Dió, mint superfood! Ideje felemelni az olajos magvak királyává

Dió, mint superfood! Ideje felemelni az olajos magvak királyává

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Dió, mint superfood! Ideje felemelni az olajos magvak királyává / 2. oldal

Észrevetted már, hogy a diónak hasonló formája van az emberi agyhoz? Ez a természet egyik csodája és rejtélye, mivel a diót tényleg az agy táplálékaként is szokták emlegetni. Méltatlanul elhanyagolt az olajos magvak világában, de ma szeretnénk számára kivívni az első helyet. Mondjuk is, hogy miért!

Dió és szépség

Az olajos magvak köztudottan szépítő hatással bírnak, a dió például segíthet a hajhullás megállításában. A diófa levele, melyből teát is készítenek, erősíti a hajhagymákat és gombaölő hatású is. A bőröd is ragyogni fog tőle, élettel teli lesz, minek köszönhetően biztosan hanyagolhatod majd az extra zsíros kencéidet. Az arany középutat az olajos magvak fogyasztásában is meg kell találni, mivel akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. Ezekből sem érdemes mértéktelen mennyiséget fogyasztani, mivel egy idő után már nem fejtik ki úgy hatásukat, sőt lehet, hogy pont az ellenkezőjét érhetjük el ezáltal. Zsíros, pattanásos bőrt produkálhat. Napi egy marék dió az a jótékony mennyiség, amit a tested meghálál majd és beépít a megfelelő működésébe.

Betegségek, melyeken segíthet a dió rendszeres fogyasztása:

  • inzulinrezisztencia
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • metabolikus szindróma
  • vastagbélrák
  • magas vérnyomás
  • epekő
  • kóros béltágulat
  • gyulladásos betegségek
  • depresszió
Karolina Grabowska/pexels.com

Remek fehérjeforrás

100 g dió 8,6 g fehérjét tartalmaz. Érdekes, hogy a fehérje és olajtartalom között negatív összefüggés van. A nagy olajtartalmú diófajtákban viszonylag kevesebb a fehérje és fordítva. Testi működésünk szempontjából a nagy fehérjetartalmúak értékesebbek, viszont a magasabb olajtartalmúakat érezzük ízesebbnek. Ezért részesítik előnyben sokan a kesudiót, mandulát és pisztáciát. A dió viszont remek növényi fehérjeforrás, ezért vegán életmód esetében kötelező a fogyasztása.

Vitaminbomba

Gazdag A, E és B-vitaminokban is. Élvezeti értékét növeli a 4-6%-os cukortartalma is. A diófa levele frissen nagy mennyiségű C-vitamint hordoz magában, ezt a gyógyászatban is használják. A belőle készíthető tea alkalmas bőrproblémák (akne, pikkelysömör) kezelésére is. Gazdag cserzőanyagokban, ami pedig kiváló hasmenés ellen. Segíti az emésztést gyomornyugató hatása révén.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»