Depressziós a párod? 7 tipp a mindennapok megkönnyítésére

Depressziós a párod? 7 tipp a mindennapok megkönnyítésére

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Depressziós a párod? 7 tipp a mindennapok megkönnyítésére

Ha a kedvesed depresszióban szenved, a kapcsolatotoknak bizony nagyobb terhelést kell elviselnie. A gyakran boldogtalan, kritikus szemléletű, negatív partnert sok esetben nem könnyű rábeszélni, hogy szakszerű segítséget kérjen. A terápia mellett azonban rád is feladat vár, hogy a közös életeteket ügyes kommunikációval és bölcs hozzáállással megkönnyíthesd.

Játssz vele egy csapatban!

A depresszió az agy kémiai egyensúlyának felborulásával jár. Soha, egy pillanatra se téveszd szem elől, hogy nézeteltérés esetén sem egymással harcoltok, hanem ketten együtt egy alattomos betegséggel! 

A nehézség össze is kovácsolhat benneteket ahelyett, hogy szétszakítaná a kapcsolatotokat. Szervezzetek közös programokat, beszélgessetek sokat, és ha lehet, vegyetek részt olyan beszélgetésen is a pszichológussal, ahol hármasban vitatjátok meg a dolgokat!

Ne törődj a megbélyegzéssel!

Hiába élünk elvileg nyitott és elfogadó társadalomban, a depresszió mentális betegségként még mindig sokakból vált ki zsigeri előítéletet.
Ne foglalkozz azzal, hogy mit gondolnak mások, ha már megint le kell mondanotok egy baráti összejövetelt a párod rossz hangulata miatt, és ne törődj az esetleges sajnálkozó tekintetekkel! 
Az igaz barátok és a figyelmetekre érdemes rokonok úgyis magától értetődő módon fogják kezelni a helyzetet. A többiek pedig kit érdekelnek?

Segíts a megfelelő diagnózis és kezelési mód megtalálásában!

A depresszió nem egyenlő a hétköznapi rosszkedvvel, amit sokan csak depiként emlegetnek.

Mivel maga a páciens többnyire nem tudja, pontosan mi baja lehet, ezért kulcsfontosságú egy gondos másik személy figyelme, aki észreveszi: itt bizony hangulatzavar húzódhat meg a szokatlan viselkedés hátterében. 

Ez például jó beszélgetésindító lehet: „Szeretlek, ezért rossz nekem nézni, hogy szenvedsz. A depresszió gyakori betegség, nincs benne semmi szégyen. Oldjuk meg együtt, rendben?”

Tanúsíts érzékenységet!

Bátorítsd a párodat, hogy bármikor ossza meg veled, mit gondol és érez. Fontos, hogy próbáld meg ítélkezés nélkül kezelni a hallottakat – semmiképpen se vedd magadra őket! Nem a te hibád és felelősséged, hogy a kedvesed beteg lett.

A múlton való rágódás helyett egyszerűen légy nyitott és befogadó a jelenben, valamint keressetek együtt megoldási lehetőséget a jövőre nézve!
Lehet, hogy a passzív hallgatás szerepe távol áll tőled, de próbálj lépésenként megbarátkozni vele, mert más élethelyzetben is praktikus lehet.

Ajánld fel, hogy elkíséred az orvoshoz!

A férfiak hiába haldokolnak látványosan egy kis náthától, az orvoshoz menés sokuk számára kész téboly. Félnek, ugyanakkor nem szeretnék kimutatni a rettegést. Éppen ezért hajlamosak elbliccelni a vizitet, hogy megúszhassák a negatív érzéseket. 

Mivel együtt vagytok már egy ideje, s ezalatt valószínűleg láttad őt nem túl rózsás helyzetben, ajánld fel bátran, hogy elkíséred a rendelőbe!
Fontos, hogy ne gardedám szerepben akarj tündökölni, hanem egyenrangú partnerként állj mellette.

Legyél türelmes a kezelést illetően!

A mentális betegségek kezelése nem úgy történik, mint egy bakteriális eredetű torokgyulladásé – hogy beszed az ember egy doboz antibiotikumot, és egy héten belül teljesen helyre jön.

A regenerálódási folyamatnak itt mentális és idegrendszeri szinten is le kell zajlania, mely összességében általában hónapokat, de az is előfordulhat, hogy éveket vesz igénybe. 

Bátran kutass alternatív módszerek után, s beszélj róluk a párod orvosával – ám ne várd, hogy bármi varázsütésszerűen meggyógyítja majd! Annak csak csalódás lesz a vége, ami további frusztrációhoz vezet – hátráltatva őt a gyógyulásban.

Beszélj a gyerekekkel a koruknak megfelelően!

A depresszió nemcsak a kettőtök kapcsolatára van hatással, hanem az egész családra.

A gyerekek mindig érzékelik a környezetükben élők hangulatát, éppen ezért nincs értelme előttük titkolózni. Érzékeny és őszinte kis lények, akik megérdemlik, hogy néhány szóban tájékoztassátok őket a helyzetről. 

Aranyos kifejezés, hogy sokan „szomorú betegségként” említik a depressziót a kicsiknek, és elmagyarázzák nekik: az ebben szenvedőknek több szeretetre, türelemre és megértésre van szüksége.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!