Így díszítsd a falakat, ha fel szeretnéd dobni lakásodat

Így díszítsd a falakat, ha fel szeretnéd dobni lakásodat

Címlap / Otthon / Hobbi / Így díszítsd a falakat, ha fel szeretnéd dobni lakásodat

A tavasz megnyitja a lelkünket a változások felé, és ahogy egyre kellemesebb lesz az időjárás, egyre inkább úgy érezzük, hogy ennek érdekében hajlandóak vagyunk tenni is valamit. Amikor a lakásunkban kisebb változtatásokat végzünk, a lelkünk képessé válik az új dolgok befogadására, és a fantáziánk is megmozdul. Tippjeinkkel ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Fényképfal

Bizonyára neked is vannak olyan fotóid a számítógéped mappáiban vagy a fiókodban, amiket keretbe téve szívesen nézegetnél a lakásodban. Ha van olyan falfelületed is, amely némileg üres, akkor érdemes kihasználnod ezt a lehetőséget. Gondolkozz el azon, hogy milyen anyagú, méretű és színű képkeretek illenek a falhoz és a bútorzathoz. Egy papíron tervezd meg, hogyan fog kinézni a fényképfalad.
Ha a szobai környezet lehetővé teszi, rakhatsz fel fekete-fehér vagy régiesen barnás árnyalatúra színezett fotókat is. Ha szabadjára engeded a fantáziádat, scrapbook elemek felhasználásával akár nagyobb kompozíciókat is létrehozhatsz, és montázsaidat keretbe illesztheted.

Színes fal

Unod már a fehér falakat, de nem szeretnéd, ha az egész szoba színes lenne? Ebben az esetben csak az egyik falat vond be színes tapétával! Kerüld a pasztell színeket, válassz inkább valami élénkebb árnyalatot, például paprika pirosat, szürkés árnyalatú sötétkéket, levélzöldet vagy sötét rózsaszínt. Stencil technikával mintákat is tehetsz fel (a további részleteket lásd a 4. pontban).
Meg fogsz lepődni, hogy kevés munkával milyen nagy változást értél el ezzel a kis beavatkozással! Több alakítást már nem szükséges tenned ezen a felületen, hacsak kifejezetten nem szeretnéd teljesen megújítani ezt a falrészt.

Polcos fal

Az üres falat tedd izgalmassá polcokkal! Fess át egy régi könyvespolcot, és tegyél rá szobanövényeket! Pakold le a fölöslegessé vált könyveket, és tegyél a helyükre virágokat!
Ha pedig csak egy könyvespolc alsó részét alakítod át virágtartóvá, már attól is elégedett lehetsz, ha valóban kedvedre van a látvány. A növények között mutatós keretekbe tett fényképeket és egyéb dísztárgyakat is elhelyezhetsz.

Mintás fal

Stencil technikával mintákat és bordűrt festhetsz a falra. A stencil keretet szab a rajzolásnak, így akkor is profi ábrákat készíthetsz, ha nincs különösebb művészi tehetséged. A biztonság kedvéért azonban érdemes először az asztalnál ülve, A4-es papíron gyakorolnod a stencilezést, hogy mire a falhoz mész, már magabiztos, gyakorlott kézzel tudj mintákat készíteni.
Stencil segítségével nemcsak festeni, hanem valamit formára vágni is lehet. Ha a festésbe nem mersz belevágni, dekorgumiból ollóval kiszabhatod a választott formát, és már csak fel kell ragasztanod egy tetszőleges helyre.

Patchwork falvédő

Patchwork falvédőkkel kuckóssá teheted az otthonodat. Gyakori, hogy a foltvarrást művészi szinten űzi, aki eléggé kreatív és szívesen próbál ki új eljárásokat.
Egészen meglepő és kifejező hatást lehet elérni a kompozíció mondanivalójával, a varráshoz kiválogatott anyagok minőségével és elrendezésével. Érdemes keresgélned az interneten, ha valami igazán egyedi darabra vágysz.
Egy ál-patchwork faldíszt is készíthetsz, ha különböző mintájú tapéta darabokat ragasztasz egymás mellé.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!