Derült égből villámcsapás, avagy miért érnek véget a tartós kapcsolatok röviddel az esküvő után?

Derült égből villámcsapás, avagy miért érnek véget a tartós kapcsolatok röviddel az esküvő után?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Derült égből villámcsapás, avagy miért érnek véget a tartós kapcsolatok röviddel az esküvő után?

Biztos neked is vannak olyan ismerőseid, vagy legalább hallottál olyan párokról, akik röviddel a házasságkötés után váltak el. Vannak, akik alig néhány hónapot tudnak csak együtt tölteni az esküvő után, mások úgy-ahogy lehúznak néhány évet. De vajon mi történik a háttérben? Mit élnek át azok a párok, akik nem is olyan régen még a barátaik, szeretteik előtt mondták ki nyíltan a holtomiglan-holtodiglant?

Egymás új oldalát ismeritek meg

Manapság sok szempontból könnyebb a párválasztás, az elköteleződés: a modern világunkban már nem fordulhat elő olyan, hogy a leendőbelinkkel az esküvőnkön találkozunk először. Mindenképpen könnyít tehát a helyzeten az, hogy sok páros már akár éveket együtt él úgy, hogy még nem házasodott meg. Ekkor nem okoz meglepetést a másikkal való közös élet, már rég kialakult a rutin a hétköznapokat illetően éppúgy, mint az anyagiakat tekintve.

Azonban mindezek ellenére is megeshet, hogy az esküvő után a felek egy másik, kevésbé szimpatikus arcukat mutatják meg. Ez általában nem tudatosul senkiben egész addig, amíg ki nem robbannak az első igazi viták.

És hogy mi az oka annak, hogy a kevésbé kedvelt tulajdonságok is felszínre jönnek? Elsősorban az, hogy a házasság valóban véglegesnek, megmásíthatatlannak tűnik. Úgy érezzük, hogy gyakorlatilag „minden mindegy”, révbe értünk, hátradőlhetünk – de ez persze nincs így.

nebojsa.ki/depositphotos.com

Nagy kihívás: az esküvő

Sok pár nem vásárol közös otthont a házasságkötés előtt, így az első igazán nagyszabású, közös projektjük éppen az esküvő, ami – valljuk be – nem kevés stresszel és kompromisszummal jár. Még, ha nem is teszi tönkre annyira a jó viszont a szervezkedés, hogy a felek felbontsák a jegyben járást, alighanem komoly feszültség költözik a mindennapokba.

Ezen az erős kapcsolatok túllendülnek, a gyengék viszont még jobban megroppannak a teher alatt, és már csak ideig-óráig tudják tartani magukat.

Arra azonban sokan nem képesek, hogy inkább visszavonulót fújjanak, lemondják az esküvőt – a többség azzal bíztatja magát, hogy ez az egész csak átmeneti nehézség, és a házasságkötés után minden visszatér a normális kerékvágásba (ami egyébként sokszor így is történik).

Azonban a kihívások nem állnak meg az esküvőt tekintve: a következő nagy lépés, mint amilyen az építkezés, a felújítás, vagy éppen a családalapítás, már teljesen megtöri a nem túl erős alapokon nyugvó kapcsolatokat. Egyszerűen érzik a felek, hogy nem elég stabil a szerelmük ahhoz, hogy a következő lépcsőfokot is meglépjék, márpedig akkor dönteni kell – a válás mellett.

stylishpics/depositphotos.com

Társadalmi nyomás

Akadnak olyan párok, akik tökéletesen elvannak a saját kis világukban, nem kapkodnak sehova, de ez nem is zavarja őket. Megpróbálnak szembemenni a társadalmi nyomással, mert saját maguk akarják felállítani a számukra is ideális szabályokat. Ez igazán jó hozzáállás, ám csak akkor működik, ha nagyon erős személyiségek kerülnek össze a kapcsolatban. A valóság gyakran mégis más, és – ha nem is mindkét fél, de – a párkapcsolat egyik tagja kezdi tehernek érezni a külső nyomást.

A szülők, barátok, ismerősök felől záporozó kérdések sokakat arra késztetnek, hogy olyan lépést tegyenek meg, amire nem igazán vágynak.

Bár a párkapcsolat tagjai nem egymásra haragszanak, ha engednek a kívülről érkező nyomásnak, a felek óhatatlanul egymáson fogják levezetni a benső haragjukat. Így lesz az esküvő kényszer, és így vet véget rövid időn belül egy egyébként jól működő kapcsolatnak is. 

Hirtelen döntések

Valóban derült égből villámcsapásként jöhet a válás ténye akkor, ha egyébként mindenki – még a házastársak is – úgy vélekedtek, hogy az igazit választották ki. Jellemző módon akkor áll fenn ez az eshetőség, ha hirtelen felindulásból kerül sor az esküvőre. Az első néhány évben teljesen természetes a rózsaszín köd, hogy szebbnek, jobbnak látjuk a partnerünket a valóságosnál.

Idővel azonban jönnek a megoldásra váró problémák, nézeteltérések, és bizony ezek lesznek azok a mérföldkövek, amik eldöntik, merre tart a kapcsolat.

Persze éppúgy nincs halálra ítélve egy néhány hónapnyi ismeretség után megkötött házasság, mint ahogy nincs garantálva a siker az akár öt-tíz éves együttéléseket követően. Azonban az biztos, hogy a hirtelen megkötött frigyek több kellemetlen meglepetést és nehezen tolerálható hibát tartogathatnak a másik személyiségét, szokásait illetően.

motortion/depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást