Hozzávalók:
– 360 g átszitált finomliszt
– 80 g kakaópor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 240 g cukor
– 1/2 teáskanál só
– 240 ml erős főzött kávé, melegen
– 100 ml olvasztott vaj
– 1 1/2 kiskanál vanília esszencia
Fűszerek:
– 1 1/4 teáskanál őrölt fahéj
– 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
– 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
– 1/4 teáskanál őrölt koriander
– 1/4 teáskanál őrölt fekete bors
– 1 1/2 teáskanál vanília kivonat
– 300 g vágott dió
– 360 g vágott mazsola
– 3 teáskanál reszelt narancshéj
– 200 g apróra vágott keserű csokoládé
Elkészítése
1. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra és vajazzunk ki egy 25 cm átmérőjű tortaformát.
2. Keverjük össze a száraz összetevőket: a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, cukrot, sót. Habverővel keverjük hozzá a kávét, olvasztott vajat, vaníliát, míg sima állagú nem lesz.
3. Keverjük hozzá az összes fűszert.
4. Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe. Süssük kb. 40 percig, vagy ameddig a hurkapálcára már nem ragad a tészta. Hagyjuk kihűlni. A tetejét lecsorgathatjuk csokoládé krémmel, de porcukorral meghintve is jól mutat. Szeletelhetjük kockákra vagy tortaszeletekre is.