Csökkentheti a gyerek IQ-ját, ha túl sok kemikáliának van otthon kitéve

Csökkentheti a gyerek IQ-ját, ha túl sok kemikáliának van otthon kitéve

Címlap / Stílus / Csökkentheti a gyerek IQ-ját, ha túl sok kemikáliának van otthon kitéve

A nagy mumus sokáig a nehézfém-mérgezés volt, amerikai kutatások szerint a gyerekek körében ez már csökken – de most egy új probléma kezdi felütni a fejét, ami még a gyerek intelligenciaszintjére is hathat. Most az égésgátlókkal kell vigyázni – mutatjuk, mit tehet azért, hogy megóvja a gyerekét.

Kutatók szerint a korábbi nagy veszélyhelyzet, vagyis a gyerekek nehézfém-mérgezése a háztartásokban, csökkenő tendenciát mutat, és úgy tűnik, lassan nem kell miatta aggódnunk. Más a helyzet azonban egy új veszéllyel, az úgynevezett égésgátlókkal – az ezekből eredő mérgezések egyre inkább növekednek, ami hosszú távon a gyerekek IQ-jának csökkenésével is jár. 

Az égésgátlás egy vegyi vagy másmilyen eredetű kezelés, amitől eredendően kevésbé lesznek hajlamosak meggyulladni az anyagok/termékek. Ha egy égésgátló anyaggal kezelt termék mégis meggyulladna, akkor lassabb ütemben ég és/vagy gátolja a tűz terjedését. Csakhogy egy friss tanulmány szerint az ilyen anyagoknak való túlzott kitettség olyan mértékben károsíthatja a gyerekek agyát, hogy az IQ-jukat is csökkentheti.

A New York Egyetem kutatói a Molecular and Cellular Endocrinology tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban jó és rossz híreket is megosztanak: jókat a nehézfém-mérgezéssel kapcsolatban, rosszakat az égésgátló anyagok esetében. Egyre növekszik a fenyegetés a rovarirtókkal kapcsolatban is – derül ki a cikkből.

A kutatás szerint az égésgátlók 2001 és 2016 között összesen 738 ezer gyerekre voltak hatással, nekik összesen 162 millió IQ-pontjuk veszett el a kemikáliák miatt.

A 16 éves vizsgálat során rengeteg kémiai anyagra végeztek kísérleteket gyerekvállalást tervező anyák vérvizsgálatával, és maximum 5 éves korú kisgyerekekkel indulva.

Kiderült, hogy az időszak alatt a rovarirtók és az égésgátlók által okozott károsodás 67 százalékról 81 százalékra növekedett. A szakértők szerint mindkét anyag a vesét is támadja, valamint a pajzsmirigy működésére is hatással van, ami olyan hormonokat is termel, amelyek az agyműködést, az agy növekedését szabályozzák.

Ha egy gyerek túl sok ilyen toxinnak van kitéve, tanulási nehézségei lehetnek, viselkedési problémákkal küzdhet, ráadásul autizmus is megjelenhet nála.

A kutatók az IQ-szint csökkenésének közgazdasági következményeit is kiszámolták, és kiderült, hogy az ilyen anyagok használata évente 7 billió dollár veszteséget okoz az Egyesült Államok gazdaságának. Ez azért fontos, mert bár a káros anyagoknak való kitettség csökkentése pénzbe kerülne az államnak, de sokkal drágább az, ha nem tesznek semmit, és viselik a közgazdasági következményeket. „Nagyon érdekes pénzmennyiséget társítani ahhoz, hogy mennyi kémiai vegyületnek tesszük ki a gyerekeket” – nyilatkozta Tasha Stoiber, az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport tagja.

A vállalatok ugyanis gyakran érvelnek azzal, hogy nagyon drága megreformálni a munkájukat, ez a kutatás azonban most rádöbbentheti őket arra, hogy valójában a jövőbeli munkaerő miatt mégis csak megérheti, ha pénzt és energiát fektetnek abba, hogy

kevesebb káros kémiai anyag kerüljön a ruhákba, a használati tárgyakba, a bútorokba. 

A problémára nem ez a kutatás hívja fel először a figyelmet: már 2013-ban is készültek hasonló tanulmányok, amelyek az égésgátló anyagok veszélyeiről beszélnek. 2017-ben aztán megint készült ilyesmi, de ez sem nyert nagyobb nyilvánosságot.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást