Mi okozza a déja vu érzést? Egy emlékkutató elárulja

Mi okozza a déja vu érzést? Egy emlékkutató elárulja

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Mi okozza a déja vu érzést? Egy emlékkutató elárulja

Mindannyiunknak volt már halványabb vagy egészen erős déja vu érzése, nekem ráadásul egyszer „szimultán déja vu-m” is. Nem tudom, ennek mi a pontos megnevezése, mindenesetre az történt, hogy az egyik kolléganőmmel ugyanabban a pillanatban éreztük azt egy céges buli alkalmával, hogy ez a helyzet már megtörtént velünk. Én szórakoztatónak találtam ezt, ő inkább kicsit ijesztőnek. Mivel nálam sokkal spirituálisabb beállítottságú, egyből valami ezoterikus magyarázatba fogott a magasabb dimenziókról. 

A Mátrix című sci-fiben Trinity karaktere azt mondja, a déja vu hiba a rendszer által stimulált realitásban. Mások úgy gondolják, egy feltörő élmény előző életünkből. Az élmény minden esetben váratlan és hamar tovatűnik.

Éppen emiatt a megfoghatatlanság miatt vagyunk hajlamosak társítani a misztikummal vagy paranormálissal.

Mit mond erről a tudomány? 

Az ezzel foglalkozó tudósok, másnéven emlékkutatók régóta próbálták előidézni a déja vu érzését laboratóriumi körülmények között. Sikerrel is jártak, mert 2006-ban először áttörést értek el, ugyanis képesek voltak hipnózis alatt álló résztvevőknél emléket kreálni. Ez az emlék egyszerű dolog volt, például valami játékban való részvétel, vagy egy színes nyomtatott szó megpillantása. Ezekre a hipnózis feloldása után különböző csoportfoglalkozások alatti utalásokkal próbálták emlékeztetni az embereket, a legtöbb esetben sikerrel.

A SIMS számítógépes játék használatánál is sikeresen idézték elő a déja vu-t, mikor a virtuális valóságban egymásra hasonlító alaprajzú tereket hoztak létre. Például mikor egy virtuális kert bokrait ugyanúgy rendezték el, mint egy szeméttelepen a szemétkupacokat, az emberek határozott déja vu érzéséről számoltak be. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást