Depresszió, kicsit másként

Depresszió, kicsit másként

Címlap / Életmód / Egészség / Depresszió, kicsit másként

A legújabb kutatások szerint eddig felértékeltük a szerotonin szerepét a depresszióval kapcsolatban. A kutatások azt mutatják, hogy a depresszió eredetét sokkal inkább az agysejtek kommunikációjában kell keresni. Mivel csak azt a betegséget lehet hatékonyan kezelni, amit ismerünk, ez új távlatokat nyit meg ennek a népbetegségnek a kezelésében.

A szerotoninról

A szerotonin agysejtek közötti kommunikációban való részvételét vizsgálták a kutatók, majd azt is végiggondolták, hogy milyen szerepet játszhatnak az ezt elősegítő gyógyszerek a terápiás kezelésben. Patkányokon végzett kísérleteknél megállapították, hogy a stressz nem volt hatással a szerotonin szintre, viszont más agysejtek elkezdtek nem normális módon reagálni a stresszre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem a szerotonin szintet kell emelni gyógyszeresen, hanem a másképp működő agysejtek közötti kapcsolatot kell erősíteni.

A depresszió és a memória

Az agysejtek közötti kommunikáció a felelős a memória működéséért, ahogy a tanulási folyamatért is. Ezért van az, hogy a depressziós ember memóriája nem működik olyan jól, ahogy a koncentráció és a döntéshozás sem. A rossz memória azért probléma, mert nem képes arra, hogy a depresszióból való gyógyulás érdekében pozitív emlékeket idézzen fel. Ezt – egyelőre – úgy hidalják át a pszichológusok, hogy a hely-módszert alkalmazzák.

Hely-módszer: Lényege, hogy tárgyakkal, épületekkel, helyszínekkel élénkítik az emlékezetet. Ez a módszer arra jó, hogy egy hét után is képes a beteg felidézni a pozitív élményeket. Ez hosszú távú lehetőséget ad a gyógyulás elősegítésére, konkrétan akkor, amikor a depressziósra rátör az elkeseredettség, kilátástalanság érzése.

A depresszió és a látás

A depressziós emberek nagyobb eséllyel szenvednek időleges, vagy állandó látásvesztést, mint jó kedélyű társaik. A látásvesztésben szenvedőknél a depresszió előfordulása 11 százalék, míg az egészségesek között ez a szám csak 5 százalék, kortól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül. Ezt a kapcsolatot folyamatosan vizsgálják, ám még nem bizonyított.

A depresszió és a kalcium

A vér kalciumszintjének fokozatos, lassú csökkenése memóriazavart és depressziót hozhat létre. Ezt példázza az, hogy a depresszió gyakoribb terhesség és a szoptatási idő alatt, amikor a kalciumszint csökken.

A kalciumszint tünetmentes, esetlegesen zsibbadásérzés keletkezik a kézben és lábban, vagy izomfájdalom jelentkezhet. Érdemes ezért többször olajos magvakat, tejtermékeket, káposztát, brokkolit, búzacsírát enni.

A gyógyítás

Az egyéni és csoportterápia, a gyógyszerek ott vannak segítségként, ám a család, a környezet tud leginkább segíteni. Nem helyes sem magára hagyni sem erőszakosan az életébe tolakodni a depressziós embernek.

Arra is oda kell figyelnünk, hogy mit és mikor mondunk a beteg családtagunknak. Azt mondják, a pokolba vezető út jóindulattal van kikövezve, így a jó szándékkal mondott mondatokat is át kell gondolnunk.

Tiltott mondatok

Ez lustaság, nem betegség.
Nincs okod ezt érezni, mindened megvan.
Szomorúvá teszel a betegségeddel.
Irigylem a problémáidat.
Szedd össze magad!
Hagyd abba a magad miatti aggódást!
Önző vagy, csak magadra gondolsz.

A depresszióról általában

A civilizált világ népességének egynegyedét érinti hosszabb rövidebb ideig. Érdemes lenne azt is megvizsgálni, hogy az emberi kapcsolatokat nagyra értékelő, természetközeli népeknél ez miért van másként. A WHO szerint ez a népbetegség 2020-ra, idézem: ,,a fogyatékosság második számú kórokává válik világszerte”.

A depresszió az öngyilkosság első számú kockázati tényezője, azaz kétszer annyi halálesetért felelős, mint a gyilkosság. A 15-24 évesek korosztályában ez a harmadik számú halálok. A kétségbeejtő az, hogy a depresszió gyógyítható, csak türelem és odafigyelés kell hozzá.

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!