük otthonunkat őszi levelekkel

Díszítsük otthonunkat őszi levelekkel

Címlap / Otthon / Háztartás / Díszítsük otthonunkat őszi levelekkel

Valószínűleg ezek az utolsó hetek arra, hogy gyönyörködhessünk az őszi lomb színeiben. Ha szeretnénk megőrizni ezeket, akkor erre íme néhány ötlet!

Tisztítás

Az összeszedett leveleket hazaérve feltétlenül mossuk meg, majd a radiátoron egy törölközőre téve szárítsuk meg.
Ezzel biztosíthatjuk azt, hogy kevesebb szennyeződést viszünk a lakásba, másrészt pedig a levelek tartósítása után készített díszítések is hosszabb életűek lesznek.

Vasaló

A levelek konzerválásának, szárításának egyik legegyszerűbb módja, ha egyszerűen kivasaljuk őket. Tegyük itatós papír közé, helyezzünk rá egy törölközőt vagy zsebkendőt és vasaljuk át őket.
A vasalás hatására a nedvesség eltávozik a levelekből és máris olyan állagúvá válik, mintha hetekig préseltük volna.

Zsírpapír

A zsírpapíros tartósítás nemcsak szárítja, de védi is a leveleket. Nem utolsó sorban pedig szép keretet is ad nekik, így valójában már kész is a lakásdíszünk.
Tegyük két zsírpapír közé az elrendezett leveleket, borítsuk be törölközővel vagy zsebkendővel és vasaljuk át. A zsírpapír összeragad a levél körül, nem csak keretezve azt, de egyben el is szigetelve a levegőtől.

Mikrohullámú sütő

A mikrohullámú sütőben nem csak az étel készül el gyorsabban, de a levelek tartósítása is hamarabb megvan, mint egyébként. Tegyük a leveleket egy tálra, borítsuk be papírral, és tegyük a sütőbe.
Figyeljük a leveleket, nehogy megpörkölődjön a szélük, illetve hogy a húsosabb példányok is megfelelően kiszáradjanak.

Glicerin

Ha azt szeretnénk, hogy leveleink megőrizzék rugalmasságukat, akkor a legjobb, ha a glicerines áztatást választjuk. 1:2 arányban keverjük össze a glicerint és a vizet, majd tegyük bele a leveleket.
Néhány napig hagyjuk állni benne, közben néha mozgassuk át, majd töröljük szárazra őket. A rugalmas elsárgult levelekből például hangulatos rózsát origamizhatunk. 

Lakk

A levelek szárítás után különösen sérülékenyek, ami megnehezítheti a felhasználásukat.
Így a glicerines kezelést leszámítva mindegy, hogy préseljük, vasaljuk vagy mikrohullámúban szárítjuk őket, a leveleink mindig könnyen töredeznek majd. Hogy kicsit könnyebb dolgunk legyen, fújjunk egy kis lakkot rájuk!

Őszi színek legendája

Egy régi indián történet szerint egyszer az égi vadászok megöltek egy medvét, és annak vére szétfröccsent a falevelekre – innen a bíbor szín minden ősszel.
A sárga színt azzal magyarázták, hogy az égi lakoma alatt lecseppen a medve zsírja, és sárgává festette a leveleket. 

Színek fontossága

Nem véletlen, hogy az indiánoknak sok száz évvel ezelőttről is van történetük az őszi lomb színeiről. Az emberek minden évben megcsodálják a számtalan árnyalatban előforduló levélszíneket.
Ezért ha szeretnénk otthonunkban is gyönyörködni ezekben, akkor gyűjtsünk össze a legszebbekből és bátran díszítsük vele a környezetünket!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást