Kikapcsolódás / Otthon / Utazás

Csodaszép geológiai látnivalók a Balaton-felvidéken

Csodaszép geológiai látnivalók a Balaton-felvidéken

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egyáltalán nem kell sokat utaznom, hogy csodaszép geológiai látványosságokat nézhessek meg közelebbről. A jó hír viszont az, hogy ezt gyakorlatilag bárhol elmondhatjuk az országban: a legkevésbé sem egyhangú, unalmas vidéken élünk, de még a változatos tájak közül is kiemelkedik a Balaton-felvidék. Milyen természeti csodák várnak itt ránk?

Szentbékkálla, Kőtenger

A Velencei-hegység egyik különleges részét képezik az ingókövek. A gránit alapú hegyvonulat átlagosan 250 millió éves, így komoly geológiai múltra tekint vissza.

Ennek megfelelő számos túraútvonal (többek között az Országos Kéktúra) vonul át a vidéken – erőnléteteknek és kedveteknek megfelelően válogathattok, melyikre csatlakoztok be.

A területen több kőtenger is elterül, de ha kényelmesen elérhető területet néznétek meg, akkor a Kőtengert kell közelebbről szemügyre vennetek.

Autóval szinte teljesen megközelíthető, miközben nagyon izgalmas látványt kínál, köszönhetően hatalmas kőtömbjeinek, hasadékos szikláinak, ingóköveinek.

Monoszló, Hegyestű

A Hegyestű a Balaton-felvidék kihagyhatatlan, már-már jelképes látnivalója.

Nincs is ezen semmi csodálnivaló: az értékes és érdekes geológiai bemutatóhellyel kiegészített terület páratlan látványt nyújt – lentről és a hegy tetejéről egyaránt.

Hegyestű autóval a Zánkáról Monoszlóra vezető útról közelíthető meg. A 337 méteres Hegyestű egykor kőbánya volt, így most az 50 méter magas bányafalnak köszönhetően tekinthetjük meg a 8 millió éve működött bazalt vulkán belsejét.

A bazaltkúp tetejéről tökéletesen beláthatóak a környék jellegzetes tájegységei és természetesen a Balaton.

Balatonederics, Csodabogyós barlang

Igazi kalandoroknak való a Csodabogyós barlang, ugyanis sok helyen csak hason csúszva, vagy négykézláb lehet haladni, ráadásul a világításról is csak a fejlámpa gondoskodik.

Nem árt némi erőnlét sem, nem csupán a barlangi körút miatt, hanem mert a barlanghoz eleve csak egy kb. 40 perces túrát megelőzően lehet eljutni.

A barlang egyébként 6 km hosszú, mélysége 136 méter és rendkívül változatos cseppköveket, termeket, hasadékfolyosókat vonultat fel.

Tapolca, Tavasbarlang

Azoknak is tartogat látványos barlangokat a Balaton-felvidék, akik nem vágynak annyira izgalmas túrára: a Tapolcai-tavasbarlang kényelmes, mégis igazán különleges családi program lehet.

A közelmúltban felújított Tavasbarlang 13,7 millió évvel ezelőtt jött létre, a járatok a különböző hőmérsékletű vizek korróziója miatt alakultak ki.

A térség emelkedésének köszönhetően a felső és a középső rétegek egy része már szárazzá vált, de a csónakázó szakasz mélyebben fekvő járatait ma is víz borítja.

A csónakokhoz egy hosszabb lépcsősor vezet a mélybe, ahol kellemes 20 fok várja azokat turistákat, akik nem csak a káprázatosan tiszta vizet, hanem a mészkövek látványos rétegzettségét is szeretnék megfigyelni.

Tihany, Belső-tó

A Balatont tekintve Tihany senki számára sem ismeretlen – a félszigeten található Apátság éppúgy rendkívül népszerű látványosság, mint az onnan elénk táruló panoráma, vagy éppen a levendulamező.

De nem csak város miatt érdemes ellátogatni a félszigetre, ugyanis itt található többek között a természetvédelmi területen elhelyezkedő Sajkodi-öböl, valamint a tihanyi Belső-tó.

Utóbbi egy vulkánkitörésnek köszönheti létrejöttét, tehát amikor a Belső-tó partján sétálsz, egy valaha volt vulkán belsejében lépkedsz.

Bár emberi hiba miatt az őshonos fajok az elmúlt időszakban komoly átalakuláson mentek keresztül, most ismét éledezni kezd a páratlan növény-és állatvilág.

Szent György-hegyi Bazaltorgonák és a Kőkapu

A Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb tanúhegye. Népszerűségét számos természeti képződményének köszönheti, amik közül kiemelkednek a Bazaltoszlopok.

A forró láva 3-4 millió évvel ezelőtt nagyon gyorsan hűlt ki, ennek köszönhetően 30-40 méter magasba emelkedő, hatszögletű bazaltoszlopok képződtek.

Az időjárás az évmilliók alatt tovább formálta a területet, így jöttek létre az észak felől hangsúlyosabb, látványosabb, Kőkapuként elhíresült képződmények.

Talán nem meglepő módon, a terület az Országos Kéktúra része, így a kék jelzésen haladva, kiépített turistaúton járható körbe a terület.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást