Hírek

Depressziósak azok a tinik, akik sokat nyomkodják a telefonjukat

Depressziósak azok a tinik, akik sokat nyomkodják a telefonjukat

Az már nem újdonság, hogy a folyamatos képernyő előtt töltött idő nem tesz jót sem a mentális, sem a fizikai egészségnek – egy friss kutatás azonban kiderítette, hogy komolyabb a helyzet, mint gondoltuk: minden képernyő előtt töltött óra jelentősen növeli a tinédzserek depresszióra való hajlamát.

A közösségi média ereje, az összehasonlítgatás, a tévében lejátszott ostoba műsorok mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fiatalok egyre inkább érzik magukat magabiztosnak, és nem olyan komfortosak a saját bőrükben, mint kellene nekik. Persze a tinédzserkor sajátja, hogy valakinek önbizalomhiánya van, és keresi a helyét, de egyre több tudományos kutatás szól arról, hogy mennyire rontja a fiatalok mentális állapotát a sok telefonozás vagy tévézés. 

A JAMA Pediatrics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint naponta minden egyes képernyő előtt eltöltött óra jelentősen növeli a depresszió kockázatát a tinédzsereknél.

Ez a képernyő lehet a telefoné, a laptopé, a tévéé (mindegy, hogy streaming szolgáltatást vagy YouTube-ot néz-e rajta a gyerek), vagy a tableté is. Ez az első olyan kutatás, ami a depressziós tünetek és a képernyő előtt töltött idő változásának kapcsolatát is vizsgálja.

A kutatás kanadai gyerekeket vizsgált meg, méghozzá összesen 3826-ot, 31 különböző iskolából, így igencsak reprezentatívnak mondható. A legfiatalabb résztvevő gyerekek hetedikesek, a legidősebbek pedig tizenegyedikesek voltak. A kutatás 2012 és 2018 között zajlott, a gyerekeknek pedig a hangulatukat, a depresszióra utaló tüneteiket és a képernyők előtt eltöltött időt is fel kellett jegyezniük.

A kutatók azt találták, hogy a közösségi média egyre nagyobb mértékű használata a depresszió tüneteinek erősödésével is járt (magány érzete, szomorúság, kilátástalanság), egy évben pedig minden napi plusz egy közösségi médiával töltött óra jelentősen rontott ezeken a tüneteken.

Ugyanez volt a helyzet a televíziózással is, akkor is, ha nem konkrétan tévét néztek a fiatalok, hanem, mondjuk, streamelt filmeket vagy sorozatokat. 

Érdekes viszont, hogy az online vagy offline játékok között nem találtak ilyen összegfüggést – kutatók szerint valószínűleg azért, mert ezeket a játékokat a fiatalok már nem magányos, elszigetelt aktivitásként, hanem sokkal inkább egy közösségi tevékenységként élik meg a barátaikkal. Ezért nem magányt, hanem a társas kapcsolatok erősödését tapasztalják tőlük, ami viszont csökkentheti a depresszióra való hajlamot is.

Képek forrása: oneinchpunch/Depositphotos.compio3/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást