Csodás kövirózsa kompozíciók

Csodás kövirózsa kompozíciók

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Csodás kövirózsa kompozíciók

A kövirózsák és a különféle pozsgás növények minimális mennyiségű föld és öntözés mellett is bámulatosan növekednek. Nem csupán kevés gondozást igényelnek – rendkívül látványosak tudnak lenni a megfelelő kompozíciókban.

Kagylóba ültetve

Ha te is azok közé tartozol, aki sosem tudja, mit kezdhetne a nyaralásról hazahozott emlékekkel, akkor itt van számodra egy tökéletes inspiráció.

A nagyméretű kagylók nem csupán önmagukban díszíthetik az otthonodat, kiválónak bizonyulnak cserép, vagy kaspó gyanánt.

Természetesen a kagylókon nincs természetes vízelvezető nyílás, ezért érdemes beléjük olyan növényeket ültetni, amik nem igénylik a túl gyakori öntözést, de a szárazsággal is megbirkóznak, miközben kis helyen elférnek.


Kisfilm: Készíts virágos dekorációt Fruzsival!


A célra tökéletesek a különféle kövirózsák, pozsgás növények, illetve az aprócska kaktuszok.

Amennyiben nagyobb méretű kagylót, csigaházat nem sikerült találnod, ültess csak egy-egy szál növénykét a mélyedésbe, vagy egyszerűen díszítsd a kövirózsák közötti helyet a gyűjteményed darabjaival.

Felakasztott kalitka

Bár az elmúlt időszakban leginkább a vintage stílusból eredendően ismerhetjük a madárkalitkák izgalmas felhasználási módjait, nincs határ, ha ezt a különleges tárgyat az otthonunk díszítésére alkalmaznánk.

Tökéletes példa erre az a madárkalitka, amit színültig töltünk változatos, látványos pozsgásokkal. Ennél a dekorációnál földet, mohát, szükség esetén néhány követ kell tennünk a kalitkába, majd a kis résen benyúlva gondosan elültethetjük a választott növényeket.

A művelet utolsó részeként a rácsok között, kívülről is a helyükre kell tennünk néhány pozsgást, érdemes olyan fajtákat választanunk, amik a növekedés során alá fognak lógni.

Ezután csak tisztítsuk le vízzel a földes leveleket, és keressünk igazán méltó helyet az élő díszünknek.

Újragondolt farönk

A kövirózsákban az a nagyszerű, hogy tényleg bárhol megélnek, akár a legkisebb repedésekben is utat találnak maguknak, az olyan gazdag táptalajban pedig főleg vígan növekednek, mint amilyen a korhadt fa.

Ha igazán eredeti látványra vágyunk, akkor legyünk türelmesek és keressük meg a tökéletes rönköt, ne magunk véssük ki az ültetésez szükséges lyukat.

Persze, utóbbi ugyancsak csodásan tud mutatni, de nincs is annál szebb, mint amikor a természet által kijelölt íveket követjük. Ha megvan az ideális alap, tegyünk a mélyedésekbe földet, és a megszokott módon ültessük el a kövirózsákat.

A rönköt a kertünkben bárhol elhelyezhetjük, a lakásba azonban csak akkor vigyük be, ha előzőleg alaposan kiszárítottuk, megtisztítottuk, hiszen a meleg hatására nem várt vendégek mászhatnak elő a repedésekből.

Egyedi terráriumok

Az elmúlt időszakban ismét népszerűek lettek a különféle kerek akváriumok, továbbá a terráriumok, amik aztán a legkülönfélébb formában kínálkoznak a dekorálni vágyók előtt.

Ezeket az üvegedényeket számtalan formában felhasználhatjuk az otthonunkban, többek között akár növényeket is ültethetünk beléjük.

Típustól függően az áttetsző terráriumot felakaszthatjuk a lakásban, a kertben, de egyszerűen az asztal közepére is helyezethetjük.

Mindösszesen annyi a dolgunk, hogy kevés földet teszünk az üvegedény aljára, amit aztán kövekkel, sziklakertbe való dekorációkkal, vagy a korábban említett kagylókkal, csigákkal megtűzdelünk.

Ezután jöhetnek a kiválasztott növények, amik utolsó lépésben megtöltik a fennmaradó helyeket.

Élő képek

Hazánkban még nem annyira, a nyugati országokban viszont már egyre nagyobb divat élő növényekkel borítani a házak falát, akár a nagyvárosok kellős közepén.

Ennek miniatűr változatát a saját otthonunkba is bevihetjük, példának okáért a kövirózsák, pozsgás növények formájában. Egy ósdi, de méretes képkeretbe tegyünk egy vékony falapot (az eredeti háttér is megfelelő, de erősítsük meg).

Az alapos rögzítés után rétegeznünk kell: egy réteg moha, egy kevés föld, majd ismét egy réteg moha kerüljön a képkeret belsejébe. Ha elkészültünk, tyúkráccsal vonjuk be szorosan a felületet, így sem a föld, sem a moha nem fog kihullani.

Most jön a tényleges dekoráció: a rácsok közötti résbe dugdossuk bele a kövirózsákat, ha van kedvünk, akár mintát, formát is ültethetünk a segítségükkel.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást