Dekoratív és funkcionális kerti térburkolatok – tippek a kertgurutól

Dekoratív és funkcionális kerti térburkolatok – tippek a kertgurutól

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Dekoratív és funkcionális kerti térburkolatok – tippek a kertgurutól

Ki nem szereti élvezni a nap legelső sugarait, majd a melegebb idő érkeztével a szeretteivel eltölteni egy kellemes grill vacsorával egybekötött estét a kertben vagy a teraszon? Lényeges, hogy kellő figyelmet fordítsunk arra, hogy az esztétikumot összehangoljuk a használhatósággal – és persze a biztonsággal -, így például a medence mellett csúszásmentes burkolat legyen kialakítva, a kerti bútorok megfelelő felületen legyenek elhelyezve, vagy a kertünket összekötő pontok között dekoratív tipegők legyenek kialakítva. Tóth Ádám kertépítővel, Kertguruval beszélgettünk, és segítségével cikkünkben összegyűjtöttünk minden hasznos és érdekes tudnivalót a kerti térburkolat kialakításáról.

Tipegő

A TIPEGŐ füves területet átszelő vagy ház körüli tagolt vagy tagolatlan járdaszakaszok, járófelületek elnevezése: kellemes természetes látványt adó, egyszerűen kivitelezhető kerti út, mely lehet rusztikus vagy modern stílusú, szabályos vagy szabálytalan kialakítású, készülhet mészkőből, cirmos kvarcitból, de akár márványból is.
A tipegőköveket az út kívánt vonalában olyan távolságra és térállásra tesszük le egymástól, hogy egy- egy kényelmes lépéssel elérhető legyen a következő kő. Ha gyepben helyezzük el őket, akkor annyira süllyesszük le, hogy a nyírást ne akadályozzák majd.
Kertguru tipp: A szabálytalan tipegők közötti hézagokat gyeptéglával, de akár kőőrleménnyel – pl. gyöngykaviccsal – is ki lehet tölteni. Ha gyermekünket is be szeretnénk kreatívan vonni kertünk szépítésébe, akkor egy zsáknyi hobbi beton és nagy lapulevelek – mint nyomóminta – felhasználásával egyedi, saját kezűleg gyártott tipegőket is készíthetünk és rakhatunk le a kertben.
Egyedi rusztikus tipegőket készíthetünk folyami kavicsok felhasználásával is: műanyag tálca aljába tesszük a kavicsokat, majd egy kisebb mennyiségben betont öntünk rá, és hagyjuk megszilárdulni. Így a járófelszínen a kavicsok lesznek láthatóak.

Térburkolatok

Bármely burkolatnak az a feladata, hogy megkönnyítse a közlekedést a kertben, valamint hogy harmonikus kapcsolatot teremtsen a lakóház, a telken fekvő egyéb építmények és a növényekkel beültetett terek között. A burkolatok tekintetében többnyire érzelmi alapon döntünk. Ha a burkolat a ház közelében lévő terasz vagy kerti napozó számára készül, úgy különleges optikai súlyponttá válhat, ezért részletekben gazdagabb kialakítást igényel. Ha csupán az a feladata, hogy A pontot B ponttal összekösse, akkor a díszítő hatás alárendelt szerepű.
A térkövezés illetve térburkolás sok esetben a kert kialakításának legköltségesebb folyamata, de egyben egyik legtartósabb eleme is, éppen ezért döntsünk megfontoltan a felhasznált térburkolatról. A típus megválasztása a telek karakterétől, a kertben és házban felhasznált építőanyagoktól, de még inkább a burkolólapok árától függ, így több szempontot érdemes figyelembe venni: a térburkolat stílusát (illeszkedjen a lakóház illetve kerttervezés során a megálmodott „zöldsziget” stílusához), funkcióját, anyagát és a későbbiek során felmerülő fenntartási szempontokat (pl. a faburkolatok rendszeres felületkezelése). 

Térkövek – kis elemes burkolóanyagok

A kisebb elemekkel (klinkertégla, gránit kockakő, stb.) végzett burkolás bonyolultabb formák kialakítását teszi lehetővé, illetve a felületstruktúrák gazdagabb választékát nyújtja. Való igaz, hogy többe kerülnek, mint a szilárd járófelületek kialakítására leggyakrabban használt beton vagy terméskő burkolólapok, ez azonban a körülményesebb lerakás munkaköltségéből adódik.
Kertguru tipp: A kimondottan rusztikus, romantikus kertekben kellemes látványt nyújtanak a fagy- és kopásálló tégla hatású térkövek, melyeknek lerakásával többféleképpen is „játszhatunk”, más- más hatást elérve ezzel. Emellett otthonunkban, pl. az étkezőben, konyhában, de még a nappaliban is használhatjuk őket, akár csak bizonyos elemeket elkészítve belőle – ezzel abszolút harmóniát teremtve a kinti és benti tér között.
Kertguru tipp: Kertépítőként sokszor találkozhatunk saját kezűleg letett térkövekkel, melyek bizony jobban is sikerülhettek volna. Gyakori probléma a süllyedés, az egyenetlenség, ezáltal tócsák képződnek rajta eső után. Ha mindenkepp DIY küldetésbe vágunk, fordítsunk nagyobb figyelmet  a megfelelő aládolgozásnak, ami a későbbiekben is biztosítja a felület egyenletességét!

A gránit vagy bazalt kockakövek

A gránit vagy bazalt kockakövek bányakövekből kialakított, kemény burkolóanyagok, szürke színűek és kocka, esetleg tégla alakúak.  Nagy terhelést képesek elviselni, ezért régebben tartós útburkolatokat készítettek belőlük. Mivel az újakat beszerezni lényegesen drága, öreg útburkolatok felbontása során hozzájuthatnunk használt kockakövekhez, és így spórolhatunk.
Mivel a gránit és bazalt sok helyen idegenszerűen hat, körültekintéssel alkalmazzuk. Kemény és városias hatású, de ahol illeszkedik a környezetbe, felületburkolásra, vagy akár virágágy szegélyezésére is kiválóan használható.

A kavicsburkolat

A kavicsburkolat többféle célra használható a kertben. A kavicsok laza elrendezésben erőteljes levélformájú növényekkel társítva japános hatást keltenek, de különösen hatásos burkolatokat készíthetünk, ha szorosan egymás mellé rakjuk őket, mégpedig úgy, hogy a legömbölyített végük azonos magasságban álljon.
Ez utóbbi esetben gránit kockakövek, klinker éltéglasor vagy beton szegélylapok segítségével megfelelő szegélyt is ki kell alakítanunk számukra. Mivel azonban a kavicsokon általában nehéz a járás, emiatt inkább csak dekorációra szolgáló felületek burkolására alkalmasak.
Kertguru tipp: A kavicsokat sima lapjukkal felfelé lerakva könnyíthetünk a burkolt felületen történő járáson.

Lágy burkolatok

A lágy burkolat – pl. mosott gyöngykavics, kőzúzalék vagy aprított fakéreg – ideális megoldás kis területeken, kertekben, ahová csak kevés növényt tudunk ültetni, ugyanakkor szeretnénk, hogy azok környezete mindig tiszta és ápolt legyen. Ez a burkolási mód vidéki, elővárosi vagy szűk városi kertekben egyaránt jól alkalmazható.
Egyik előnye, hogy ezeken könnyebb a járás, mint a köveken, lényegesen kevesebb gondozást igényelnek, mint a növényzet borította felületek, és nem utolsó sorban olcsón előállíthatók.
 
Kertguru tipp: Valamennyi lágy burkolathoz szilárd szegélyt kell kialakítanunk, mert hajlamosak a szétnyomódásra. A szegélyeken belül a felületek könnyen gondozhatók: a zúzalék vagy gyöngykavics között nőtt gyomok vegyszeres permetezéssel, kapálással elpusztíthatók, esetleg kézzel könnyen kihúzhatók eső után. Az ilyen kertek megtervezésekor törekedjünk arra, hogy az összkép inkább véletlenszerű és természetes hatású legyen.

Mihez mi ajánlott leginkább

A legtöbb térburkoló anyag megfelelő járdák, medence szegélyek, tipegők, felhajtók kialakítására. Minden típus rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, így a kerttervezés része hogy, a funkcióhoz leginkább megfelelő típust válasszuk. Medencékhez leginkább ajánlott a gumi tégla térburkolat, ami UV álló így ellenáll a napfény káros sugarainak; újrahasznosított autógumi őrleményből készül, így környezetbarát.
Kertguru tipp: Abban az esetben, ha gyermekeink játszóterét álmodtunk meg kertünkben, elsősorban a biztonságot nyújtó, ütéscsillapító gumiburkolat mellett ajánlott dönteni.
Bár költséges, ugyanakkor annál tartósabb megoldás lehet a WPC (fa- műanyag kompozitból készülő) teraszburkolat. mely farost és műanyag keveréke, nem korhad, nem szálkásodik, a rovaroknak is ellenáll, és csúszásmentes. Fa térburkolatként borovi és vörösfenyő valamint a kemény fafajták is alkalmasak, de nagyon fontos minden esetben a nedvesség elleni előkezelés, illetve a folyamatos karbantartás.
A fa utánzatú térburkolatok szintén természetes hangulatot biztosítanak, rendkívül praktikusak és kellemes látványt nyújtanak például egy rusztikus kertben. A terméskő burkolólapok időállók. A mészkő, homokkő, a palakő és gránitlapokat egyaránt felhasználják alapanyagként.

Szilárd burkolat növényekkel

Növények ültetése a burkoló- lapok közé igen vonzó látványt nyújt, a hatás azonban akkor a legjobb, ha csupán egyetlen növényfajt alkalmazunk. Ez egyébként csak nagy lapokkal burkolt felületen lehetséges. A kőlapok és a növények kombinációja a burkolt felület használhatóságát korlátozza, ezért a növények számára nyitott hézagok helyét gondosan meg kell terveznünk, ha a burkolat hatását fokozni és nem rombolni kívánjuk.
Kertguru tipp: Kisebb méretű térkövek tökéletes díszei lehetnek egy viszonylag nagy térnek, kis kertekben azonban zsúfolt érzetet adhatnak.

Különböző burkolóanyagok társítása

A különböző burkolóanyagok sikeres társítása és a nyugtalanító összevisszaság közötti határ igen szűk. Amennyiben maradt valahonnan néhány burkolólapunk (pl. beton- vagy terméskőlapok), kockakövünk, esetleg kavicsunk, úgy tudjuk jól felhasználni, ha mindegyik anyagból a lehető legnagyobb felületet alakítjuk ki, és úgy kapcsoljuk egymáshoz, hogy minél kevésbé éles átmenetek adódjanak közöttük. 
Annak eldöntése, hogy milyen anyagokat társítsunk egymással, többnyire az áraktól függ. Csak egy szemléltető példa: egy nagyobb felület kizárólag klinkertéglából nagyon drága, viszont ha csupán klinkertéglahálót tervezünk, melynek közeit betonlapokkal vagy  kaviccsal töltjük ki, a burkolat jóval olcsóbban kivitelezhető. 
A színkombinációkkal legyünk nagyon óvatosak! A túl tarka keverék kellemetlen vetélytárs a növények vagy egyes építészeti elemek számára. Sok gyári burkolóanyag színe durván elüt a lombok színétől.

Betonlapok kavicsban

Hatszögletű gyári betonelemeket durva kavicsba elhelyezve szintén impozáns lehet. A lapok rézsútos szélei megakadályozzák, hogy könnyen törjenek.

Fa kavicsban

A kavicságyba rakott fatörzsszeletek „lépőkövekként”, tipegőként is szolgálhatnak. Télen az ilyen fafelületeket drótkefével kell ápolni, hogy ne csússzanak.

Talpfák és kavics

Öreg vasúti talpfákat sugarasan, szorosan egymás mellé ívben elhelyezve, a közöket pedig nagy szemű kaviccsal kitöltve nagyon elegáns hatást tud kelteni.
Ha mindezt inkább hézagosan, a kerti út vonalát finoman, lazán követve tesszük, már nem lesz annyira „feszes”, mesterséges az összkép: végtelenül természetesnek és harmonikusnak érezzük. A hézagokba szórt kavicsok télen csökkentik a csúszásveszélyt (lsd. kép jobbra).

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást