A csokoládé története – A majáktól napjainkig

A csokoládé története – A majáktól napjainkig

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A csokoládé története – A majáktól napjainkig

A téli ünnepek közeledtével örömünkre egyre több csokoládéevésben van részünk . Sokan imádjuk az íze miatt vagy azért, mert jó kedvre derít bennünket. De mióta szeretik is az emberek ennyire ezt az édességet és mindig édes volt vajon? Íme a csokoládé rövid története!

Első emlékek

Nincs pontos adat arra, hogy mikor, kik és hogyan fedezték fel azt, hogy a kakaócserjék (latin nevén a Theobroma Cacao) terméséből fantasztikus ital készíthető, amely hosszú évszázadokon keresztül lesz az emberek nagy kedvence.
Annyi biztos azonban, hogy a mai Mexikó őslakosai, a maják már foglalkoztak a növény termesztésével és ismerték annak felhasználási módját.

Maja Birodalom

A maják tehát az első olyan nép volt, amely bizonyítottan ismerte a kakaócserje termesztésének és a kakaó előállításának módját, már az 5. században. A szemeket megpörkölték, összezúzták és folyadékkal keverték össze.
Ez volt a 600-as évek kakaója. Az italt felhasználták a szertartásaikhoz, és annyira értékesnek számított, hogy fizetőeszközként is szolgált. Nem csoda, hogy a birodalom legkelendőbb árucikke lett.

Azték Birodalom

A Maja Birodalom bukása után, a 13. században az aztékok körében is nagyon népszerű lett a maják által korábban chocolat-nak elnevezett ital.
A birodalom egyik uralkodójának, Montezumának például olyannyira a kedvenc itala lett, hogy a feljegyzések szerint akár napi 40-50 kupával is megivott belőle, majd az aranyból készült kelyheket félredobta mondván, hogy a kakaó sokkal értékesebb volt benne, mint a kehely maga.

Korabeli fűszerezés

Mivel a cukrot sem a maja, sem az azték kultúrában nem ismerték, ezért az ital ízesítésére chilit és egyéb fűszereket alkalmaztak. Emellett olyan dokumentum is létezik, amely szerint sokszor kukoricalisztet is tettek hozzá.
Csak jóval később, a kakaó Európába kerülése után terjedt el édes, cukorral vagy vaníliával ízesített változatában is, amely azóta is őrzi népszerűségét. 

Kolumbusz és Cortez

A 16. századtól, Kolumbusz első felfedező útjától kezdve egyre több hajó indult Európából az Új Világ felé, hogy onnan kincseket hozzon az európai uralkodóknak.
Kolumbusz hajóján már szerepelt a rakomány között a kakaócserje termése, de akkoriban még igazán kevés mennyiséget szállítottak belőle, mivel az akkor még nem tűnt annyira értékesnek. Később, Cortez hajóin azonban már egyre nagyobb arányban volt az egyre híresebb kakaóból.

Az ördög itala

A 17. századtól egyre elterjedtebbé és népszerűbbé vált az európai körökben a kakaó fogyasztása – ekkor még kizárólag ital formájában.
 
Volt azonban egy olyan ország, ahol szigorúan tiltották a fogyasztását és ezzel együtt a forgalmazását is. Ez az ország Poroszország volt, ahol a kakaót ördögtől való, így nagyon veszélyes és kerülendő italnak tartották.
Elrettentésként gyakran emlegették egyszerűen csak úgy, mint az „ördög itala”.

Csokoládéház Angliában

Európa sok országában a csokoládé annyira népszerű lett, hogy kifejezetten divatosnak számított a fogyasztása.
Londonban például a 17. század közepén, 1657-ben nyílt meg az első Csokoládéház, amely hamarosan a társadalmi elit közkedvelt helye lett. Itt különböző módon elkészített csokoládékat lehetett fogyasztani, de az árak kifejezetten magasak voltak még ahhoz, hogy a társadalom alsóbb rétegei számára is elérhető legyen.

19. századi csokoládégyárak

A 19. században sok országban radikálisan lecsökkentették a csokoládé behozatalát illető vámokat, így lehetővé vált az ital széles körű elterjedése.
Az intézkedésnek következtében sorra nyíltak a csokoládé üzemek, amelyek olcsón látták el a lakosságot az édességgel. Ezekben az üzemekben különböző minőségű és összetételű, illetve ízesítésű csokoládékat gyártottak, amelyre óriási lett a kereslet.

Italból étel

Szintén a 19. század óriási vívmánya volt, hogy az egyik angol üzemben elkészítették az első olyan csokoládét, amely már nem ital, sokkal inkább étel volt.
A találmány a J. S. Fry és Fia társaságtól ered, és óriási áttörést jelentett a csokoládé kereskedelmével kapcsolatban. Így a csokoládé könnyebben eltartható lett, és a szállítása is kényelmesebbé vált. Ezt tekinthetjük a csokoládétermelés fellendülésének egyik legfontosabb mérföldkövének.

Tejcsokoládé

Másik fontos mérföldkőként, szintén a 19. században a svájci Nestlé találta fel először a tej sűrítésének praktikus eljárását, majd közvetlenül ezután előállt azzal az újdonsággal, hogy a kakaóhoz tejet adott hozzá, és így elkészítette a világon az első tejcsokoládét.
A két találmány együtt óriási sikert hozott, mivel nagyban megkönnyítette az édesség elkészítését és az eltarthatósági idő meghosszabbítását.

Napjainkban

Napjainkban a csokoládénak számtalan típusa, fajtája ismert. Szeretjük az édes és a keserű csokoládét egyaránt, süteményeink egyik alapanyagává vált, és ha lehet, akkor nem választunk, hogy enni vagy inni szeretnénk, hiszen mindkettő fontos szereplő az étkezésünkben.
Majd’ 1500 éve történetével a csokoládé népszerűsége szerencsére nem hogy csökken, de egyre népszerűbbé válik fiatalok és a felnőttek körében egyaránt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást